Συνεντεύξεις

Ρωτάμε, απαντάνε!

Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών

Γράφει η Μίνα Μαύρου

«Θέλησα να πραγματοποιήσω αυτό το αφιέρωμα, ελπίζοντας πως, μέσα από την ποίησή μας, θα ξαναθυμηθούμε τις αξίες μας, τους αγώνες μας, τα όνειρά μας, τη ζωή και τους ανθρώπους» μάς δηλώνει ο Κώστας Μακεδόνας, ένας από τους πιο γνήσιους λαϊκούς ερμηνευτές της γενιάς του, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του «Ρυθμός Stage», για να ερμηνεύσει μελοποιημένη ποίηση μαζί με τους φιλοξενούμενούς του… Το είχε στο μυαλό του πολλά χρόνια, ήρθε λοιπόν η ώρα να το πραγματοποιήσει!

Eπί 4 συνεχόμενες Δευτέρες σας συναντάμε στο «Ρυθμός Stage» στην Ηλιούπολη, να μας ερμηνεύετε με τους συνοδοιπόρους σας μελοποιημένη ποίηση, που σκιαγραφεί την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Έχει κάποιο βάρος αυτό το εγχείρημα μέσα σας;

Το αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση που παρουσιάζουμε αυτό τον καιρό στο "Ρυθμός Stage" είναι κάτι που το σκεφτόμουν μέσα μου πολλά χρόνια. Από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και μέχρι τώρα, υπάρχουν ποιήματα που τα γνωρίσαμε, κυρίως μέσα από τα τραγούδια σπουδαίων συνθετών, που αποτέλεσαν και αποτελούν για μένα οδηγό ζωής και αξιών.

Κάθε ποίημα - τραγούδι με έχει σημαδέψει, ως άνθρωπο και ως τραγουδιστή. Έτσι και με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την εποχή στη χώρα μας, θέλησα να πραγματοποιήσω αυτό το αφιέρωμα, ελπίζοντας πως, μέσα από την ποίησή μας, θα ξαναθυμηθούμε τις αξίες μας, τους αγώνες μας, τα όνειρά μας, τη ζωή και τους ανθρώπους.

Συνολικά θα σας πλαισιώσουν 4 ζευγάρια καλλιτεχνών, 1 ζευγάρι κάθε Δευτέρα. Με ποια κριτήρια έγινε το «πάντρεμα» κάθε δυάδας;

Πρώτα από όλα θέλω να σας αναφέρω πως από την πρώτη στιγμή που ένιωσα την ανάγκη, για να παρουσιάσω ένα τόσο ιδιαίτερο αφιέρωμα, ήταν ταυτόχρονη και η επιθυμία μου να το μοιραστώ με φίλους, τραγουδιστές και ηθοποιούς, που τους θαυμάζω για το ταλέντο τους και το ήθος τους. Κάθε φίλος-καλεσμένος θα κομίσει τα δικά του βιώματα, τις δικές του ιδέες και προσεγγίσεις στα τραγούδια, δίνοντας σε κάθε παράσταση έναν διαφορετικό τόνο.

Αν παρατηρήσετε, υπάρχει πάντα μία αντρική και μία γυναικεία φωνή που θα βοηθήσει στην εξέλιξη της παρουσίασης των τραγουδιών-ποιημάτων. Από εκεί και πέρα τα βασικά κριτήρια ήταν, όπως σας είπα και πιο πριν, το ταλέντο και το ήθος τους, κριτήρια ικανά να βοηθήσουν σε κάθε «πάντρεμα», αφού μιλάμε για τρομερά ταλαντούχους ανθρώπους που σέβομαι και θαυμάζω!

Τι διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν από Δευτέρα σε Δευτέρα;

Εκτός από τα ονόματα των καλεσμένων (9 Μαΐου η Γιώτα Νέγκα και ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, στις 16 ο Γρηγόρης Βαλτινός και η Ζωή Παπαδοπούλου, στις 23 η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης και στις 30 Μαΐου η Χριστίνα Μαξούρη και ο Γιώργος Χατζής) θα παρουσιάσουμε και αρκετά διαφορετικά τραγούδια κάθε φορά, αφού η λίστα των τραγουδιών είναι πάρα πολύ μεγάλη και σημαντική και δεν χωράνε όλα μέσα σε μία συναυλία.

Θα ανταμώσουμε τον Ελύτη, το Σεφέρη, το Ρίτσο, τον Γκάτσο, το Λειβαδίτη, τον Ελευθερίου μέσα από τις μελωδίες του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Μαρκόπουλου, του Μικρούτσικου του Σπανού και τόσων άλλων. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής τους;

Πάνω από όλα η γλώσσα, η ιστορία και ο χώρος! Κοινά βιώματα, ρίζες και όνειρα!

