Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών.

Γεννημένη στις 15 Δεκεμβρίόυ του 1931 στην Κεραμωτή της Νάξου και κόρη του σπουδαίου βιολιστή Μιχάλη Κονιτόπουλου και της Μαρίας Φυρογένη.

Από τα 11 παιδιά που θα κάνουν, θα επιζήσουν τα 5. Η Ειρήνη, ο Γιώργος, ο Κώστας και αργότερα η Αγγελική και ο Βαγγέλης. Με την Ειρήνη μωρό, η οικογένεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα.

Στην Κατοχή θα επιστρέψουν στο νησί. Θα δουλέψει ως οικοδόμος ο Μιχάλης αλλά παράλληλα θα διαπρέψει σε εκδηλώσεις με το βιολί του. Μετά την κατοχή, αρχίζει και η ενασχόληση του Γιώργου με το βιολί ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση .

Μετά την απελευθέρωση, είναι η περίοδος που το ραδιόφωνο αρχίζει να αναζητά παραδοσιακούς οργανοπαίκτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προκειμένου να παίζουν ζωντανά στις εκπομπές.

Σε μία λοιπόν ακρόαση του Σίμωνα Καρρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν Προϊστάμενος του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής της Ραδιοφωνίας, παρουσιάζεται και ο λαουτιέρης Δημήτρης Φυρογένης, θείος της Ειρήνης. Όταν μετά από λίγο καιρό ο Καρράς τού ζητάει κάποιον να τον βοηθάει στο τραγούδι, εκείνος σκέφτεται την 20 χρονη ανηψιά του, Ειρήνη.

Αρχικά κρυφά από τον πατέρα της εκείνη τραγουδάει στο «Σταθμό». Εκείνος στην αρχή αντιδρά, αλλά στη συνέχεια ενσωματώνεται στο συγκρότημα, το οποίο το 1955 – 1956, μαζί με την Άννα Καραμπεσίνη, θα ηχογραφήσουν τέσσερα τραγούδια.

Την εποχή που ηχογραφεί τα πρώτα της τραγούδια παντρεύεται το Στέλιο Λεγάκη και αρχίζει να μεγαλώνει τα παιδιά της. Ο άνθρωπος που θα δώσει νέα ώθηση στην αθηναϊκή πια οικογένεια του Μιχάλη Κονιτόπουλου είναι ο γιος του, Γιώργος, ο οποίος αντικαθιστά τον πατέρα του στο συγκρότημα του Φυρογένη. Ο Γιώργος με βασική τραγούδιστρια την Ειρήνη, θα αρχίσει πια επαγγελματικά να δουλεύει για τη δισκογραφία

«Η Ειρήνη είχε κάποια πλεονεκτήματα, που είχα την εντύπωση ότι, αν ακουστούν, θα εντυπωσιάσουν. Έχει έκταση στη φωνή η Ειρήνη και αναπνοή που μπορεί να σε σκάσει να περιμένεις για το πότε θα σταματήσει και εκείνη να συνεχίζει», είχε αναφέρει σε συνέντευξη του ο Γιώργος Κονιτόπουλος.

Τις πρώτες κοινές τους εμφανίσεις θα τις πραγματοποιήσουν στα 1960 και θα κυκλοφορήσουν δύο μικρούς δίσκους 45 στροφών, με παραδοσιακά τραγούδια διασκευασμένα από το Γιώργο. Το 1963 θα ηχοηγραφήσουν τις μεγάλες επιτυχίες μέχρι σήμερα Αρμενάκι, Έλα να πάμε σ' ένα μέρος, Στον Αρτεμώνα, τον Μάουκα, Με κοτσάκια φανερώνω.

Έκτοτε, ολόκληρη η οικογένεια Κονιτόπουλου την έχει ως πρότυπο. Πρωτοτραγούδησε σε Κέντρο το 1961 (Γαλάτσι). Ακολούθως και για πολλά χρόνια εμφανίστηκε στο Κέντρο «Μουράγιο». Τα τελευταία χρόνια (από το 1984 -2008) εμφανιζόταν μαζί με την κόρη της Ελένη Λεγάκη στο κέντρο «Αρμενάκι». Παράλληλα, εκτός από την Ελλάδα, είχε κάνει εμφανίσεις και στην Αμερική.

Μετείχε επίσης σε πολλούς άλλους δίσκους: «Ντιρλαντά» (1971), «2ο Ταξίδι στην Ελλάδα» (1975), «Τραγούδια απ τα νησιά μας» (1975), «Ντάρι-ντάρι, νησιώτικο γλέντι» (1991), «Τα ωραιότερα νησιώτικα τραγούδια» (1992), κ.λ.π.

O ερευνητής της ελληνικής δισκογραφίας, Πέτρος Δραγουμάνος, αναφέρει μεταξύ άλλων:

Μπήκε στη δισκογραφία το 1959 με το "Θάλασσα απ' όλα τα νερά" σε δίσκο Fidelity 45 στροφών. To 1967 κυκλοφόρησε το πρώτο της LP από την RCA Victor με τίτλο "Νησιώτικα Τραγούδια". Οι τελευταίες ηχογραφήσεις της υπάρχουν στο CD "Ανέφαλα Θαλασσινά" (Lyra, 1993).

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού

    Με ένα «Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού» συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι “Η Αυλή των Χρωμάτων”...

    Συνέχεια

    Το «Μονόγραμμα» γιορτάζει 40 χρόνια εκπομπών στην ΕΡΤ

    Η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο «Χειρόγραφα και Αυτόγραφα» σχεδιάζεται με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Αϊβαλής

    «Έφυγε» ο ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, Νίκος Αϊβαλής.

    Συνέχεια

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

    Mε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή «Η Αυλή των Χρωμάτων»...

    Συνέχεια

    Kαταχειροκροτήθηκε ο αιώνιος λόγος του Καμπανέλλη στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Δύο ιδιαίτερα συγκινητικές και σημαντικές βραδιές, αφιερωμένες στον Ιάκωβο...

    Συνέχεια

    Η Βίκυ Λέανδρος ανοίγει το σπίτι της στους Ουκρανούς Πρόσφυγες

    Nα ανοίξει το σπίτι της και να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών ή μητέρες με τα παιδιά τους αποφάσισε η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια,...

    Συνέχεια

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο Ελληνικό Ωδείο

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού θα παραδώσει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, στην Αίθουσα...

    Συνέχεια

    «Σπίτι με το MEGA» με τον Κώστα Μακεδόνα

    Τον Κώστα Μακεδόνα υποδέχεται το «Σπίτι με το MEGA» το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10 μ...

    Συνέχεια

    O Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο Υπουργείο Εργασίας

    Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια