Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Xάρης Μακρής: «Θέλω τα τραγούδια του ΑΛΜΠΟΥΜ να μπουν στα σπίτια του κόσμου»

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Άλμπουμ» έχει τίτλο η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, η οποία ουσιαστικά είναι δέκα πορτρέτα του μουσικού του κόσμου, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Ο λόγος για τον ταλαντούχο ερμηνευτή Χάρη Μακρή, ο οποίος στο πλούσιο μουσικό ενεργητικό του έχει βαρύτιμες συνεργασίες τόσο επί σκηνής όσο και δισκογραφικά, με καλλιτέχνες που, όπως μάς λέει χαριτολογώντας, παραδίδουν ταχύρρυθμα μαθήματα! Μοναδικός του στόχος είναι να διορθώνεται, μέσα από τις νότες τις αντιδράσεις, τις στιγμές τους, για να δίνει κάθε φορά στο αλάνθαστο κοινό τον καλύτερο εαυτό του.

Xάρη, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί η πρώτη σου προσωπική δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Άλμπουμ». Οι αρχικές συστάσεις σου προς το κοινό ή η συνέχεια της διαδρομής;
Η συνέχεια της προσωπικής διαδρομής δισκογραφικά, μετά από τις πρώτες συστάσεις. Για κάποιους έχω ήδη συστηθεί από τα χρόνια που εμφανίζομαι σε διάφορα μουσικά σχήματα και τις έως τώρα δισκογραφικές μου συμμετοχές. Όμως για το ευρύτερο κοινό αυτός ο δίσκος θα ήθελα να με σκιαγραφήσει ρεπερτοριακά τουλάχιστον, ως προς το από πού προέρχομαι.

Πώς είναι αλήθεια να προλογίζει τον πρώτο σου δίσκο ο Γιώργος Νταλάρας;
Είναι κάπως σαν ψέμα. Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που σχετίστηκα δισκογραφικά μαζί του, η παρουσία του στον πρώτο μου προσωπικό δίσκο με διπλή ιδιότητα, δεν παύει να έχει απίστευτη αξία και για 'μένα και για την ίδια τη δουλειά. Χαίρομαι τόσο πολύ που στάθηκε με αυτόν τον τόσο όμορφο τρόπο δίπλα στο πρώτο μου βήμα. Και δάσκαλος και φίλος. Και δημιούργησε και προλόγισε. Του οφείλω πολλά!

Δέκα κομμάτια, δέκα προσωπικές καταθέσεις! Ως τι τα αντιμετωπίζεις, ως δέκα ξεχωριστά μονόπρακτα ή ως δέκα μοναδικά κεφάλαια μιας ιστορίας που έχει αρχή – μέση - τέλος;
Θα έλεγα μάλλον το δεύτερο. Τα τραγούδια του "ΑΛΜΠΟΥΜ" έχουν έναν κοινό σκοπό. Να αναδείξουν 10 πορτρέτα του μουσικού μου κόσμου. Οι καλλιτεχνικές αυτές φωτογραφίες, απεικονίζουν τον ίδιο άνθρωπο σε άλλες στιγμές και, παρότι με διαφορετικές παρέες, τους δημιουργούς, επέλεξα επίτηδες να έχουμε έναν ενορχηστρωτή, για να επιδιώξω την μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συνοχή συνολικά στο project αυτό.

Να μιλήσουμε λίγο για τους καταξιωμένους συντελεστές του δίσκου… Πώς κατάφερες και συγκέντρωσες μία τόσο καλή ομάδα;
Οι δημιουργοί του "ΑΛΜΠΟΥΜ", σίγουρα, σχετίζονται με τη μέχρι τώρα διαδρομή μου. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Αυτό που έχει την πιο μεγάλη σημασία είναι η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μου και το ενδιαφέρον τους, για να κάνω το δίσκο, όπως τον είχα φανταστεί. Τα μεγάλα σχέδια είναι εύκολο να τα ονειρεύεσαι, στο δια ταύτα όμως χρειάζεσαι συντρόφους στο ταξίδι και εγώ είχα σπουδαία παρέα που ταξίδεψε με χαρά και όρεξη μαζί μου.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου, μετά από αυτόν το δίσκο;
Θα ήθελα το "ΑΛΜΠΟΥΜ" να βρει την ανταπόκριση που ονειρεύτηκα, όταν αποφάσισα τον τρόπο που θα δομηθεί. Με κάποιον τρόπο να μπουν τα τραγούδια στα σπίτια του κόσμου, του απλού ακροατή. Είναι δύσκολοι καιροί, για να κάνω μεγαλεπήβολα σχέδια, αλλά από την άλλη θεωρώ πως τα τραγούδια της δουλειάς αυτής μπορούν να βρουν χώρο στις ραδιοφωνικές λίστες. Δε θέλω να βιαστώ για το επόμενο βήμα, καθώς το υλικό του δίσκου αυτού θέλει το χρόνο του.

«Ακριβής και διαβασμένος στο δίσκο, άριστος στο live», μου εξομολογήθηκε κάποτε ένας καλός φίλος για 'σένα… Πώς κρίνεις αυτή την κουβέντα;

Από κάτι τέτοιες κουβέντες κρατιέσαι και ζωντανός αλλά και σε επαγρύπνηση. Και ξέρεις γιατί; Όχι γιατί λέει καλά λόγια που τον ευχαριστώ έτσι κι αλλιώς. Αλλά γιατί, αν μη τι άλλο, με κάποιον τρόπο θέλησε να με τσεκάρει τόσο δισκογραφικά αλλά και στο live. Από την κουβέντα αυτή επιβεβαιώνεται ότι το κοινό έχει απαιτήσεις και καλά κάνει. Όπως και πιστεύω ότι θέλει και αλήθεια. Εμείς οφείλουμε να του δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Ένα στοιχείο που παρατηρώ σε 'σένα είναι ότι, όταν ερμηνεύεις στα live γνωστές επιτυχίες άλλων τραγουδιστών, δεν προσπαθείς να προσαρμόσεις το ύφος σου στα χαρακτηριστικά τους, αλλά επιμένεις στον ήπιο, ευγενικό δικό σου τρόπο. Είναι θέμα αυτοπεποίθησης ή εντιμότητας προς τον κόσμο που σε ακολουθεί;
Ούτε θέμα αυτοπεποίθησης είναι, ούτε κάποιο είδος εντιμότητας. Είναι καθαρά θέμα προσέγγισης. Κανένας πιστεύω δεν περιμένει, ούτε και έχει ανάγκη να δει έναν μίμο. Προσπαθώ τα τραγούδια να τα φέρω κοντά μου, σαν να γράφτηκαν για 'μένα. Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί υπάρχουν οι πρώτες ερμηνείες, σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και οι δεύτερες, που έχουν σημαδέψει τα κομμάτια, με αποτέλεσμα το τραγούδι πολλές φορές να σε «πάει» μόνο του ερμηνευτικά και να σε συνεπαίρνει και 'σένα.

Το βιογραφικό σου είναι γεμάτο βαρυσήμαντες συνεργασίες. Πόσο και ως προς τι σε έχουν βοηθήσει να εξελιχθείς σκηνικά αλλά και ερμηνευτικά όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες;
Με όσους συνεργάζομαι προσπαθώ να «ρουφάω» νότες, αντιδράσεις, στιγμές... Είναι πολλά τα μαθήματα και, μάλιστα, παραδίδονται και ταχύρρυθμα. Έχω πάρει τέτοια μαθήματα και έχω διαπιστώσει λάθη μου, μέσα από τις συνεργασίες μου. Εύχομαι μόνο να διορθώνομαι. Κυρίως αυτό μπορούν να το δούνε άνθρωποι που με παρακολουθούν από κοντά αρκετά χρόνια, ασχέτως αν μπορούν να καταλάβουν από πού αυτό προκύπτει. Για να σου πω και ένα περιστατικό, πέρασα περίπου 2 μήνες στις "Γραμμές" που κάθε βράδυ παρατηρούσα τη Γλυκερία και τη Μελίνα Κανά στα προσωπικά τους μέρη, στο πώς διαχειρίζονταν τις καταστάσεις, τη φωνή τους, το ρεπερτόριό τους, ακόμη και την κακή βραδιά τους, γιατί μπορεί να αρρώστησαν. Αυτές οι αρετές τούς κάνουν ακόμη πιο μεγάλους τραγουδιστές στα μάτια μου!...

H σουρεάλ κατάσταση με τον κορωνοϊό τι έχει φρενάρει για 'σένα;
Σχεδόν τα πάντα από τη μουσική μου! Την πηγή της δύναμής μου που είναι τα live και η ανατροφοδότηση από το κοινό, το στούντιο με την ελευθερία που έχουμε μάθει να κινούμαστε στο χώρο, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, ακόμα και στις πρόβες. Λόγω covid, όλα μπορούν να προσαρμοστούν, πλην του live.

Για ποιο πράγμα έχει σταθεί αφορμή η covid εποχή;
Για εσωτερική αναζήτηση, αυτογνωσία, αναζήτηση της προσωπικής ισορροπίας μας και σίγουρα για επαναξιολόγηση του τι ορίζεται ως σημαντικό και απαραίτητο, τόσο για το πώς να ζήσεις τη ζωή όσο και για το τι χρειάζεσαι, για να αισθάνεσαι πλήρης ως άνθρωπος. Πέραν της υγείας που δεν αντικαθίσταται με τίποτα, η ελευθερία ή το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής από αυτονόητα, με τον Covid αναδείχθηκαν και πάλι ως σύμβολα, για να τα κατακτήσουμε ξανά, μέσω της υπεύθυνης στάσης μας απέναντι στην πανδημία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, τι να σου ευχηθώ;
Είμαι από τους αισιόδοξους, αλλά όχι και ονειροπαρμένος. Υγεία για όλον τον κόσμο θα ευχηθώ και θα ήθελα να ανοίξω και πάλι την πόρτα, να βγω στη γειτονιά μου και να δω ξέγνοιαστα χαμόγελα παντού και αγάπη!

Όμορφη ευχή που έχουμε όλοι ανάγκη να την δούμε να γίνεται αληθινή... Ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα... καλή συνέχεια!

Ευχαριστώ κι εγώ! Καλή μας δύναμη!

Download link τα τραγούδια του «ΑΛΜΠΟΥΜ»σε mp3 : https://we.tl/t-HPWrQxi7SQ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Xάρης Μακρής: «Θέλω τα τραγούδια του ΑΛΜΠΟΥΜ να μπουν στα σπίτια του κόσμου»
    Xάρης Μακρής: «Θέλω τα τραγούδια του ΑΛΜΠΟΥΜ να μπουν στα σπίτια του κόσμου»
    Xάρης Μακρής: «Θέλω τα τραγούδια του ΑΛΜΠΟΥΜ να μπουν στα σπίτια του κόσμου»
    Xάρης Μακρής: «Θέλω τα τραγούδια του ΑΛΜΠΟΥΜ να μπουν στα σπίτια του κόσμου»
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Δέσποινα Ραφαήλ: «Στόχος μου είναι, μέσα από τη φωνή μου, ο κόσμος να θυμάται τα χρόνια της ξεγνοιασιάς»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Τη Δέσποινα Ραφαήλ τη γνώρισα μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση. Σιωπηλή και...

    Συνέχεια

    Περικλής Κανάρης: «Είμαι βαθειά συνδεδεμένος με τις ρίζες μου και το ελληνικό τραγούδι είναι η ψυχική μου γέφυρα προς αυτές»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Ο Περικλής Κανάρης ζει, εργάζεται και δημιουργεί στο εξωτερικό, πάντα όμως...

    Συνέχεια

    Η Γεωργία Bεληβασάκη και ο Luis Borda στο «Μουσικόγραμμα»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Με τη Γεωργία Βεληβασάκη γνωριστήκαμε σε καλλιτεχνικό και ανθρώπινο...

    Συνέχεια

    Θανάσης Συλιβός: «Σκοπός είναι να διατηρείς την ταυτότητά σου και να μην προδίδεις το κοινό που σε ακολουθεί»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου "Θα πάμε...

    Συνέχεια

    Βασίλης Ξενόπουλος: «Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Nιώθω το ίδιο οικεία, όταν παίζω ethnic, latin, soul και funk μουσική»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Το να είσαι Έλληνας, γεννημένος στην Αθήνα, να κάνεις έναρξη διεθνούς καριέρας στα 19 σου,...

    Συνέχεια

    Nικόλας Ευαντινός:«Οι ΦΕΡ' ΤΟ ΦΟΚΟ αντιστέκονται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα για το αύριο»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Η σκέψη που έκανα, ακούγοντας για πρώτη φορά (μόλις πριν από λίγους μήνες) το μουσικό σχήμα...

    Συνέχεια

    Κώστας Λεμονίδης:«Στην Ελλάδα υπάρχει κοινό για όλα τα είδη μουσικής»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Στροφή στην instrumental μουσική κάνει ο Κώστας Λεμονίδης με την πέμπτη...

    Συνέχεια

    Kλεονίκη Δεμίρη: «Το ταλέντο και το πόσο έχεις δουλέψει είναι η... μαγική συνταγή για την επαφή με τον κόσμο»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Mε το ίδιο πάθος που απολαμβάνω ένα βαλς, όταν περπατάω στο έρημο κέντρο...

    Συνέχεια

    Η Σεμίνα Διγενή #μένει σπίτι# και δεν αναστέλλει (με τίποτα) τη δράση της!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Πάντα η Σεμίνα Διγενή μού έδινε την εντύπωση ότι δημιουργεί με αίσθημα του...

    Συνέχεια

    Αλέξανδρος Kαψοκαβάδης: «Μου αρέσει να δημιουργώ και να γράφω μουσική διαρκώς»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου «…Όλα τα κινητήρια πρότυπά μου ήταν καλλιτέχνες που χρησιμοποίησαν...

    Συνέχεια