Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού

Με ένα «Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού» συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι “Η Αυλή των Χρωμάτων” το Σάββατο 2 Απριλίου στις 10.00 μ.μ. στην ΕΡΤ2.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος έχουν ετοιμάσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην ερμηνεύτρια που πέρασε με "χρυσά" γράμματα στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Η τραγουδίστρια με το ιδιαίτερο μέταλλο στη φωνή και το ευρύ φάσμα στο ρεπερτόριο, λαϊκό, έντεχνο, ερωτικό, μπαλάντα, κοινωνικό, πολιτικό, άλλαξε και χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή στο τραγούδι. Ο Γιάννης Τσαρούχης την είχε αποκαλέσει Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού και ο Μάνος Χατζιδάκις την είχε παρομοιάσει με ένα ακριβό βιολοντσέλο.

Μια ζωή γεμάτη μουσική, συνεργασίες με τους καλύτερους στιχουργούς, ποιητές, συνθέτες που της εμπιστεύονται τις δημιουργίες τους με κλειστά μάτια. Ζαμπέτας, Μπιθικώτσης, Άκης Πάνου, Ξαρχάκος, Καλδάρας, Μούτσης και πόσοι άλλοι... βλέπουν στα μάτια της Μοσχολιού, την ιδανική ερμηνεύτρια, για να αποδώσει τις εμπνεύσεις τους!

Οι ανεπανάληπτες ερμηνείες της, ακούγονται στην εκπομπή από τους εξαίρετους Στέλιο Διονυσίου και Ζωή Παπαδοπούλου.

Μαζί τους και δύο νέες ξεχωριστές ερμηνεύτριες, η Μιρέλα Πάχου που έρχεται με το ακορντεόν της και η Βασιλική Στεφάνου.

Εκλεκτοί καλεσμένοι στο τραπέζι μας, η Ευαγγελία Δομάζου, κόρη της Βίκυς Μοσχολιού και η Βίκυ Μπαφίτη, εγγονή της ερμηνεύτριας, μοιράζονται μαζί μας ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές για την τρυφερή και φροντιστική μάνα και γιαγιά, Βίκυ Μοσχολιού.

Ο βουλευτής της Ν.Δ, Κων/νος Γκιουλέκας, καλός της φίλος μάς περιγραφεί στιγμές από την όμορφη παρέα μαζί της και τη συμβολή της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Ο Νίκος Αβαγιανός – ηθοποιός – τραγουδιστής ξετυλίγει το άλμπουμ των αναμνήσεών του με τη στενή φίλη και συνεργάτιδά του.

Ο σχεδιαστής μόδας Νικόλαος Μαυρόπουλος που έραβε τα ρούχα της, μιλά για τις ντελικάτες επιλογές της στην πίστα.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετο, μέσα από τη βιωματική εμπειρία της γνωριμίας του με την ανεπανάληπτη Βίκυ Μοσχολιού, στοχευμένα, σκιαγραφεί με περίσσιο θαυμασμό και σεβασμό τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα της "απόλυτης" ερμηνεύτριας.

Ανεπανάληπτα τραγούδια από την τεράστια παρακαταθήκη του ρεπερτορίου της, ακούγονται στην εκπομπή: "Είμαστε εμείς", σε στίχους Γιώργου Κανελλόπουλου και μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου, "Συχνότητα", στίχοι: Κώστας Τριπολίτης, μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, "Ασπρα κόκκινα κίτρινα μπλε", σε στίχους Γιάννη Λογοθέτη και μουσική Δήμου Μούτση, "Αλήτη" σε στίχους Αλέκου Καγιάντα και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα.

Πρωτοερμήνευσε αξεπέραστα, η Μοσχολιού, το 1971.

Ο Στέλιος Διονυσίου, ο οποίος περιγράφει μια συγκλονιστική, γι αυτόν, στιγμή που ποτέ, όπως λέει δεν θα ξεχάσει: «Η Βίκυ τραγουδούσε σε κάποιο μαγαζί της Αθήνας, είναι προς το τέλος του προγράμματος... σκύβει, αφήνει το μικρόφωνο κάτω και ερμηνεύει όλο το τραγούδι, δακρυσμένη..!».

