Σε άσπρο-μαύρο

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται

Το κασετοφωνάκι της Εσκενάζυ

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Την Άνοιξη του 1976, εμφανίζονταν παλιοί ρεμπέτες σε μπουάτ στην Πλάκα. Εκεί είδα τον Γιώργο Μουφλουζέλη, τον Στέλιο Κηρομύτη, την Ρόζα Εσκενάζυ, τον Μπαγιαντέρα, την Ιωάννα Γεωργακοπούλου. 'Ισως και μερικούς ακόμη. Εγώ ήμουν τότε 24 ετών και μόλις είχα αρχίσει να ανακαλύπτω το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Λίγες μέρες μετά, πήγα στο service της Philips που ήταν στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού, κατεβαίνοντας δεξιά. Πρέπει να ήταν 11.30 τo πρωί και έδωσα για επισκευή ένα ραδιοκασετόφωνο Philips. Ο 30χρονος υπάλληλος μού έδινε την απόδειξη παραλαβής, όταν μπαίνει μέσα η Ρόζα Εσκενάζυ. Δεν θα ήξερα ποια είναι, αν δεν την είχα δει πριν από λίγες μέρες να τραγουδά στην Πλάκα.

Μια γριά 80 ετών ντυμένη σαν χανουμάκι. Δεν μπορώ να βρω πιο κατάλληλη λέξη, για να την περιγράψω. Όπως εμφανιζόταν στην μπουάτ. Ο υπάλληλος ήταν έτοιμος να την διώξει, νομίζοντας ότι έχει να κάνει με μισότρελη ή με γύφτισσα. Η Ρόζα όμως κρατούσε ένα φορητό κασετοφωνάκι της Philips και του είπε:

"Παλικάρι μου, θα μου το φτιάξεις αυτό το κασετοφωνάκι, για να ακούω τα τραγούδια μου; Μου έδωσαν κάτι κασέτες με τα τραγούδια μου και μόνο εδώ μπορώ να τα ακούσω".

Ο υπάλληλος άφωνος. Δεν ήξερε αν πρέπει να την πάρει στα σοβαρά. Του λέω:

"Αλήθεια λέει, στα νιάτα της ήταν τραγουδίστρια. Την είδα πριν από μερικές μέρες στην Πλάκα μαζί με άλλους παλιούς ρεμπέτες".

Το ακούει η Εσκενάζυ και λέει, απευθυνόμενη στον υπάλληλο:

"Να, εδώ το παιδί με ξέρει. Εγώ κάποτε ήμουν σαν την Αλεξίου σήμερα" και ακούμπησε στον πάγκο το κασετοφωνάκι.

* Η Ρόζα Εσκενάζυ γεννήθηκε το 1895 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1980 στην Αθήνα. Ηχογράφησε το πρώτο τραγούδι της το 1929. Υπάρχουν με τη φωνή της σχεδόν 300 τραγούδια.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Οι 3 συνεντεύξεις με τη Τζόαν Μπαέζ

    Γράφει ο Γιάννης Φλέσσας Tη Τζόαν Μπαέζ τη συνάντησα 1η φορά στο Παρίσι το 1972 σε...

    Συνέχεια