Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Έφυγε από τη ζωή ο Νότης Μαυρουδής

Ο Νότης Μαυρουδής δεν είναι πια κοντά μας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχασε τη ζωή του νωρίς το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου 2023, ύστερα από ατύχημα στην αυλή του σπιτιού του στην Κουκουράβα Πηλίου, όπου βρισκόταν με την αγαπημένη του σύζυγο.

Ο γιος του, ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής, γράφει χαρακτηριστικά στη σελίδα του στο facebook:

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο, ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του. Με τον ίδιο σεμνό τρόπο σας ανακοινώνουμε τον ξαφνικό θάνατό του. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στο Χαλάνδρι τις επόμενες ημέρες. Η γυναίκα του Βάσω, τα παιδιά του Ροδή και Χάρης και τα εγγόνια του Ιάσονας, Αριάδνη, Έλλη και Οδυσσέας».

Ο Νότης Μαυρουδής (Αθήνα, 16 Ιουλίου 1945 - Πήλιο, 3 Ιανουαρίου 2023) ήταν Έλληνας συνθέτης, κιθαριστής και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με Άριστα.

Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο. Τα έτη 1975, 1977 και 1979 έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας του Esztergom της Ουγγαρίας. Το 1978 πήρε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ Πολιτικού Τραγουδιού στο Ανατολικό Βερολίνο και στο 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Αβάνα της Κούβας. Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα). Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας, είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, κ.ά. Από το 1994 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και από το 1995 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας (από το 1999 τη θέση κατέχει ο Αλέξανδρος Μυράτ).

Ο Νότης Μαυρουδής τραυματίστηκε[2] θανάσιμα στις 3 Ιανουαρίου του 2023 στο σπίτι του στην Κουκουράβα, κάτω από τη Μακρινίτσα Πηλίου, όταν έπεσε από ύψος τριών μέτρων.

Διακρίσεις

Το 1965 κατέκτησε το Α΄ βραβείο στο 4ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, με το τραγούδι «Ήταν μεγάλη η νύχτα» (στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης, ερμηνεία: Σούλα Μπιρμπίλη).

Το 1969 τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, και το βραβείο του ιταλικού μουσικού Τύπου "Mario de Luigi".

Το 1990 βραβεύεται στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισαβόνα. Την ίδια χρονιά η πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Την ίδια χρονιά, το τραγούδι του «Ο παλιάτσος» με την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου, πήρε το Α΄ βραβείο στον 12ο διεθνή Διαγωνισμό Παιδικών Χορωδιών στη Λισαβόνα.

Το 2005 και 2006 του απονέμεται το βραβείο «Αρίων» για τους δίσκους Cafe de l' art - Cinema και Cafe de l' art - Τσιτσάνης - Βαμβακάρης.

Δισκογραφία

Ο Νότης Μαυρουδής μπήκε στη δισκογραφία το 1964 με τα τραγούδια «Άκρη δεν έχει ο ουρανός» και «Τα γιορτινά σου φόρεσε», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη με ερμηνευτή τον Γιώργο Ζωγράφο. Το 1966 έγραψε μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Μερικοί δίσκοι-σταθμοί στη δισκογραφία του:

Το 1968 μελοποίησε το έργο του του Οδυσσέα Ελύτη Άσμα ηρωϊκό και πένθιμο για τον χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, που είναι ένα λαϊκό ορατόριο για φωνή-χορωδία και ορχήστρα.

Το 1976 κυκλοφορεί ο δίσκος Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο σε στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου, εμπνευσμένους από τις ζωγραφιές του Θεόφιλου.

Το 1977, μελοποιεί ποιήματα του Μάνου Χατζιδάκι στον δίσκο Παιδί της Γης.

Το 1985 κυκλοφορεί ο δίσκος Έρως ανίκατε μάχαν σε ποίηση του Ηλία Πετρόπουλου.

Από το 1990 έχει γράψει τραγούδια για Παιδική Χορωδία, και συνεργάζεται με την Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

Το 1998 κυκλοφόρησαν οι δίσκοι με μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις «Όλιβερ Τουίστ» (με μουσική και τραγούδια του για την παράσταση του «Θιάσου 81»), και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» (με μουσική και 3 τραγούδια, για την παράσταση της ομώνυμης τραγωδίας από τον Θίασο «Θυμέλη»).

Μεταξύ 1999-2008 ηχογράφησε μαζί με τον μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη τη βραβευμένη σειρά Cafe de l' art, στην οποία διασκεύαζαν γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, για δύο κιθάρες. Στο ίδιο πνεύμα, το 2018 ξεκίνησε τη σειρά Café Latino με τον Γιώργο Τοσσικιάν.

Το 2019 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις IANOS το έργο "Άγρυπνο φεγγάρι", Μελοποιημένοι Έλληνες ποιητές από τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Το 1999 κυκλοφορεί ο δίσκος Λούνα Πάρκ, με την Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Το 2002 γράφει τραγούδια για γυναικείες φωνές, στον δίσκο Στην ηχώ του έρωτα, στον οποίον συμμετέχουν μεγάλα ονόματα όπως η Χάρις Αλεξίου, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Έλλη Πασπαλά. Το 2006 γράφουν με τον Ηλία Κατσούλη τραγούδια που «αφηγούνται» τις ιστορίες μεγάλων Eλλήνων καλλιτεχνών (Γρ. Μπιθικώτσης, Στ. Χασκήλ, Ρόζα Εσκενάζυ, Μαρίνα Νίνου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Σωτηρία Μπέλλου κ.ά.) και κυκλοφορούν στον δίσκο Carte Postale.

Ο Νότης Μαυρουδής έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, Μάνο Χατζιδάκι, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργο Ζωγράφο, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργο Μουφλουζέλη, Γιάννη Σαμσιάρη, Νένα Βενετσάνου, Πέτρο Πανδή, Κώστα Θωμαΐδη, Σταμάτη Κραουνάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλη Μητσιά, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Παντελή Θαλασσινό, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Ως ερμηνευτή τον συναντάμε σε ένα μόνο τραγούδι, στο «Πόλη Κωνσταντινούπολη» από τον δίσκο Εάλω η Πόλις, όπου οι συνθέτες ερμηνεύουν τα τραγούδια τους, καθώς επίσης και με δεύτερες φωνές σε πέντε (5) τραγούδια στον δίσκο Μικρές νυχτερινές μουσικές.

Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα με ένα ένθετο cd στο οπισθόφυλλο ¨Με δανεικά ιδανικά¨ που περιλαμβάνει επτά νέα τραγούδια του.

*Τα βιογραφικά στοιχεία για τον Νότη Μαυρουδή αντλήθηκαν από τον ιστότοπο: el.wikipedia.org

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Μαγική η Μαρία Φαραντούρη στο έργο «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκόσμια επιτυχία της, «Ο ΕΠΙΖΩΝ», σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Νίκος Ξανθόπουλος - Το «παιδί του λαού» με τα 160 τραγούδια

    Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, μετά απο νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, εξαιτίας...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

    Έναν σπουδαίο υπηρέτη της μουσικοχορευτικής της παράδοσης πενθεί από σήμερα η Θράκη. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.

    Συνέχεια

    Διεθνής διάκριση για την Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη στα Global Music Awards 2022!

    Διεθνής διάκριση απέσπασε η Ελληνίδα συνθέτρια Πηγή Λυκούδη, η οποία κατέκτησε τη δεύτερη θέση στα Global Music...

    Συνέχεια

    Από την ΔΕΘ στην Πλατεία Συντάγματoς έρχεται ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου με το έργο «ΑΙΩΝ ΕΝ ΙΩΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΝΤΩ»

    Στην Αθήνα, από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου, θα παρουσιαστεί το έργο «Αιών...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, μοναχοκόρη του θρυλικού...

    Συνέχεια

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου η πολιτική κηδεία του Νότη Μαυρουδή

    To Σάββατο 7 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική κηδεία του αείμνηστου Νότη Μαυρουδή στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.  ...

    Συνέχεια