Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού γιόρτασε τα 45 του χρόνια στην Αστόρια

Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξαναγίναμε Ελληνες! Το Σάββατο 6 Απριλίου, ένα κατάμεστο από ομογενείς θέατρο ένοιωσε την Ελλάδα να πάλλεται μέσα στο αμφιθέατρο του «Frank Sinatra School of the Arts» στην Αστόρια, από τραγούδια και χορούς. Πλήθος κόσμου ήρθε να παρακολουθήσει τη συναυλία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, που συμπλήρωσε τα 45 χρόνια δημιουργικής προσφοράς στον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΚΕΠ εκατόν πενήντα (150) νέοι άνθρωποι και παιδιά έλαβαν μέρος σε ένα αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και χορευτική μας παράδοση, που τόνωσε ιδιαίτερα τους θεατές, γιατί διαπίστωσαν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουμε χάσει τον εθνικό μας προσανατολισμό και την πίστη μας στη συνέχεια της πατρίδας.

Το ΚΕΠ έχει βάλει γερά θεμέλια στις ρίζες της φυλής μας και βρίσκει πάντα τον τρόπο να αναδεικνύει την εθνική σπουδαιότητα της ελληνικής παράδοσης.

Με καλεσμένους αυτή τη φορά τον τραγουδοποιό και συνθέτη Θοδωρή Κοτονιά από την Ελλάδα, τον Τάσο Παπαϊωάννου και την Μακαρία Ψιλιτέλη Καζάκου, αγαπημένους καλλιτέχνες της Ομογένειας και πλαισιωμένους από την παιδική χορωδία Αγ. Δημητρίου, το Hellenic Root Foundation, τον Σύλλογο Ποντίων «Κομνηνοί», τον Σύλλογο Κρητών «Μίνως» και τον Σύλλογο Κρητών «Η Ομόνοια», το ΚΕΠ άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην ιστορία του.

Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη

Ο διευθυντής του, Ηρακλής Κρεμμύδας, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους κατά την έναρξη του προγράμματος με θερμά λόγια από τα οποία σας παραθέτω αποσπάσματα: «Παντρέψαμε το μεράκι με την τρέλα. Τολμήσαμε να φέρουμε στη σκηνή 150 ανθρώπους, όλοι δικά μας παιδιά. Ετσι θα τιμήσουμε τα παιδιά μας που θα είναι οι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στα επόμενα χρόνια. Είμαστε η μοναδική χώρα, που αλλού είναι η ιστορία της, αλλού τα παιδιά της, αλλού ο πληθυσμός της. Πήγα προχτές σε ένα μουσείο με τους φιλοξενούμενους. Μας ρώτησαν σε τι γλώσσα θέλαμε το πρόγραμμα. Ζητήσαμε ελληνικά.

"Δεν έχουμε ελληνικά".

"Μα όλα τα κτερίσματα σχεδόν είναι ελληνικά. Πώς είναι δυνατόν να μην έχετε ελληνικά;".

"Ναι! αλλά δεν έχουμε ελληνικά". Πιστέψτε με, αν δεν ντρεπόμουν, θα έβαζα τα κλάματα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το «Ρουμπαλιά – Γαρουφαλιά» και την «Ψαροπούλα» από την παιδική χορωδία του Αγίου Δημητρίου, η οποία ήταν εντυπωσιακά εκπαιδευμένη και πειθαρχημένη από τον εξαιρετικό μουσικό και δάσκαλο, Βαγγέλη Χαζίρογλου. Συνεχίστηκε με την ευγενική παρουσία του Τάσου Παπαϊωάννου, που ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία το τραγούδι «Στο 'πα και στο ξαναλέω», ενώ το χορευτικό συγκρότημα Hellenic Root Foundation, προλόγισε με ένα αντρίκιο τσάμικο την είσοδο του επίσημα προσκεκλημένου καλλιτέχνη, Θοδωρή Κοτονιά, ο οποίος αφιέρωσε το τραγούδι «Το κλειδί», που τον έκανε γνωστό στο κοινό.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την εναλλαγή των τραγουδιών από τα χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία εντυπωσίασαν με τις παραδοσιακές στολές και τις χορευτικές τους ικανότητες. Οι Ποντιακοί χοροί με τον δυναμισμό τους, οι Κρητικοί με την ανδρειοσύνη τους, οι νησιώτικοι με τη φινέτσα τους και το παιδικό χορευτικό τμήμα ξεσήκωσαν τους θεατές σε θερμά χειροκροτήματα

Φωτό: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
Φωτό: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη

Οι επιτυχίες του Θοδωρή Κοτονιά, όπως η «Ανοιξη», «Το Τάμα», ο «Θιός», βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση στους ομογενείς και η παρουσία του μαζί με την αισθαντική φωνή του απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα.

