Εκτός των τειχών

Ποιός; Που; Πότε;

Tο «TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL 2021» είναι εδώ!

Ανανεωμένο επιστρέφει το Tinos World Music Festival από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου στην Τήνο και είναι αφιερωμένο στα πνευστά όργανα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Από το θιαμπόλι –την παραδοσιακή φλογέρα της Κρήτης– έως το νέυ –τον καλαμένιο αυλό των Δερβίσηδων– και από τα εντυπωσιακά χάλκινα των Βαλκανίων στις διονυσιακές τσαμπούνες –τους άσκαυλους των Κυκλάδων!

Μετά από δύο χρόνια «υποχρεωτικής» απουσίας, το Φεστιβάλ που από το 2013, παρουσιάζει τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου επανέρχεται δυναμικά, για να αναδείξει το έργο σημαντικών καλλιτεχνών που αφομοιώνουν με δημιουργικό τρόπο τις παραδοσιακές μουσικές του τόπου τους.

Με νέες συνεργασίες, πρωτότυπα μουσικά εργαστήρια και εμφανίσεις διακεκριμένων μουσικών, το 7ο Tinos World Music Festival, θα αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά γεγονότα των Κυκλάδων φέτος το καλοκαίρι, με ελεύθερη πάντα είσοδο για το κοινό.

Μια τριήμερη γιορτή που θα μας ταξιδέψει σε παλιές και σύγχρονες μουσικές διαδρομές. Μια γιορτή, όπου η πνοή γίνεται μουσική!

Εργαστήρια

Το 2021 το TWMF επεκτείνει τις δράσεις του, εγκαινιάζοντας μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Φέτος θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο γνωριμίας με την κυκλαδίτικη ζυγιά, το μουσικό «ζευγάρι» δηλαδή της τσαμπούνας με το τουμπάκι. Επιπλέον, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προγραμματίζεται και ένα εργαστήριο παραδοσιακού τραγουδιού για ενήλικες με θέμα «Τα τραγούδια του 1821» με τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας που σχετίζονται με τους ήρωες και τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας που ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων ΠΙΟΠ και βρίσκεται στον Πύργο.

TWMF και Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Η συνεργασία του Tinos World Music Festival με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει την πολυετή εμπειρία του Ιδρύματος όσον αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να προωθήσει τη βιωσιμότητα του Φεστιβάλ αξιοποιώντας, για τις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια, τους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας, αλλά και να προσελκύσει κοινό από άλλες περιοχές της Τήνου. Παρουσιάζοντας τη μία από τις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων, στην οποία συμμετέχουν και μουσικοί από την Τήνο και τα γύρω νησιά, στο Μουσείο, το Φεστιβάλ στοχεύει στο να καθιερώσει ένα σημείο συνάντησης νέων μουσικών από τις Κυκλάδες.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η μουσικός και συνθέτρια Μάρθα Μαυροειδή.

Το TWMF διοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί, σε συνδιοργάνωση με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με δωρεά της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 2 Ιουλίου, 21:00 | 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου

«Καλώς ξανα-ανταμώνουμε»

Α μέρος: Θιαμπόλι - Η φλογέρα της Κρήτης

Αντάμα

Ειρήνη Δερέμπεη, θιαμπόλι

Κάρολος Κουκλάκης, μπουλγαρί

Το Φεστιβάλ ανοίγει με το ντουέτο «Αντάμα». Η Ειρήνη Δερέμπεη στο θιαμπόλι και τη φωνή και ο Κάρολος Κουκλάκης στο μπουλγαρί, μας παρασύρουν σε μελωδίες και σκοπούς που έρχονται από τις οροσειρές και τα φαράγγια της Κρήτης. Δύο μουσικοί που συναντήθηκαν το 1993, µε αφορμή τη δημιουργία του μουσικού συνόλου «Παλαιινά Σεφέρια», όπου µε αφετηρία τη μουσική της Κρήτης και το προσωπικό τους ερμηνευτικό ύφος υπέγραψαν τρεις δισκογραφικές δουλειές με πιο πρόσφατη την «Όπου κι αν είσαι… γεια σου!» που αφορά στη μουσική της Κρήτης µε πρωταγωνιστές τους αυλούς και τα έγχορδα όργανα όπως το θιαµπόλι (κρητικό πνευστό) και το μπουλγαρί (κρητικός ταμπουράς).

Β μέρος: Κλαρίνο

Διονύσης Θεοδώσης, κλαρίνο

Πασχάλης Παπαζούδης, πιάνο

Δημήτρης Σίντος, κοντραμπάσο

Ο Διονύσης Θεοδώσης στο κλαρίνο, συνομιλεί επί σκηνής με τον Πασχάλη Παπαζούδη στο πιάνο και τον Δημήτρη Σίντο στο κοντραμπάσο, σε μια μουσική παράσταση αυτοσχεδιασμού, όπου το κλαρίνο της παράδοσης συναντά τη μουσική του κόσμου, μεταξύ Ανδαλουσίας και Βηρυτού. Με την εμπειρία των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ελλάδας και της Μεσογείου, τα βιώματα της βυζαντινής μουσικής και τις επιρροές της world σκηνής, ο Διονύσης Θεοδώσης φέρνει στο TWMF συνθέσεις από τον επερχόμενο δίσκο του «Life after life» και διαπραγματεύεται εκ νέου τον παραδοσιακό ρόλο του κλαρίνου, αντλώντας από τις λαϊκές μουσικές φόρμες των καταβολών του.

Σάββατο 3 Ιουλίου, 21:00 | 1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου

«Οριάν εξπρές: Από την κλασική οθωμανική μουσική ως τη βαλκανική τζαζ»

Α μέρος: Νέυ - Το καλαμένιο πνευστό της Ανατολής

Χάρης Λαμπράκης, νέυ

Νίκος Παραουλάκης, νέυ

Σόλης Μπαρκής, κρουστά

Νέυ και κρουστά συνδιαλέγονται, αυτοσχεδιάζουν και εμπνέονται από τις μακραίωνες παραδόσεις που κουβαλούν αλλά και από το σήμερα. Οι τρεις διακεκριμένοι μουσικοί, Χάρης Λαμπράκης και Νίκος Παραουλάκης στο νέυ και Σόλης Μπαρκής στα κρουστά, αναζητούν μέσα από τον ήχο των αρχέγονων αυτών οργάνων, τη σύνδεσή τους ανάμεσα στο τότε και το τώρα.

Β μέρος: Καβάλ - Ο παραδοσιακός αυλός της Βουλγαρίας

Nedyalko Nedyalkov, καβάλ

Μάρθα Μαυροειδή, ηλεκτρική λάφτα

Πασχάλης Παπαζούδης, πιάνο

Γιώργος Βεντουρής, κοντραμπάσο

Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά

O Nedyalko Nedyalkov, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Βουλγαρίας, επιστρέφει στο TWMF, σε μια συναυλία με πρωταγωνιστή το kaval, τον παραδοσιακό αυλό της Βουλγαρίας. Με πολυετή παρουσία τόσο στον χώρο της παραδοσιακής Βαλκανικής μουσικής όσο και στον διεθνή χώρο της σύγχρονης μουσικής, ο Nedyalkov έχει αναπτύξει ένα προσωπικό στυλ παιξίματος και σύνθεσης. Στην σκηνή του TWMF θα τον συνοδέψουν ο Πασχάλης Παπαζούδης (πιάνο, κιθάρα), ο Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο) ο Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά) και η Μάρθα Μαυροειδή (ηλεκτρική λάφτα, φωνή).

Κυριακή 4 Ιουλίου, 21:00 | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, Πύργος

Στην Έξω Μεριά

Α μέρος: Χάλκινα - Τα πνευστά των Βαλκανίων

Medusa Brass Band

Peter Jaques, τρομπέτα, κλαρίνο

Fausto Sierakowski, σαξόφωνο

James Wylie, σαξόφωνο

Domenico Bonassi, τούμπα

Πάνος Γουρνάκης, νταούλι

Δημήτρης Κάσσης, ευφώνιο

Το σχήμα Βαλκανικής μουσικής Medusa Brass Band μας μεταφέρει στη Βόρεια Ελλάδα και στα Βαλκάνια μέσα από τους ήχους των χάλκινων πνευστών. Έξι μουσικοί διαφορετικής καταγωγής πλέκουν τις παραδόσεις των νότιων Σλάβων και της Βόρειας Ελλάδας, προκαλώντας ακόμα και τους πιο άκαμπτους ακροατές να χορέψουν.

