Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Το «Μονόγραμμα» γιορτάζει 40 χρόνια εκπομπών στην ΕΡΤ

Η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο «Χειρόγραφα και Αυτόγραφα» σχεδιάζεται με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα από το έργο όλων όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του, με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων παρουσίας της ιστορικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Μονόγραμμα».

Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της έκδοσης με τα χειρόγραφα και αυτόγραφα των 400 πνευματικών ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας (όσων αυτοβιογραφήθηκαν μέχρι σήμερα), αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της ιστορικής και πλέον μακρόχρονης εκπομπής της ΕΡΤ. Τιμάται συμβολικά με την έκδοση αυτή η πνευματική Ελλάδα, οι σπουδαίες δημιουργίες των σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και της επιστήμης. Παράλληλα καταγράφονται οι αξίες εκείνες που χαρακτηρίζουν το πνεύμα, την αντίληψη και τη συνείδηση του λαού μας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκδοση αυτή ως το Μονόγραμμα των Μονογραμμάτων.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ευσυνείδητα φιλόπονο έργο, μια τοιχογραφία της σύγχρονης πολιτισμικής Ελλάδας, που φωτίζει, συμπληρώνει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο κάθε μια από τις 400 προσωπικότητες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το «Μονόγραμμα». Φιλοδοξεί η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει έναν ακόμα φόρο τιμής σε κείνους που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν και να υπηρετούν, σε πείσμα των καιρών, την Ελλάδα της δημιουργίας. Η ιδέα αυτή, το πόνημα του Γιώργου Σγουράκη, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπως και κάθε επεισόδιο της σειράς αυτοβιογραφιών που τρέχει στις οθόνες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Το «Μόνογραμμα», μια εκπομπή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα. Δικαίως της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της Δημόσιας Αξίας του τόπου μας, που δεν κουράστηκε στιγμή μετά από τόσα χρόνια, αντίθετα πλούτισε σε εμπειρίες και γνώση. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έρευνας, μελέτης και βασάνου πίσω από κάθε πρόσωπο που καταγράφεται και παρουσιάζεται στην οθόνη της ΕΡΤ. Πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Πρόσωπα που δημιούργησαν πολιτισμό, που έφεραν εντός τους πολιτισμό και εξύψωσαν με αυτό το «μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο», όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης, «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου…».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού

    Με ένα «Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού» συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι “Η Αυλή των Χρωμάτων”...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

    Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Αϊβαλής

    «Έφυγε» ο ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, Νίκος Αϊβαλής.

    Συνέχεια

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

    Mε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή «Η Αυλή των Χρωμάτων»...

    Συνέχεια

    Kαταχειροκροτήθηκε ο αιώνιος λόγος του Καμπανέλλη στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Δύο ιδιαίτερα συγκινητικές και σημαντικές βραδιές, αφιερωμένες στον Ιάκωβο...

    Συνέχεια

    Η Βίκυ Λέανδρος ανοίγει το σπίτι της στους Ουκρανούς Πρόσφυγες

    Nα ανοίξει το σπίτι της και να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών ή μητέρες με τα παιδιά τους αποφάσισε η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια,...

    Συνέχεια

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο Ελληνικό Ωδείο

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού θα παραδώσει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, στην Αίθουσα...

    Συνέχεια

    «Σπίτι με το MEGA» με τον Κώστα Μακεδόνα

    Τον Κώστα Μακεδόνα υποδέχεται το «Σπίτι με το MEGA» το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10 μ...

    Συνέχεια

    O Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο Υπουργείο Εργασίας

    Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια