Το τραγούδι της εβδομάδας

και για ποιό λόγο το προτείνουμε!

«Άσμα ασμάτων»

Μαρία Φαραντούρη

Γράφει η Mίνα Μαύρου

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η 27η Ιανουαρίου και ο νους αναπόφευκτα πάει σε ζωές που δεν ολοκληρώθηκαν μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, σε φωτεινές μέρες γεμάτες ηχηρά γέλια που δεν ακούστηκαν ποτέ, σε έρωτες που δεν πρόλαβαν να καρποφορήσουν, σε παιδικά χρόνια που δεν αντάμωσαν την ανεμελιά και τη ζεστασιά της μητρικής αγκαλιάς.

Πόνος, βασανιστήρια, εξευτελισμός του ανθρώπινου είδους και αποτροπιασμός, τα συναισθήματα που στοιχειώνουν το νου και την καρδιά... "Ποτέ ξανά, ποτέ ξανά!!!", με μόνο αυτή την κραυγή να αναπηδά από το τρεμάμενο μέσα μας.

Επιλογή εβδομάδας το μεγαλειώδες «Άσμα ασμάτων», σε ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το μελοποιημένο ποίημα κυκλοφόρησε το 1966 από το δίσκο "Mαουτχάζεν", με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη από τη "His master's voice".

Αρχειακά αναφέρουμε ότι ο δίσκος αποτελείτο από τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Καμπανέλλη: «Άσμα ασμάτων» («Τι ωραία που είναι η αγάπη μου»), «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» και «Όταν τελειώσει ο πόλεμος». Επιπλέον στο δίσκο εντάχθηκαν και έξι λαϊκά τραγούδια, σε στίχους Νίκου Γκάτσου: «Στου κόσμου την ανηφοριά», «Το εκκρεμές», Τ' όνειρο καπνός», Δημήτρη Χριστοδούλου: «Κουράστηκα να σε κρατώ», Τάσου Λειβαδίτη: «Πήρα τους δρόμους τ' ουρανού» και Γεράσιμου Σταύρου: «Ο ίσκιος έπεσε βαρύς».

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

  Καλά Χριστούγεννα!

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  «Χάρτινο το φεγγαράκι»

  Μάνος Χατζιδάκις- Μελίνα Μερκούρη

  Συνέχεια

  «Δίστομο- ένα πουλί που το έλεγαν Αργύρη»

  Συνέχεια

  «Στης ψυχής το παρακάτω»-«Στη ρωγμή του χρόνου»

  Δημήτρης Μητροπάνος- Νίκος Παπάζογλου

  Συνέχεια

  «Memory»

  Mιούζικαλ «Cats»

  Συνέχεια

  "Το βαλς του Απρίλη"

  Φωτεινή Βελεσιώτου

  Συνέχεια

  «Οι χαρταετοί»

  Μίκης Θεοδωράκης

  Συνέχεια

  «Συνάντησα την Άνοιξη»

  Ερωφίλη και ορχήστρα Smyrna

  Συνέχεια

  «Τα ωραιότερα τραγούδια»

  Νίκος Ανδρουλάκης

  Συνέχεια

  «Σεράχ»

  Μαρίκα Νίνου

  Συνέχεια

  «Φραγκοσυριανή»- «Έβαλε ο Θεός σημάδι»

  Μάρκος Βαμβακάρης- Νίκος Ξυλούρης

  Συνέχεια