Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Άσμα ασμάτων»

Μαρία Φαραντούρη

Γράφει η Mίνα Μαύρου

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η 27η Ιανουαρίου και ο νους αναπόφευκτα πάει σε ζωές που δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, σε φωτεινές μέρες γεμάτες ηχηρά γέλια που δεν ακούστηκαν ποτέ, σε έρωτες που δεν πρόλαβαν να καρποφορήσουν, σε παιδικά χρόνια που δεν αντάμωσαν την ανεμελιά και τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς.

Πόνος, βασανιστήρια, εξευτελισμός του ανθρώπινου είδους και αποτροπιασμός, τα συναισθήματα που στοιχειώνουν το νου και την καρδιά... "Ποτέ ξανά, ποτέ ξανά!!!", με μόνο αυτή την κραυγή να αναπηδά από το τρεμάμενο μέσα μας.

Επιλογή εβδομάδας το μεγαλειώδες «Άσμα ασμάτων», σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το μελοποιημένο ποίημα κυκλοφόρησε το 1966 από το δίσκο "Mαουτχάζεν", με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη από τη "His master's voice".

Αρχειακά αναφέρουμε ότι ο δίσκος αποτελείτο από τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Καμπανέλλη: «Άσμα ασμάτων» («Τι ωραία που είναι η αγάπη μου»), «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και «Όταν τελειώσει ο πόλεμος». Επιπλέον στο δίσκο εντάχθηκαν και έξι λαϊκά τραγούδια, σε στίχους Νίκου Γκάτσου: «Στου κόσμου την ανηφοριά», «Το εκκρεμές», Τ' όνειρο καπνός», Δημήτρη Χριστοδούλου: «Κουράστηκα να σε κρατώ», Τάσου Λειβαδίτη: «Πήρα τους δρόμους τ' ουρανού» και Γεράσιμου Σταύρου: «Ο ίσκιος έπεσε βαρύς».

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  «Σεράχ»

  ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  Καλά Χριστούγεννα!

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Την πατρίδα μ' έχασα»- 105 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

  Σταύρος Σαλαμπασόπουλος

  Συνέχεια

  Xριστός Ανέστη!

  «Δω στα λιανοχορταρούδια»- Χρόνης Αηδονίδης

  Συνέχεια

  «Ήταν του Μάη το πρόσωπο»

  Δήμητρα Γαλάνη

  Συνέχεια

  «La quete»

  Jacques Brel

  Συνέχεια

  Τσάμικος

  Μανώλης Μητσιάς

  Συνέχεια

  Kαλή Σαρακοστή!

  Συνέχεια

  «Το δηλητήριο που πίνεις»

  Μάνος Ελευθερίου- Σταύρος Ξαρχάκος

  Συνέχεια

  «Το σπίτι που γεννήθηκα»

  Κλεονίκη Δεμίρη

  Συνέχεια

  «Κόκκινο γαρύφαλλο»

  Γιάννης Πάριος- Χαρούλα Αλεξίου

  Συνέχεια

  «Χίλιες βραδιές»

  Τζένη Βάνου

  Συνέχεια