«Ήταν ένα τραγούδι που έβαζε πάντα στο πρόγραμμά της..το αγαπούσε αυτό το κομμάτι» ανέφερε η κόρη της Ευαγγελία Δομάζου.

"Πέφτει μια βροχή", σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Σπανού, "Άλλη αγάπη έπιασες", στίχοι: Γιάννης Παπαδόπουλος, μουσική: Νίκος Δαλέζιος, "Πήρα απ' το χέρι σου νερό", σε στίχους και μουσική Άκη Πάνου.

"Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ", σε στίχους Χρήστου Αργυρόπουλου και μουσική Απόστολου Καλδάρα, 1967. Μια διαχρονική επιτυχία της ερμηνεύτριας με τον συνθέτη. Ο Καλδάρας, μετά τον Ξαρχάκο και τον Ζαμπέτα, ήταν εκείνος που χάρισε τραγούδια- σφραγίδες στη Μοσχολιού, στο εντυπωσιακό δισκογραφικό ντεμπούτο της.

"Νυν και αεί", "Ο Λευτέρης", σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, 1966, "Ούτε αχ δεν θα πω", "Κάτω απ' τη μαρκίζα", σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και μουσική Γιάννη Σπανού. Ένα τραγούδι που πάντα την συγκινούσε και την σημάδεψε, όπως θα αναφέρουν οι καλεσμένοι.

Η Βίκυ Μοσχολιού, στο απόγειο της καριέρας της, αφήνει τις μεγάλες πίστες, τα μεγάλα μεροκάματα, τη λάμψη και την “ευκολία” της, πηγαίνει στην Πλάκα και βγαίνει στις μπουάτ όπου κι εκεί, για να την απολαύσουν, γίνεται το αδιαχώρητο και αποθεώνεται. Στο "Ζυγό" περνά τα επτά καλύτερα χρόνια της ζωής της. Όπως είχε πει η ίδια, νοσταλγικά, σε συνέντευξή της:«Στο Ζυγό, πέρναγαν 2.000 άνθρωποι τη βραδιά, ήταν υπέροχα...εκεί έκανα μια 2η καριέρα...».

"Δεν κλαίω για τώρα", σε στίχους και μουσική του Άκη Πάνου. Ένα καταπληκτικό γέννημα από το σμίξιμο της ερμηνεύτριας με τον λαϊκό τραγουδοποιό. Αποδόθηκε το 1970 από την ίδια και τη Βούλα Γκίκα.

«Η Μοσχολιού είναι μια φωνή... μια ιστορία... έκανε μια καριέρα που "ζηλεύουμε" όλοι, έχει μια φωνή με μοναδική χροιά και μοναδικό τρόπο ερμηνείας... Είναι μια σχολή ολόκληρη, έχει ένα αριστουργηματικό ρεπερτόριο», έχει δηλώσει η Δήμητρα Γαλάνη.

"Πόρτα κλειστή τα χείλη σου", στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου, μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας, "Τα τραίνα που φύγαν", σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, Βασίλη Ανδρεόπουλου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Το πρωτοτραγούδησε το 1965 κι έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της.

«Είχε ένστικτο η Βίκυ, καταλάβαινε πως το κάθε τραγούδι πέρναγε.. στον κόσμο. Έβγαλε τον πόνο μέσα από τις ερμηνείες της. Τέτοιοι άνθρωποι σηματοδοτούν... μέσα από τα τραγούδια την εποχή τους» θα πει ο Κων/νος Γκιουλέκας.

"Αγάπη μου Αγάπη μου", στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου, μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας, "Ξενύχτησα στην πόρτα σου", στίχοι: Γιώργος Κανελλόπουλος, μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος, 1976, "Ξημερώματα", "Ο χωρισμός" στίχοι: Δημήτρης Χριστοδούλου, μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας, 1964, "Ετσι είναι η ζωή", στίχοι: Γιάννης Λογοθέτης, μουσική: Δήμος Μούτσης, 1972

«Η Βίκυ τραγουδά με εσωτερικότητα και ψυχή, όσο περνούν τα χρόνια που ωριμάζει το αίσθημά της, ωριμάζει και η φωνή της..» είχε πει, σε συνέντευξή του, ο σκηνοθέτης, Ανδρέας Βουτσινάς.

