Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Η διεθνούς φήμης «Music Aeterna Byzantina» στην Αμοργό

Για μια μοναδική συναυλία στο νησί της Αμοργού έρχεται η παγκοσμίου εμβέλειας βυζαντινή χορωδία «Music Aeterna Byzantina», με δημιουργό και καλλιτεχνικό διευθυντή της τον διεθνούς φήμης μαέστρο, Θεόδωρο Κουρεντζή, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καταπόλων.

Ο μαέστρος της χορωδίας, Άρχων Μαϊστωρ του Οικουμενικού Θρόνου, Αντώνιος Κουτρουπής, με σολίστ τη Λιβανέζα Ριμπάλ Βεχμπέτη σημαντικότερη και διασημότερη φωνή βυζαντινής μουσικής, που για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στην Ελλάδα, θα παρουσιάσουν τη συναυλία με τίτλο «Τεριρέμ».

Η χορωδία, υπό το φως των κεριών, θα ερμηνεύσει βυζαντινούς ύμνους, από αρχαία Κοινωνικά μέχρι και τον περίτεχνο οκτάηχο Πολυέλαιο του Πέτρου Εφεσίου σε κατανυκτικό και μυσταγωγικό ύφος, ενώ η διασημότερη ψάλτρια βυζαντινής μουσικής στον κόσμο, Βεχμπέθα, θα ταξιδέψει τους παρευρισκόμενους στις άκρες των ανατολικών χρωμάτων του Βυζαντίου, ψάλλοντας και το Απολυτίκιο της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Τη συναυλία διοργανώνει ο Δήμος Αμοργού και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Η εκδήλωση υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των:

Μέγας Δωρητής: ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Χορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ

Χορηγός: Blue Star Ferries

Είσοδος: Ελεύθερη

Λίγα λόγια για τη Βυζαντινή Χορωδία και τη Ριμπάλ Βέχμπε

Η Music Aeterna Byzantina με δημιουργό της και καλλιτεχνικό της διευθυντή τον Θεόδωρο Κουρεντζή αποτελείται από 12 πτυχιούχους και εξαίρετους καλλικέλαδους γνωστές της βυζαντινής μουσικής, που επί χρόνια θυσιάζουν ώρες πάνω στην εκμάθηση και διάδοσή της, αφιερώνοντας και προσφέροντας παράλληλα το πάθος τους, την αγάπη τους καθώς και τα φώτα τους σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα η υποδοχή που γνωρίζουν να είναι θριαμβευτική.

Στα πέντε χρόνια ζωής της η χορωδία, έχει πείσει τα πιο απαιτητικά ακροατήρια και τους πιο αυστηρούς κριτικούς της μουσικής.

Στις εβδομαδιαίες πρόβες η χορωδία εστιάζει στην τελειοποίηση του ηχοχρώματός της, την ακρίβεια του ρυθμού και της εκτέλεσης, στη φωνητική ανάπτυξη, σε αναπνευστικές ασκήσεις αντοχής, και στην συγκέντρωση και στην ανάλυση αρχαίων μελωδών πάνω στη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα έχει δώσει συναυλίες στο «Φεστιβάλ Ντιάγκελεφ» στην Περμ, στη Φιλαρμόνια και στον Άγιο Ισαάκ στην Αγ. Πετρούπολη, Ντομ Ράδιο, στη Μεγάλη Αίθουσα του Κονσερβατόριου στη Μόσχα, στον Ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό Ναό της Μόσχας, στο θέατρο Chatelet και Sant Chapelle στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο Baden Baden, στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και πρόσφατα στο Φεστιβάλ της Μπολόνια. Αποκορύφωμα της μουσικής αναγνώρισης της χορωδίας ήταν η συμμετοχή της στο σημαντικότερο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία τον Ιούλιο 2022, ενώ για την προσεχή σεζόν είναι προσκεκλημένη στο Στρασβούργο, στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στο Παρίσι αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Μαέστρος της χορωδίας είναι ο ταλαντούχος Αντώνιος Κουτρουπής, απόφοιτος του διάσημου Κονσερβατορίου της Αγίας Πετρούπολης, Πρωτοψάλτης επί πέντε έτη στον Μητροπολιτικό Ναό

Αγίου Γεωργίου Βενετίας και επίτιμος Πρωτοψάλτης στον ίδιο ναό μέχρι και σήμερα και επί 24 έτη συνεργάτης του Θεόδωρου Κουρεντζή. Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Μαϊστορος του Οικουμενικού Θρόνου.

Σολίστ στην συναυλία θα είναι η σημαντικότερη και διασημότερη φωνή βυζαντινής μουσικής στον κόσμο, η Λιβανέζα Ριμπάλ Βεχμπέ.

*Το τεριρέμ, καθώς και άλλες άσημες συλλαβές (νενανα, τοτοτο κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως μη ποιητικό κείμενο σε περίτεχνες μουσικές συνθέσεις που ονομάζονται κρατήματα. Όπως δηλώνει και το όνομά τους, τα κρατήματα παρατείνουν το ψαλτικό μέλος, χωρίς να προσθέτουν ποιητικό κείμενο, αλλά δημιουργώντας καθαρή φωνητική, «απόλυτη», μουσική.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 6945 807028.

Πληροφορίες: https://dimos.amorgos.gr/

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Η διεθνούς φήμης «Music Aeterna Byzantina» στην Αμοργό
    Η διεθνούς φήμης «Music Aeterna Byzantina» στην Αμοργό
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - «3 χρόνια μετά» με τον Τάσο Αποστόλου και την Ιωάννα Φόρτη στη Ζάτουνα

    Ένα σπάνιο αφιέρωμα στα τρία χρόνια από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη που συμπληρώθηκαν λίγες μέρες πριν από τη συναυλία (στις...

    Συνέχεια

    Ο Γιώργος και ο Νίκος Στρατάκης στην Κόνιτσα

    Οι αγαπημένοι "πλανόδιοι μουσικοί" Γιώργος και Νίκος Στρατάκης, παρέα με ολόκληρη την μουσική...

    Συνέχεια

    Εκδήλωση μνήμης των δεκαεπτά παιδιών από τη Λιβαδειά στη Δεσφίνα Φωκίδας

    Εκδήλωση μνήμης των δεκαεπτά παιδιών από τη Λιβαδειά, που σκότωσαν οι Γερμανοί τόσο ύπουλα και άνανδρα το καλοκαίρι του 1943,...

    Συνέχεια

    Με δύο Ορχήστρες ξεκινάει το 6ο Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ»

    Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Δελφών ''Το Λάλον Ύδωρ'' την Τετάρτη 26 Ιουνίου στην Άμφισσα, Συνοικία της...

    Συνέχεια

    H Kλεονίκη Δεμίρη στη Βενετία για τα 450 χρόνια από την αποπεράτωση του Ελληνορθόδοξου Ναού του Αγίου Γεωργίου

    Συναυλία με την Ελληνίδα ερμηνεύτρια Κλεονίκη Δεμίρη διοργανώνουν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας, το...

    Συνέχεια

    Ο Χρήστος Νικολόπουλος στο Παγκρήτιο στάδιο του Ηρακλείου

    Ο Χρήστος Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας 60 χρόνια ενεργής δράσης και προσφοράς στον πολιτισμό ταξιδεύει με το μπουζούκι του και...

    Συνέχεια

    «Η Ψυχή της Ηπείρου στην Κρήτη» με τον Πετρολούκα Χαλκιά και το Βασίλη Κώστα

    Στα Χανιά και στο Ηράκλειο της Κρήτης θα βρεθούν για δύο μοναδικές συναυλίες ο ζωντανός θρύλος του κλαρίνου,...

    Συνέχεια

    Ενθουσιώδης υποδοχή του Έλληνα διεθνούς φλαουτίστα, Στάθη Καραπάνου, στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης (Musikverein)

    Με προσκεκλημένο σολίστα τον βραβευμένο διεθνή φλαουτίστα Στάθη Καραπάνο άνοιξε την καλλιτεχνική της σεζόν η εξαιρετική...

    Συνέχεια

    Οι «Tales from the Box» σε Σκόπια και Μπίτολα

    Mε πρώτη στάση τη Βόρεια Μακεδονία και 2 συναυλίες στα Σκόπια και Μπίτολα ξεκινούν...

    Συνέχεια