Ο Δημήτρης Μαραμής με 2 συναυλίες και 4 έργα στο Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, προσκεκλημένος από το Φεστιβάλ «Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2019» του Δήμου Ηρακλείου, θα παρουσιάσει σε δύο διαφορετικές βραδιές, τέσσερα μουσικά του έργα μέσα στα οποία θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση «Ο Κρητικός Πόλεμος», ανάθεση του Φεστιβάλ.
1) Τη Δευτέρα στις 26 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο ναό του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών (Domenicani Predicatori) το ελεγειακό έργο του συνθέτη «Η μουσική που κάνει τη σιωπή και κλαίει» για 8 φωνές και έγχορδα, μία μυσταγωγική σύνθεση, ειδικά γραμμένη για την ηχητική ιδιαιτερότητα και αρχιτεκτονική του βενετσιάνικου ναού. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο "8tetto" και κουαρτέτο εγχόρδων.
Πρόκειται για μία Μικρή Ελεγειακή Μουσική για οχτώ φωνές και κουαρτέτο εγχόρδων γραμμένη, κατάλληλη, για να παρουσιασθεί μόνον σε μυσταγωγικούς χώρους. Ο Δημήτρης Μαραμής δίνει μεγίστη σημασία στην αρχιτεκτονική του χώρου, επειδή στοχεύει στη σύζευξη αρχιτεκτονικής και μουσικής σύνθεσης. Σημαντικός παράγοντας στην παρουσίαση του έργου είναι και η σκηνοθεσία, την οποία αναλαμβάνει πάντοτε ο ίδιος ανάλογα με τον χώρο παρουσίασης. Οι ερμηνευτές και οι μουσικοί παραμένουν «κρυφοί» από τους ακροατές, ώστε οι μελωδίες να ακούγονται απόκοσμες και η μέθεξη να λαμβάνει μεταφυσική διάσταση. Ένα έργο πρωτοποριακό, αξιόλογο, ένα έργο σταθμός στα μουσικά πράγματα της Ελλάδας και όχι μόνον.
Το 2018 το έργο παρουσιάσθηκε τέσσερις φορές με μεγάλη επιτυχία στη Ροτόντα στη Θεσσαλονίκη.
Φωνητικό σύνολο 8tetto:
Δημήτρης Αλεξούδης, Γιάννης Μανιατόπουλος, Παναγιώτα Δεληγιάννη, Αντωνία Τζίτζικα, Σοφία Μάλαμα, Ηλίας Καπάνταης, Stratis Steele και Ειρήνη Ζέρβα.
Το κουαρτέτο εγχόρδων αποτελείται από τους μουσικούς:
Πέτρο Δούναβη- βιολί, Gina Zagni- βιόλα, Κώστα Σπυριδάκη- Τσέλο, Γιάννη Πολυχρονάκη- Κοντραμπάσο
Έναρξη παράστασης: 8.30 μ.μ.
Ναός του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών
Ελεύθερη Είσοδος
2) Την Τετάρτη στις 28 Αυγούστου, στο πλαίσιο των 350 χρόνων από την παράδοση του Χάνδακα στους Οθωμανούς, θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης το έργο του συνθέτη «Κρητική Τριλογία», η οποία θα περιλαμβάνει μελοποιημένα μέρη από τον "Κρητικό Πόλεμο" του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, τον πρόλογο της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου.
Συμμετέχουν οι σολίστ: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος και το Vamos Ensemble.
Η Κρητική Τριλογία περιλαμβάνει:
Tρία μουσικά έργα του Δημήτρη Μαραμή για φωνές και ορχηστρικό σύνολο, βασισμένα σε 3 σημαντικά έργα της κρητικής γραμματείας: τον "Κρητικό Πόλεμο" του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, την "Οδύσσεια" του Νίκου Καζαντζάκη και τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου. Εκτός από μνημεία λόγου, τα κρητικά λογοτεχνικά αυτά έργα σηματοδοτούν, καθένα με τον τρόπο του, αξίες διαχρονικές και πανανθρώπινες, ώστε να μπορεί να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο κοινής αναφοράς.
Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, Κρητικός Πόλεμος
Το έργο του Μπουνιαλή σε δεκαπεντασύλλαβο, όπως άλλωστε τα περισσότερα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας, μας παραδίδει συμπυκνωμένες και με ακρίβεια όλες τις πληροφορίες για τον Κρητικό Πόλεμο, την προσπάθεια δηλαδή των Οθωμανών να πατήσουν την Ενετοκρατούμενη Κρήτη και την αντίσταση των κατοίκων της. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον Χάνδακα, την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Κάντιας.
Ο Κρητικός Πόλεμος θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση και είναι ανάθεση του Φεστιβάλ "Κρήτη, Μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2019" του Δήμου Ηρακλείου.
Νίκου Καζαντζάκη, Οδύσσεια (Πρόλογος)
Η μελοποίηση του προλόγου της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη ήταν ανάθεση του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης (Μυρτιά) το 2016. Ο Οδυσσέας του Καζαντζάκη, ένας ήρωας ανήσυχος, μαθημένος να τριγυρνά στις στράτες όλου του κόσμου και στα πελάγη, αποτελεί ένα διαχρονικό στερεότυπο ήρωα. Ενός πρώιμου homo universalis, όπως ακριβώς τον θέλει η Αναγέννηση. Ασφυκτιά στην Ιθάκη και αποφασίζει να περιφέρεται διαρκώς ανά τον κόσμο, αναζητώντας να μάθει, να ασχοληθεί με καινούργια πράγματα, να γνωρίσει έναν κόσμο χωρίς σύνορα.
Βιτζέντζου Κορνάρου, Ερωτόκριτος
Το συναυλιακό μέρος της σύγχρονης όπερας Ερωτόκριτος που διέγραψε μια λαμπρή πορεία σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί το τελευταίο μέρος της Τριλογίας του Δημήτρη Μαραμή. Με βασικό μουσικό μοτίβο τη μουσική που συνοδεύει τους δεκαπεντασύλλαβους στίχους του Κορνάρου στην Κρήτη, αλλά και με αναφορές από blues, jazz και rock, η νέα αυτή εκδοχή του Ερωτόκριτου προσφέρει στον θεατή κορυφαίες στιγμές ακρόασης.
Ερμηνευτές: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ιωάννα Φόρτη, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος.
Ορχήστρα: οι Vamos Ensemble , ένα μουσικό σύνολο με όψη και σύνθεση μικρής συμφωνικής ορχήστρας που αποτελείται από 16 μουσικούς, οι οποίοι κατοικούν στην Κρήτη. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 5 χρόνια και έχουν σαν ορμητήριο το χωριό του Βάμου στα Χανιά. Ερμηνεύουν μουσικές του κόσμου, δοσμένες με τη γνησιότητα και τον αυθορμητισμό των ιδιαίτερων και σύγχρονων ενορχηστρώσεων τους, δημιουργώντας ένα μοναδικά δικό τους χαρακτηριστικό ήχο.
Έναρξη παράστασης: 8.30 μ.μ.
Ελεύθερη Είσοδος
Σχολιάστε