Η Μακαρία Ψιλιτέλη Καζάκου συνεπήρε το κοινό με το «Τζιβαέρι», ενώ ο Ηλίας Μακρινός τραγούδησε πολύ όμορφα ένα αγαπημένο τραγούδι, που έγραψε ο Θοδωρής Κοτονιάς, το «Μπαλόνι». Το πλούσιο πρόγραμμα κράτησε σχεδόν 3 ώρες, όπου κανείς δεν είχε διάθεση να φύγει, συνεπαρμένος από τις ζεστές ερμηνείες των καλλιτεχνών που τίμησαν την παράδοσή μας, τραγουδώντας αγαπημένα από όλους τραγούδια, όπως το «Γιασεμί μου», «Της πικροδάφνης τον Ανθό», «Το φεγγάρι κάνει βόλτα», «Μια παντρεμένη αγαπώ» και πολλά άλλα.

Οι μουσικοί Αρετή Γιοβάνου-πιάνο και ενορχήστρωση, ο Γιώργος Μανιάτης-ντραμς, ο Άγγελος Παπαδάτος-κοντραμπάσο, ο Γιώργος Στάθος-κλαρίνο, ο Κώστας Τσουκαλάς-κιθάρα και ο Damian Duda-βιολί, συνόδευσαν τους καλλιτέχνες και τα χορευτικά συγκροτήματα με τη δέουσα σεμνότητα και μέτρο που απαιτεί ο παραδοσιακός ήχος αλλά και με ροκ εξάρσεις, που τόνωναν την ηρεμία του φυσικού ήχου.

Τη βραδιά τίμησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νικαίας κ.κ. Απόστολος Κουφαλλάκης, ο ιερατικός προϊστάμενος του Αγ. Δημητρίου κ. Παπαζαφειρόπουλος, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου κ. Αλέξης Φαίδωνος Βαντέκ, η κα Τσομπανάκη και πολλοί άλλοι.

Ο Θοδωρής Κοτονιάς, λίγο πριν κλείσει η βραδιά, αφιέρωσε ένα δικό του πολύ αγαπημένο και επίκαιρο τραγούδι στους ομογενείς με τον τίτλο «Μάνα Γη», που ζωντάνεψε την πίστη στη διατήρηση των κεκτημένων μας. «Δεν έχει τίποτα χαθεί, τίποτα δεν τελειώνει, μονάχα ένας να σωθεί, όλο τον κόσμο σώνει».

Πηγή: www.ekirikas.com

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
    Φωτό:«Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
    Φωτό: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Kαλλιόπη Βέττα και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στη Βέροια με «Το δέντρο F. G. Lorca»

    Στη Βέροια θα βρεθούν η ερμηνεύτρια Καλλιόπη Βέττα και ο συνθέτης και κιθαριστής Μανόλης Ανδρουλιδάκης...

    Συνέχεια

    O Σταύρος Σοφιανόπουλος και η Ναταλία Ρασούλη στα Χανιά

    Τον συνθέτη Σταύρο Σοφιανόπουλο φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου...

    Συνέχεια

    Το «Μισοφέγγαρο κυδώνι» στην Πάρο

    Το “Μισοφέγγαρο Κυδώνι”, σε ποίηση Δημήτρη Λέντζου και μουσική Γιώργου Καγιαλίκου...

    Συνέχεια

    Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα στην Πάτρα

    Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο "Apotheosis stage" θα βρεθεί ο Σταμάτης Κραουνάκης και η...

    Συνέχεια

    H Γλυκερία στη Λαμία

    Στο κέντρο «Εσπερίδες» στη Λαμία μάς προσκαλεί η Γλυκερία την Κυριακή της...

    Συνέχεια

    Η Ερωφίλη, η Αφεντούλα Ραζέλη και η ορχήστρα Smyrna στα Γιάννενα για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

    Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, παρουσιάζει...

    Συνέχεια

    O Νίκος Ξυδάκης και ο Μιχάλης Γκανάς στην Κύπρο

    Νίκος Ξυδάκης και Μιχάλης Γκανάς. Δύο φίλοι και συνεργάτες που μοιράζονται από τη δεκαετία του '80...

    Συνέχεια

    O Aντώνης Μιτζέλος στη Σκιάθο

    Στη Σκιάθο, τον τόπο καταγωγής και έμπνευσης του συνθέτη και μουσικού Αντώνη Μιτζέλου, διοργανώνεται συναυλία...

    Συνέχεια

    Οι σταθμοί της περιοδείας του Θεολόγου Κάππου

    Μία νέα σειρά εμφανίσεων για τη φετινή χρονιά σε αρκετές πόλεις της χώρας έχει ξεκινήσει ο Θεολόγος Κάππος, μετά την κυκλοφορία...

    Συνέχεια

    Η Αφεντούλα Ραζέλη στο Πύθιο Ολύμπου

    Στο πανέμορφο Πύθιο Ολύμπου και συγκεκριμένα στην ταβέρνα "Θρόνος", που γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας της, θα...

    Συνέχεια