Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Γιάννης Κ. Ιωάννου: Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής του!

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Πολλοί αναρωτιούνται συνήθως πώς τελειώνει ένα βιβλίο που οι σελίδες του ανανεώνονται συνεχώς, ακόμα τι θα μπορούσε να δώσει καινούργια γεύση σε ένα καλό κρασί που έχει δοκιμαστεί αρκετά ή πώς θα μπορούσε ένας “all around player” να προσθέσει κάτι ακόμα στο παιχνίδι του…

Άραγε πόση αντοχή έχει κάποιος, ώστε να τολμήσει να αλλάξει στο προφίλ του στοιχεία ή μάλλον να προσθέσει και κάτι άλλο που μέχρι σήμερα δεν είχε δείξει; Όπως και να 'χει, σημασία έχει να το θέλει, σημασία έχει να το καταφέρνει και να το κάνει πραγματικότητα.

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, όπως μαρτυρά και η περίληψη της επαγγελματικής του βιογραφίας, (Βικιπαίδεια: Γιάννης Ιωάννου (μουσικός)), συμπληρώνει φέτος 56 χρόνια καριέρας.

Εκεί περιγράφεται ως συνθέτης και ενορχηστρωτής κατά κύριο λόγο, καριέρα που ουσιαστικά ξεκίνησε το 1982, όταν βραβεύτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο σε διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού. Η εξέλιξή του περιείχε από τότε σημαντικές συνεργασίες, από τον προαναφερόμενο Μίκη Θεοδωράκη μέχρι ένα πλήθος συνθετών, ερμηνευτών και μουσικών παραγωγών.

Οι ενορχηστρώσεις του έχουν καλύψει σημαντικά έργα της ποιοτικής ελληνικής δισκογραφίας, οι συνθέσεις του κόσμησαν (και συνεχίζουν να κοσμούν) θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και γενικά απαιτήσεις των τηλεοπτικών καναλιών. Παράλληλα, υπήρξε για πολλά χρόνια μαέστρος σε ορχήστρες σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως π.χ. της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, της Αρλέτας, της Καλλιόπης Βέττα, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Βασίλη Σαλέα, της Λαϊκής Ορχήστρας, «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ η δεινότητά του ως μουσικού ήταν εκείνη που τον έκανε περιζήτητο σε πλήθος δισκογραφικών καταγραφών αλλά και ζωντανών παρουσιάσεων, φτάνοντας μέχρι το σήμερα.

Η εξέλιξη ωστόσο ποτέ δεν σταματά, ακόμα και μετά από μια τόσο σημαντική καριέρα τόσων ετών, αντίθετα βρίσκει κι άλλους δρόμους έκφρασης. Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής, μουσικός και παραγωγός Γιάννης Κ. Ιωάννου, πιάνει το μικρόφωνο, για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του ή έστω κάποια από αυτά. Επιλέγει στίχους συνεργατών του με την οξυδέρκεια που διαθέτει από την εμπειρία του, συνθέτει και ερμηνεύει.

Και βρισκόμαστε στην αρχή, που επίσημα ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2022, με την κυκλοφορία του τραγουδιού «Ωδή στα γυαλιά μου», ένα αριστουργηματικά δοσμένο ποίημα του ψυχολόγου, συγγραφέα και ποιητή Νίκου Σιδέρη, από την ποιητική του συλλογή "Θηλή Σοκολάτα", που μελοποίησε, ενορχήστρωσε και ερμηνεύει ο Γιάννης Κ. Ιωάννου.

Το τραγούδι κυκλοφορεί σαν ψηφιακό Single από τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Spotify, Apple Music & iTunes, Amazon Music, YouTube & YouTube Music, Tik Tok, Shazam, Deezer και άλλες.

Λίγες μόνο ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε ακόμα ένα τραγούδι του, που φέρνει εκτός των άλλων και την ερμηνευτική του σφραγίδα, το «Σαν νερό κυλά η ζωή».

Η μουσική γράφτηκε από τον Γιάννη Κ. Ιωάννου, αρχικά για το θεατρικό έργο του Μπέρναρντ Σω, "Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν", που ανέβασε το Διάχρονο Θέατρο της Μαίρης Βιδάλη, με σκηνοθέτη τον Γιάννη Μόρτζο. Λίγο αργότερα προτάθηκε στην Αιμιλία Πανταζή να γράψει στίχους κι έτσι γεννήθηκε αυτό το τραγούδι, που έχει πολλά κοινά σαν ατμόσφαιρα, με την αύρα των συνθέσεων της Λορίνα Μακ Κένιτ.

Οι στίχοι είναι αφηγηματικοί, φιλοσοφικοί και ήρεμοι και μιλούν γιά τη ζωή και τον έρωτα που βρίσκει ο άνθρωπος στο μονοπάτι του βίου του. Το βιολί του Κυριάκου Γκουβέντα, καταφέρνει από τις πρώτες νότες να βάλει τον ακροατή στη μαγική ατμόσφαιρα των παλιών κέλτικων τραγουδιών. Ο ήχος γενικά, είναι ακουστικός, ζεστός και η συνοδεία της κέλτικης άρπας δίνει ακόμη πιο ειρηνικό και ήσυχο χαρακτήρα.

Το τραγούδι επίσης κυκλοφορεί σαν ψηφιακό Single από τις μουσικές διαδικτυακές πλατφόρμες: Spotify, Apple Music & iTunes, Amazon Music, YouTube & YouTube Music, Tik Tok, Shazam, Deezer και άλλες.

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου βρίσκεται ήδη στο «μιξάρισμα» νέων αλλά και επανεκτελέσεων έργων του, ερμηνευμένων από άλλους, αλλά περισσότερο με τη διάθεση να «ακουστεί» ο ίδιος.

Σε ένα μεταίχμιο του ελληνικού τραγουδιού οφείλουμε να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν εκείνοι που το στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια! Ένας σημαντικός καλλιτέχνης λοιπόν, που γνωρίζει όλα τα παλαιότερα βήματα, είναι ο Γιάννης Κ. Ιωάννου. Και όπως λέει ο συγγραφέας και στιχουργός Πάνος Σταθόγιαννης γι' αυτόν:

«Ο Ιωάννου, είναι ένας συνθέτης "φρέσκος", αλλά με βαθειές ρίζες».

Θα συμπληρώσω και ό, τι είπε ο ίδιος όταν τον ρώτησα τι επιδιώκει από εδώ και στο εξής:

«Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής μου»

Σύντομα κοντά μας -και κοντά σας- όλα τα καινούργια του έργα, οι νέες σελίδες της ζωής ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες των τελευταίων αρκετών δεκαετιών, που θα παρουσιάσουμε με μεγάλη μας χαρά!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

    Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

    Συνέχεια

    O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

    Συνέχεια

    Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

    Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

    Συνέχεια

    «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

    Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Τζουανόπουλος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του, διοργανώνουν Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Ο Εθελοντισμός από...

    Συνέχεια

    Η Τάνια, το Μαγικό Κουτί και τα ανκόρ που μας χρωστάει

    Γράφει η Άννα Γλυμιδάκη Με εφηβική επιμέλεια φορώ το κόκκινο κραγιόν, τί κι αν πρόκειται να παραμείνει πίσω από τη...

    Συνέχεια

    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου "Απόψε...

    Συνέχεια

    Καταχειροκροτήθηκαν Μανώλης Μητσιάς και Μαργαρίτα Ζορμπαλά στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Όρθιο κοινό, ασταμάτητο χειροκρότημα, ενώ η αυλαία της σκηνής του Φιλολογικού...

    Συνέχεια