«Το σπίτι που γεννήθηκα»
Κλεονίκη Δεμίρη
Γράφει η Μίνα Μαύρου
27 Φεβρουαρίου του 1943 φεύγει από τη ζωή ο καθ' όλα λόγιος Κωστής Παλαμάς.
Η κηδεία του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Γερμανών κατακτητών μόνο ηρωική ιστορική στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί με έναν Άγγελο Σικελιανό να καταλήγει στο επικήδειο ποίημά του: "σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα"!
Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, που μαζί με τους Νίκο Καμπά και Γεώργιο Δροσίνη έμελλε να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά του μέχρι τότε Αθηναϊκού Ρομαντισμού και να συστήσουν τη "Νέα Σχολή"!
Πολυγραφότατος, δημοσίευε σε εφημερίδες, περιοδικά και ελάμβανε μέρος σε διαγωνισμούς.
Την πρώτη δυσπιστία του λόγιου κοινού ακολούθησαν σειρά ποιημάτων, πολλές φορές επηρεασμένων από τον κύκλο ζωής του, (ας μην ξεχνάμε τον αριστουργηματικό "Τάφο", μετά το θάνατο του γιου του, Άλκη, αλλά και βραβεύσεις, με αποκορύφωμα το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και την επί 14 φορές υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας).
Επιλογή εβδομάδας "Το σπίτι που γεννήθηκα", ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό τραγούδι με έντονη εσωτερικότητα, σε ποίηση Κωστή Παλαμά, μουσική Σοφίας Καμαγιάννη και ερμηνεία Κλεονίκης Δεμίρη. Συγκαταλέγεται στον δίσκο της Κλεονίκης Δεμίρη που τιτλοφορείται "Μαγική Συνταγή" και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.
Σχολιάστε