Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη

Γράφει η Λένα Λουλούδη

Φωτογραφίες: Θάνος Γεωργίου

"Απόψε ο κ. Ιωαννίδης δεν είναι εδώ, είναι απών! Βρίσκεται στην παραλία της Σμύρνης και ζει όσα γράφει μέσα στα ποιήματά του! Απόψε η Πηγή Λυκούδη γίνεται Σμυρνιά και μας χαρίζει μέσα από τη μαγεία της μουσικής της εικόνες από το λιμάνι της Σμύρνης".

Αυτά τα λόγια του σκηνοθέτη και συγγραφέα, Γιώργου Α. Χριστοδούλου, περικλείουν όλα όσα ζήσαμε τη βραδιά της 10ης Απριλίου στην κατάμεστη Galerie Δημιουργών στη Νέα Κηφισιά, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου δίσκου της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη, "Σμύρνης Θυμιάματα", σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη.

Δέκα μελοποιημένα ποιήματα, δέκα καταθέσεις ψυχής, δέκα απανωτές εξομολογήσεις για την πατρίδα που κάηκε, για την πατρίδα που μάτωσε, για την πατρίδα που θυσιάστηκε, για την πατρίδα που έλαμψε, για την πατρίδα που πάντα θα μας περιμένει...

Οι ερμηνευτές θα έλεγε κάποιος φόρεσαν το βαρύτιμο ένδυμα των παραλίων του ελληνισμού και κατάθεσαν το δικό τους φόρο τιμής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή!

Η Μαρία Σουλτάτου, σαν μάνα γη, ερμηνεύσε το "Ματωμένη μου Πατρίδα" και "Φύλαξε παντοτινά".

Ο δεξιοτέχνης στο κανονάκι και ερμηνευτής Μάνος Κουτσαγγελίδης μάς χάρισε τα κομμάτια "Οι φλόγες της Σμύρνης", "Η πατρίδα των θριάμβων", "Καισάρεια", ενώ μας ανατρίχιασε σύγκορμα με τον αμανέ του στην "Έξοδο του 22".

Η Γεωργία Αγγέλου "Με της ομορφιάς τα νάματα", με "Το άρωμα της αρχοντιάς" και "Το παραμύθι της γιαγιάς" και με φωνή σαν αγέρι από το Βάσπορο, μας έκανε να νιώσουμε πως με την ασίγαστη μνήμη ποτέ δεν θα σβήσει το φως της Σμύρνης.

Για το τέλος άφησα τον σπουδαίο Μανώλη Μητσιά, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στην παρουσίαση της 10ης Απριλίου, από το cd όμως τον ακούμε να ερμηνεύει μοναδικά - σαν να ψάλλει ωδή προς το Θεό- "Τα καράβια της ξενιτιάς" και να αναμοχλεύει εικόνες από το παρελθόν που πάντα περνούν μπροστά από τα βουρκωμένα μάτια μας.

Οι ομιλητές της βραδιάς εξαιρετικοί και εύστοχοι: Ο αρχιμουσικός και συνθέτης, Ελευθέριος Καλκάνης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τόνια Μανιατέα, ο θεολόγος, φιλόλογος και λογοτέχνης, Παύλος Φήμης και ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γιώργος Α. Χριστοδούλου.

Όλοι υπογράμμισαν την αρτιότητα της μουσικού έργου της Πηγής Λυκούδη αλλά και την απόλυτη συνάφειά του με τον ποιητικό λόγο του Γιάννη Π. Ιωαννίδη. Για τη διαχρονικότητα αυτής της έμπνευσης που καταφέρνει να περάσει μέσα από τα χρόνια και να σταχυολογήσει στιγμές, συναισθήματα, μνήμες! Για τη ζωντάνια, την καλλιτεχνική αρτιότητα αλλά και την έμπνευση που χαρίζει σε άλλες μορφές τέχνης, ώστε να μεταφερθεί και να παρουσιαστεί στο κοινό, ιδωμένη με άλλη ματιά.

Μέχρι και το εξώφυλλο του δίσκου, έργο της εικαστικού Κατερίνας Σαμαρτζίδου, "σαν χαρακιά και χάραγμα μες το χρόνο", όπως παρατήρησε πολύ εύστοχα η συντονίστρια της εκδήλωσης, η δική μας Μίνα Μαύρου, εκδότρια του mousikogramma.gr.