Ένας σημαντικός στόχος για μένα σ´ αυτές τις βραδιές είναι να τιμήσουμε και τους μεγάλους κι εμπνευσμένους μας συνθέτες που, με την τέχνη και το ταλέντο τους, έφεραν αυτό τον λόγο των ποιητών στο στόμα όλων των Ελλήνων και έγιναν η αφορμή να αγαπηθεί η ποίηση από όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις. Χωρίς τις υπέροχες μουσικές με τις οποίες ντύθηκαν τα έργα των ποιητών υπήρχε ο κίνδυνος να μη φτάσουν ποτέ στο λαό και να είναι μόνο προνόμιο των μορφωμένων και των ψαγμένων κάθε γενιάς.

Ο Εγγονόπουλος είχε πει κάποτε: «Είθισται στα χρόνια μας να δολοφονούνται οι ποιητές». Σαν να μου φαίνεται ότι δεν το πιστεύετε…

Οι ποιητές χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αλήθειας και η αλήθεια δεν συμφέρει πολύ κόσμο. Όταν ο Εγγονόπουλος χρησιμοποιούσε αυτό το στίχο, αναφερόμενος στη δολοφονία του F. G. Lorca, μιλούσε για το φασισμό και για όσους δεν αντέχουν την αλήθεια των ποιητών. Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε αυτήν την αλήθεια όσο πιο μακριά μπορούμε, να την υπηρετούμε και να βοηθάμε τον κόσμο να μην την ξεχνάει!

Αφορμώμενη από τα έργα που θα ερμηνεύσετε, αναρωτιέμαι… Όταν η φωνή θέλει να χαμηλώσει σε ένα τραγούδι και ο στίχος δεν την αφήνει, τι γίνεται;

Η φωνή είναι κι αυτή ένα όργανο που ο συνθέτης που μελοποίησε το ποίημα της έδωσε ένα ρόλο και συγκεκριμένες οδηγίες. Αν η μελοποίηση του ποιήματος είναι πετυχημένη, σημαίνει πως ο συνθέτης «άκουσε» το ποίημα και έτσι όλα λειτουργούν με έναν φυσικό τρόπο που αναδεικνύουν το ποίημα.

Πόσο εύκολο είναι για έναν ερμηνευτή να αποτινάξει την ερμηνεία των πρώτων διδαξάντων από πάνω του;

Κανένας ερμηνευτής δεν θέλει να αποτινάξει από πάνω του την ερμηνεία των πρώτων διδαξάντων, αλλά θέλει να τους έχει ως οδηγό και από εκεί και πέρα να ανοίξει καινούργιους δρόμους. Το να ανοίγουμε πάντα καινούργιους δρόμους δεν είναι καθόλου εύκολο και, όταν συμβαίνει αυτό, δε σημαίνει και πως ο καινούργιος αυτός δρόμος είναι και ο πιο σωστός. Ιδανική περίπτωση για κάθε ερμηνευτή είναι φυσικά ο καινούργιος δρόμος που ανοίγει να δίνει και καινούργια στοιχεία στο έργο.

Από το '89 με το «Δεν έχω ιδέα» μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει για τον Κώστα Μακεδόνα;

Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια, θέλω να πιστεύω πως έχω εξελιχθεί προς το καλύτερο ως άνθρωπος και ως ερμηνευτής. Αλλιώς τι νόημα έχει; Είχα την τύχη να συνεργαστώ με εξαιρετικούς δημιουργούς και συναδέλφους και φυσικά να αποκτήσω μία υπέροχη οικογένεια.

Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη εποχή περιορίζει τα όνειρα των καλλιτεχνών;

Τα όνειρα δεν γίνεται να περιορίζονται από καμία εποχή. Τα όνειρα, είτε είσαι καλλιτέχνης είτε όχι, είναι αυτά που μας βοηθούν να προχωράμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε δυσκολία που συναντάμε στο δρόμο μας πρέπει να μας κάνει πιο δυνατούς και αποφασισμένους, να τα καταφέρουμε. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να ονειρεύονται και να μη σταματούν ποτέ.

Τι αντίλογο μπορεί να παρουσιάσει το ελληνικό τραγούδι που υπηρετείτε απέναντι στο «Απαγορεύεται η είσοδος» των ημερών που διανύουμε;

Το καλό τραγούδι έχει τέτοια δύναμη, που δεν κάμπτεται από κανένα «Απαγορεύεται η είσοδος».

