Σε άσπρο-μαύρο

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται

«Nα 'τανε το '21»- Τραγούδι με ιστορία και… παρασκήνιο

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Για τα 202 χρόνια που έχουν περάσει από το 1821, ή απλά το '21, έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα τραγούδια. Αφορούν τα πάντα στην ιστορία του έθνους μας. Για το '21 το ίδιο όμως, ίσως δε θα βρούμε άλλο τόσο πολύ κοντά σε όλα όσα ήθελε να πει η Σώτια Τσώτου, όταν το έγραφε. Τραγούδι του 1970, που γράφτηκε για τα 150 χρόνια από το 1821, από τους Σώτια Τσώτου και Σταύρου Κουγιουμτζή.

Τραγούδι με πολλά «επικοινωνιακά» θέματα για την εποχή, αφού κι από μόνο του το «21» πέρναγε από τη λογοκρισία της εποχής, κρύβοντας πίσω του την 21η Απριλίου για τους ιθύνοντες του πραξικοπήματος. Κατά δήλωση του Κουγιουμτζή μάλιστα, σε συνέντευξή του το 1995 στο Mega Channel, έλεγε ότι ήταν το αγαπημένο τραγούδι του Παττακού, το ζήταγε να παίζεται στα μαγαζιά που πήγαινε! Ταυτόχρονα, το τραγούδι αυτό, σύμφωνα με τον Γιάννη Νεγρεπόντη που είχε γυρίσει από εξορία στη Γυάρο, θεωρήθηκε ως το πρώτο αντιστασιακό για τη χούντα τότε!

Τραγούδι που ανέδειξε «επισήμως» τον Γιώργο Νταλάρα (ο Φώντας Τρούσας στο «Δισκωρυχείο» του αναφέρεται σχετικά). Οι δίσκοι με την ερμηνεία του Νταλάρα πούλαγαν, αυτοί με του Μπιθικώτση δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Κι αυτό γιατί τα δυο δισκάκια κυκλοφόρησαν σχεδόν μαζί, αν και ο Νταλάρας έχει κάνει την πρώτη ηχογράφηση. Τραγούδι επίσης που η αρχική λέξη «Τουρκοπούλα», αντικαταστάθηκε με το «Ομορφούλα», για να μη γίνει σύρραξη! Μέχρι και οι πρεσβείες έμπλεξαν μεταξύ τους για το θέμα, το οποίο το έλυσαν οι υπεύθυνοι των δισκογραφικών, αλλάζοντας τη λέξη.

Ωστόσο, το τραγούδι πήρε και «τούρκικο» χρώμα, αφού κυκλοφόρησε κι εκεί, με γυναικεία ερμηνεία, της Semiramis Pekkan.

Και μιλώντας για ερμηνείες και διασκευές, από την «Ελληνική Δισκογραφία» του Πέτρου Δραγουμάνου βρίσκουμε 26 δίσκους που έχουν υποδεχτεί το «Να 'τανε το '21», με διαφορετικούς ερμηνευτές, live εκτελέσεις, επανεκτελέσεις κ.λ.π.

Οι τραγουδιστές που το έχουν δισκογραφήσει, είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιώργος Ζωγράφος, ο Κώστας Σμοκοβίτης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Χρήστος Πατρονίδης, το Τρίο Hellenique, οι Trio Greco, το Τρίο Μπελκάντο, οι αδελφοί Κατσάμπα, ο Σταύρος Μιχαλόπουλος, αλλά και ο Κώστας Μακεδόνας.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ηχογραφήσεις σε ξένες χώρες, από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, καθώς και ορχηστρικές εκτελέσεις που χονδρικά φτάνουν στις 40 δισκογραφήσεις!

Μια μέρα, αφού είχε κυκλοφορήσει το τραγούδι, ο Κουγιουμτζής εξιστορεί στο βιβλίο του «Χρόνια σαν βροχή» ότι τον επισκέφθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Έβαλα στο πικάπ το δισκάκι. Όταν τελείωσε το τραγούδι ρώτησα τον Γρηγόρη πως του φάνηκε. «Μην το συζητάς» μου είπε, «κανόνι, θα το γυρίσω κι εγώ». Χάρηκα και στη συνέχεια τον ρώτησα πόσο νομίζει ότι θα πουλήσει. Έπρεπε να σπάσω το φράγμα των δέκα χιλιάδων δίσκων, για να με υπολογίζουν οι εταιρείες.

Πήρε ο Γρηγόρης το δισκάκι, το κοίταξε από δω, το κοίταξε από κει, το 'βαλε στη δεξιά του παλάμη σαν να το ζύγιζε και είπε: «Πάνω από 30 χιλιάδες». Πήγε 180 χιλιάδες. Ακολούθησαν δεκαοκτώ εκτελέσεις, μία από αυτές και του Γρηγόρη».

  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Ο Φεβρουάριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που κρύβει μέσα του ιστορία. Αν και ο...

  Συνέχεια

  Γιάννης Κ. Ιωάννου: Οι μουσικοί της Ορχήστρας και οι προσωπικότητές τους

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Οι άνθρωποι, όταν αφήνονται ελεύθεροι να διαλέξουν ...

  Συνέχεια

  Ο Ιανουάριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς Η ιστορία του Ιανουάριου, που είναι σήμερα ο πρώτος μήνας του έτους...

  Συνέχεια

  Πώς γράφτηκε το «Το Μπαρ το Ναυάγιο» της Αρλέτας

  Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, ενορχηστρωτής στον δίσκο της Αρλέτας, «Άσε τα κρυφά κρυμμένα», εξηγεί όλο το...

  Συνέχεια

  O Δεκέμβριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς Τι να πρωτοπεί κανείς για τον Δεκέμβριο. Πολυτραγουδισμένος αλλά και τόσο...

  Συνέχεια

  O Γιάννης Κ. Ιωάννου θυμάται: Οι YOUNG BIRDS (Νεοσσοί) στο DARLING

  Τέλη του 1966, αρχές 1967, άρχισα να μπλέκω με τα ελληνικά συγκροτήματα που ήταν φυσικά μόδα της εποχής. Έτσι ξεκίνησα να παίζω με τους ...

  Συνέχεια

  O Noέμβριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Στην παλιά μας γωνιά, που αγαπούσαμε, έν&rsquo...

  Συνέχεια

  O Οκτώβριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς «…Τώρα που τέλειωσε το καλοκαίρι, τώρα που μπαίνει ο μην...

  Συνέχεια

  Το δικό μου αντίο, μ' ένα Κυκλάμινο

  Γράφει ο Μάρκος Δαμασιώτης Ήταν το πρώτο δικό σου τραγούδι που άκουσα, αυτό που με σημάδεψε.

  Συνέχεια

  Ο Σεπτέμβριος εν χορδαίς και οργάνοις

  Γράφει ο Κώστας Προβατάς Κι αν σκόρπισαν τα φύλλα με τ' αγέρι, τον...

  Συνέχεια