Β μέρος: Τσαμπούνα - Ο άσκαυλος των Κυκλάδων

Θεόδωρος Χίου, τσαμπούνα

Ακριβός Ζερβός, τσαμπούνα

Σταύρος Λαρίος, τσαμπούνα

Γιάννης Μιχαήλ, λαούτο

Κωνσταντίνος Βιδάλης, λαουτοκίθαρο

Το Φεστιβάλ ρίχνει αυλαία με μια συναυλία αφιερωμένη στην κυκλαδίτικη τσαμπούνα. Ένα όργανο με μακρά παράδοση στα νησιά των Κυκλάδων που παραγκωνίστηκε από το βιολί, αλλά επανέρχεται στη μουσική πράξη χάρη στις προσπάθειες μιας νέας γενιάς μουσικών. Τρεις τσαμπουνιέρηδες, ο Θεόδωρος Χίου από την Τήνο, ο Ακριβός Ζερβός από την Σύρο και ο Σταύρος Λαρίος από την Άνδρο, συνοδευόμενοι από τους Τηνιακούς Γιάννη Μιχαήλ στο λαούτο και Κωνσταντίνο Βιδάλη στο λαουτοκίθαρο, θα παρουσιάσουν τραγούδια και σκοπούς από τις Κυκλάδες και το Αιγαίο.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Φεστιβάλ θα ακολουθήσει τα επίσημα πρωτόκολλα για τη δημόσια υγεία.

Κρατήσεις θέσεων για τη συναυλία καθώς και για τα εργαστήρια στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ, γίνονται τηλεφωνικά στον αριθμό: 22830 31290 καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 - 18:00.

Διοργάνωση Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Δημιουργικό Μουσικό Νησί

Συνδιοργάνωση Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δωρεά ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Χορηγός μεταφορών Fast Ferries

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Σεμινάριο αυτοσχεδιασμού και συναυλία με τον Στάθη Άννινο στο Ωδείο Μυθωδία Πάρου

  Ένα διαδραστικό σεμινάριο- συναυλία με θέμα τον αυτοσχεδιασμό με τον εξαίρετο πιανίστα Στάθη Άννινο διοργανώνει το Ωδείο...

  Συνέχεια

  Στην Αμοργό ταξιδεύει το «Νότιο Τόξο»

  Στο όμορφο νησί της Αμοργού θα βρεθεί το μουσικό σχήμα "Νότιο Τόξο" το Σάββατο 11 Μαρτίου στον...

  Συνέχεια

  CANTO GENERAL σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση. Σολίστ: Μπέττυ Χαρλαύτη

  Σε πρώτη παγκύπρια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, Canto General, τη...

  Συνέχεια

  Η διεθνής βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη σε περιοδεία στην Γερμανία, με πρώτη στάση την Αθήνα

  Περιοδεία στη Γερμανία ετοιμάζει τον Μάρτιο η διεθνής βιολονίστρια Μαρία Μανουσάκη, αφού πρώτα κάνει μία...

  Συνέχεια

  H Μαρία Παπαγεωργίου με το «Duo In Loop» στην Ελασσόνα

  Στην Ελασσόνα θα βρεθεί το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Μαρία Παπαγεωργίου, για να παρουσιάσει...

  Συνέχεια

  «Up For Air» - Η συναυλία του Περικλή Κανάρη από τη Νέα Υόρκη στην ERT World

  Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει...

  Συνέχεια

  Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στη Χαλκίδα

  Στην «Οδό Ονείρων» στη Χαλκίδα θα βρεθεί η Ελένη Τσαλιγοπούλου την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου,...

  Συνέχεια

  «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Η νέα όπερα του Δημήτρη Μαραμή, σε παγκόσμια πρώτη, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

  Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την πρωτοποριακή, ιστορική και πολιτική όπερα Ελευθέριος Βενιζέλος, τη νέα παραγωγή του Πολιτιστικού...

  Συνέχεια

  Ο Γιάννος Αιόλου με τα «Tangos του Μαγικού Ρεαλισμού» στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

  Το νέο έργο του, «Τάνγκος του Μαγικού Ρεαλισμού», παρουσιάζει για πρώτη φορά ο συνθέτης Γιάννος...

  Συνέχεια

  O Bασίλης Κώστας και ο Layth Sidiq σε Τρίκαλα και Ιωάννινα

  Δύο ιδιαίτερες συναυλίες θα δώσουν δύο διεθνείς βιρτουόζοι μουσικοί, ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας και...

  Συνέχεια