Ας μιλήσω λίγο προσωπικά… Σας παρατηρώ πάνω από 20 χρόνια και αυτό που διαπιστώνω είναι πως, κάθε φορά, βγάζετε μία αλήθεια στις εμφανίσεις σας… Δεν παραπλανάτε το κοινό σας, «σερβίρετε καθαρό ποτό στους πελάτες σας». Τι ρόλο έχει παίξει σε αυτό το λαϊκό τραγούδι;

Θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό τραγουδιστή! Τραγουδώντας το λαϊκό μας τραγούδι, ουσιαστικά υπηρετούμε τους δημιουργούς του που μας παρέδωσαν την αλήθεια τους! Ο μόνος τρόπος, για να γίνει αυτό σωστά, είναι να είσαι κι εσύ αληθινός, που σημαίνει να δουλεύεις σκληρά, να σέβεσαι τον κόσμο και κάθε φορά να καταθέτεις την ψυχή σου.

Κάποια μελλοντικά σχέδια που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας;

Πρώτα απ' όλα είναι οι εμφανίσεις μας στην Αθήνα στο «Ρυθμός Stage» με την μελοποιημένη ποίηση καθώς και η παράσταση με τους «Άγαμοι Θύται» στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως μετά ξεκινάει η καλοκαιρινή μας περιοδεία, με στόχο να γυρίσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου. Κάποιες από αυτές τις συναυλίες θα είναι προσωπικές μου συναυλίες και κάποιες με όλη την παρέα από την παράσταση «Αγαμοι Θύται Selfie». Παράλληλα, συνεχώς υπάρχει η αναζήτηση για καινούργια τραγούδια και καινούργιο ήχο! Τα όνειρα και τα σχέδια δεν σταματούν ποτέ!

Κύριε Μακεδόνα, σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη! Καλή επιτυχία σας εύχομαι…

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά…

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μακεδόνας: Χρέος μας είναι να μεταφέρουμε την αλήθεια των ποιητών
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Tατιάνα Ζωγράφου: «Ο εκπαιδευτικός σήμερα πρέπει να βρει τον τρόπο να επικοινωνεί την αλήθεια»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η Τατιάνα Ζωγράφου, εκπαιδευτικός και μουσικός, μετράει πολλά δημιουργικά...

    Συνέχεια

    Bαγγέλης Στεφανόπουλος: «O αυτοσχεδιασμός είναι προέκταση της συνθετικής ικανότητας κάθε μουσικού»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Μια μυσταγωγική συναυλία αναμένουμε να ζήσουμε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στην...

    Συνέχεια

    Dr. Θανάσης Δρίτσας – Συνταγογραφώντας με νότες

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Η ιατρική δεν είναι μόνον συνταγογράφηση φαρμάκων...

    Συνέχεια

    Πολυξένη Καράκογλου: «Είναι ευλογία ένας καλλιτέχνης να μπορεί να υπηρετήσει το εκάστοτε μουσικό είδος σωστά»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ήρθε επισήμως στη ζωή μας πριν από 10 περίπου χρόνια, όταν και διακρίθηκε στην...

    Συνέχεια

    Παναγιώτης Σδούκος: «Η γλώσσα της μουσικής υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα που διαιρεί και χωρίζει»

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Με ένα καινούργιο τραγούδι στις αποσκευές του από το καλοκαίρι, το «Αγάπη...

    Συνέχεια

    Kώστας Άγας: «Με τη δουλειά και την προσπάθεια γίνεσαι καλύτερος»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Συνάντησα τον Κώστα Άγα, με την υπόσχεση ότι θα ανοίξει τα χαρτιά...

    Συνέχεια

    Τάσος Γκρους: «Τα όνειρά μου πραγματοποιήθηκαν και έχω ακόμα τη δυνατότητα να κάνω κι άλλα»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Τάσος Γκρους είναι ένας άνθρωπος που έχει πειραματιστεί...

    Συνέχεια

    Eύα Φάμπα: «Στο ΡΟΔΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ τα τραγούδια εστιάζουν στον άνθρωπο»

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Η κυκλοφορία της νέας ολοκληρωμένης δουλειάς μιας προσωπικότητας της ελληνικής μουσικής,...

    Συνέχεια

    Μιχάλης Παπαπέτρου: «Η τέχνη πάντα συνομιλούσε με την ιστορία και την κοινωνία»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Είναι μαέστρος, πιανίστας και ενορχηστρωτής...

    Συνέχεια

    Aναστασία Έδεν: «Έχω δει να ασκείται λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία και στο χώρο της μουσικής!»

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Για το πρόσφατο περιστατικό με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο, η ερμηνεύτρια ...

    Συνέχεια