Στην εξαιρετική βραδιά έδωσαν το "παρών" ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος και οι Αντιδήμαρχοι, Σταύρος Ζαπάντης και Γιώργος Παπαδόπουλος, ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου Πελοπίδας Μαυρόπουλος, η στιχουργός και ραδιοφωνική παραγωγός Νάνσυ Κανέλλη, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Στάθης Ρέππας, η ερμηνεύτρια Μήδεια Χουρσουλίδου, η Δ/ντρια παραγωγής της Artway - Technotropon Cultural Productions, Έλλη Ρουμπέν, η Υπ. Δημοσίων Σχέσεων της Artway - Technotropon Cultural Productions, Έλενα Χριστάκου, ο ηθοποιός Σταμάτης Κακαβελάκης, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης και πολλοί ακόμα άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης.

Και για το τέλος, ένας συλλογισμός... πόσο πόνο ή όνειρα μπορεί να κρύβει ένα αναγκαστικός ξενιτεμός ή η αναχώρηση για μια καλύτερη ζωή; Και έπειτα... είναι τα ίχνη μας που μένουν στο χώμα που βαδίζουμε, για να μας θυμίζουν ότι έχουμε δρόμο ακόμα, για να επιστρέψουμε στην αρχή που οι ίδιοι έχουμε βάλει...

Κάπως έτσι θα νιώσετε μέσα από το γεμάτο παράκληση, προσευχή, καθαρότητα και αλήθεια δισκογραφικό εγχείρημα της Πηγής Λυκούδη και του Γιάννη Π. Ιωαννίδη, "Σμύρνης Θυμιάματα".

Καλή ακρόαση!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη
    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη
    «Σμύρνης Θυμιάματα» - Στην πρώτη ενθουσιώδη παρουσίαση του έργου της Πηγής Λυκούδη, σε ποίηση Γιάννη Π. Ιωαννίδη
    Ο ποιητής Γιάννης Π. Ιωαννίδης
    Από αριστερά: Ελευθέριος Καλκάνης- αρχιμουσικός, συνθέτης, Παύλος Φήμης- θεολόγος, φιλόλογος, λογοτέχνης, Τόνια Μανιατέα- δημοσιογράφος, συγγραφέας, Γιώργος Α. Χριστοδούλου- σκηνοθέτης, θεατρικός συγγ
    Μαρία Σουλτάτου
    Μάνος Κουτσαγγελίδης
    Γεωργία Αγγέλου
    Aπό αριστερά: Πηγή Λυκούδη, Γιώργος Θωμάκος- Δήμαρχος Κηφισιάς, Έλλη Ρουμπέν- Δ/ντρια της Artway - Technotropon Cultural Productions
    Aπό αριστερά: Έλενα Χριστάκου- Υπ. Δημοσίων Σχέσεων της Artway - Technotropon Cultural Productions, Πηγή Λυκούδη, Μίνα Μαύρου- Εκδότρια mousikogramma.gr, Έλλη Ρουμπέν-  Δ/ντρια παραγωγής της Artway -
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

    Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

    Συνέχεια

    O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

    Συνέχεια

    Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

    Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

    Συνέχεια

    «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

    Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

    Συνέχεια

    O Γιάννης Τζουανόπουλος προσκεκλημένος του Πανεπιστημίου Πατρών

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες του, διοργανώνουν Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο: «Ο Εθελοντισμός από...

    Συνέχεια

    Η Τάνια, το Μαγικό Κουτί και τα ανκόρ που μας χρωστάει

    Γράφει η Άννα Γλυμιδάκη Με εφηβική επιμέλεια φορώ το κόκκινο κραγιόν, τί κι αν πρόκειται να παραμείνει πίσω από τη...

    Συνέχεια

    Γιάννης Κ. Ιωάννου: Μια ακόμα σελίδα στο βιβλίο της ζωής του!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Πολλοί αναρωτιούνται συνήθως πώς τελειώνει ένα βιβλίο που οι σελίδες του ανανεώνονται συνεχώς,...

    Συνέχεια

    Καταχειροκροτήθηκαν Μανώλης Μητσιάς και Μαργαρίτα Ζορμπαλά στον ΠΑΡΝΑΣΣΟ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Όρθιο κοινό, ασταμάτητο χειροκρότημα, ενώ η αυλαία της σκηνής του Φιλολογικού...

    Συνέχεια