"Θα κλείσω τα μάτια", σε στίχους Άκη Πάνου, πρωτοερμήνευσε συγκλονιστικά η Βίκυ Μοσχολιού, το 1970. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1967, με διαφορετικούς στίχους και ερμηνευτές τους Γρηγόρη Μπιθικώτση και Χαρούλα Λαμπράκη, αλλά απαγορεύτηκε απ' τη λογοκρισία, στα ταραγμένα δικτατορικά χρόνια.

Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ο δημιουργός άλλαξε ολόκληρο το τραγούδι, μετατρέποντας το σε ερωτικό και κάνοντάς το να γνωρίσει πλατιά αποδοχή.

Το Σάββατο 2 Απριλίου στις 10.00 μ.μ, λοιπόν και για δύο ώρες, στην ΕΡΤ2, στην "Αυλή των Χρωμάτων" με την Αθηνά Καμπάκογλου και τον Χρήστο Νικολόπουλο, θα τραγουδήσουμε Βίκυ Μοσχολιού που, μέσα από τις ερμηνείες της, παραμένει ζωντανή και ξεχωριστή στις καρδιές μας!

Ενορχήστρωση τραγουδιών: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί:

Κώστας Σέγγης - πιάνο

Γιάννης Σταματογιάννης – Δημήτρης Ρέππας - μπουζούκι

Άρης Ζέρβας - τσέλο

Τάσος Αθανασιάς - ακορντεόν

Λάκης Χατζηδημητρίου - τύμπανα

Νίκος Ρούλος - μπάσο

Βαγγέλης Κονταράτος - κιθάρα

Νατάσα Παυλάτου - κρουστά

Νίκος Αβαγιανός συνέβαλε στο αφιέρωμα, με την παροχή πληροφοριών και οπτικού υλικού από το προσωπικό του αρχείο.

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος, Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Δ/νση Παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης - Νίνα Ντόβα

Εξωτερικός Παραγωγός: Φάνης Συναδινός

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος

Ηχογράφηση- Μίξη Ήχου-Master: Βασίλης Νικολόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης

Υπεύθυνη Καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Βοηθός Αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή

Τραγούδι Τίτλων: 'Μια Γιορτή'

Ερμηνεία: Γιάννης Κότσιρας

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

    Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών...

    Συνέχεια

    Το «Μονόγραμμα» γιορτάζει 40 χρόνια εκπομπών στην ΕΡΤ

    Η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο «Χειρόγραφα και Αυτόγραφα» σχεδιάζεται με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Αϊβαλής

    «Έφυγε» ο ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, Νίκος Αϊβαλής.

    Συνέχεια

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

    Mε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή «Η Αυλή των Χρωμάτων»...

    Συνέχεια

    Kαταχειροκροτήθηκε ο αιώνιος λόγος του Καμπανέλλη στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Δύο ιδιαίτερα συγκινητικές και σημαντικές βραδιές, αφιερωμένες στον Ιάκωβο...

    Συνέχεια

    Η Βίκυ Λέανδρος ανοίγει το σπίτι της στους Ουκρανούς Πρόσφυγες

    Nα ανοίξει το σπίτι της και να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών ή μητέρες με τα παιδιά τους αποφάσισε η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια,...

    Συνέχεια

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο Ελληνικό Ωδείο

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού θα παραδώσει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, στην Αίθουσα...

    Συνέχεια

    «Σπίτι με το MEGA» με τον Κώστα Μακεδόνα

    Τον Κώστα Μακεδόνα υποδέχεται το «Σπίτι με το MEGA» το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10 μ...

    Συνέχεια

    O Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο Υπουργείο Εργασίας

    Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια