Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Mε ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή συνεχίζει τη μουσική της διαδρομή «Η Αυλή των Χρωμάτων».

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν ετοιμάσει ένα ταξίδι… στο παρελθόν με τα υπέροχα τραγούδια που άφησε ως πολύτιμη μουσική κληρονομιά, ο χαρισματικός συνθέτης.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής ήταν βαθειά ανθρώπινος, στον τρόπο που προσέγγιζε την τέχνη του αλλά και τους ανθρώπους. Ξεχώρισε για το άμεσο, έντονο προσωπικό ύφος, τις ευαίσθητες καθαρές μελωδίες του. Σε κάθε στίχο και νότα του Σταύρου Κουγιουμτζή, ήταν αποτυπωμένα με αθωότητα, τα μεράκια, τα παράπονα, οι πικρίες αλλά και τα όνειρα, τα «θέλω» και οι νοσταλγίες των ανθρώπων.

Αγαπήθηκε, συγκίνησε και εξακολουθεί έως σήμερα να συγκινεί τις παλαιότερες αλλά και τις νέες γενιές.

«Τον αγαπώ πολύ τον Σταύρο, υπήρξε πολύ καλός μου φίλος, ήρθε σαν εξωτικό πουλί στον χώρο της Μουσικής. Άρχισε να βγάζει κομμάτια που “βομβάρδισαν” το ελληνικό τραγούδι… Του έγραψα το “Μη μου θυμώνεις μάτια μου”, είμαι περήφανος για τη συνεργασία μαζί του. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που “αγγίξαμε” ο ένας τον άλλο. Με συμβούλευε, επηρεάστηκα στον τρόπο που γράφω μουσική για τα τραγούδια», λέει ο Χρήστος Νικολόπουλος.

Λατρεμένα κομμάτια αλλά και επιλογές-εκπλήξεις ερμηνεύουν στο αφιέρωμα, οι εξαίρετοι καλλιτέχνες Μπάμπης Τσέρτος, Λιζέτα Καλημέρη, Ζαχαρίας Καρούνης και Βασίλης Προδρόμου.

Στην εκπομπή και η κόρη του σπουδαίου μουσικού και συνθέτη, Μαρία Κουγιουμτζή, η οποία ξετυλίγει τη φυσιογνωμία του πατέρα της και ερμηνεύει κομμάτια του.

«Όταν ήμασταν μικρές, με την αδερφή μου, τον βλέπαμε, κάθε μέρα, όλη μέρα να γράφει… Κατάλαβα τι έκανε, τι έγινε… στην πρώτη συναυλία με τον Νταλάρα, στον Λυκαβηττό, το 1983 που όλα αυτά που άκουγα στο σπίτι, τα άκουσα εκεί».

Στις 12 Μαρτίου του 1938 γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου. «Στις 12 Μαρτίου του 2005, πριν από 17 χρόνια, έφυγε… ο μπαμπάς. Έμελλε να είναι διπλή συγκυρία… Με τον Μάνο Ελευθερίου ήταν πολύ φίλοι».

Στην παρέα της εκπομπής και ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του, ο Γιώργος Καζαντζής, που έχει γράψει και τη μεγάλη επιτυχία «Μέλισσες», της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς. Έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, επίσης γενέτειρα του Σταύρου Κουγιουμτζή και μιλά για τη φιλία και τις συνεργασίες που είχε μαζί του.

«Ο Σταύρος μέσα από την απλότητα των τραγουδιών, έδωσε ένα βάθος στο ελληνικό τραγούδι που είναι ανεπανάληπτο».

Από το αφιέρωμα δεν θα μπορούσε να λείψει ο Γιώργος Νταλάρας, ο αγαπημένος και πιο στενός συνεργάτης, επί δεκαετίες, του Σταύρου Κουγιουμτζή. Ο δημοφιλής ερμηνευτής, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, μιλά με μεγάλη αγάπη για το συνοδοιπόρο του. Ήταν, όπως λέει, η γνωριμία και η συνεργασία που τον καθόρισε. Με το μεγάλο συνθέτη γνωρίστηκαν στα 18 του, όταν ξεκινούσε στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. «Ήταν ένας δικός του άνθρωπος», όπως λέει. Προχωρούν μαζί, αλληλοκαθιερώνονται και «γράφουν» ανεπανάληπτες επιτυχίες.

«Ο Νταλάρας είvαι o ιδαvικός ερμηvευτής τωv τραγoυδιώv μoυ», δήλωνε σε συνεντεύξεις του. Τα γεννήματα της συνεργασίας τους, μοναδικά, οδηγούν σε μια σειρά δίσκων-σταθμών και αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό δίδυμο δημιουργού-ερμηνευτή των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι.

Ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκπομπής, Κώστας Μπαλαχούτης, στο ειδικό ένθετό του, «φωτίζει» με εύστοχο τρόπο την προσωπικότητα και την πορεία του αλησμόνητου, γνήσιου, σεμνού δημιουργού, με το μοναδικό σε αξία και ομορφιά, έργο.

Ιδιαίτερη επίσης μνεία πρέπει να γίνει στον Θανάση Γιώγλου -ερευνητή ελληνικής μουσικής και συγγραφέα- για τη συμβολή του στο αφιέρωμα, με την παροχή πληροφοριών και οπτικού υλικού.

Κλείνοντας το αφιέρωμα, όλοι μαζί, Μπάμπης Τσέρτος, Λιζέτα Καλημέρη, Ζαχαρίας Καρούνης, Βασίλης Προδρόμου και Μαρία Κουγιουμτζή, ερμηνεύουν το «Όλα καλά κι όλα ωραία».

Έναρξη εκπομπής: 10.00 μ.μ.

Ενορχηστρώσεις και διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Στρατηγός (πιάνο), Γιάννης Σταματογιάννης (μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Άρης Ζέρβας (τσέλο), Κώστας Σέγγης (πλήκτρα), Λάκης Χατζηδημητρίου (τύμπανα), Νίκος Ρούλος (μπάσο), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Νατάσα Παυλάτου (κρουστά).

Παρουσίαση: Χρήστος Νικολόπουλος – Αθηνά Καμπάκογλου

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης – Νίνα Ντόβα

Εξωτερικός παραγωγός: Φάνης Συναδινός

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης

Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας: Νίκος Στρατηγός

Σχεδιασμός ήχου: Νικήτας Κονταράτος

Ηχογράφηση – Μίξη ήχου – Master: Βασίλης Νικολόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Μοντάζ: Χρήστος Τσούμπελης

Υπεύθυνη καλεσμένων: Δήμητρα Δάρδα

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Βοηθός αρχισυντάκτη: Κλειώ Αρβανιτίδου

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σοφία Καλαντζή

Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Στίχοι: Κώστας Μπαλαχούτης

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Ενδυματολόγος: Νικόλ Ορλώφ

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» - Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού

    Με ένα «Αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού» συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι “Η Αυλή των Χρωμάτων”...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» η Κυρά του Αιγαίου, Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη

    Έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο εμβληματικές φωνές του νησιώτκου τραγουγιού, η Ειρήνη Κονιτοπούλου- Λεγάκη, σε ηλικία 91 ετών...

    Συνέχεια

    Το «Μονόγραμμα» γιορτάζει 40 χρόνια εκπομπών στην ΕΡΤ

    Η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο «Χειρόγραφα και Αυτόγραφα» σχεδιάζεται με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ραδιοφωνικός παραγωγός, Νίκος Αϊβαλής

    «Έφυγε» ο ο ραδιοφωνικός παραγωγός και ηθοποιός, Νίκος Αϊβαλής.

    Συνέχεια

    Kαταχειροκροτήθηκε ο αιώνιος λόγος του Καμπανέλλη στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ

    Γράφει η Ιλένια Χρίστου Δύο ιδιαίτερα συγκινητικές και σημαντικές βραδιές, αφιερωμένες στον Ιάκωβο...

    Συνέχεια

    Η Βίκυ Λέανδρος ανοίγει το σπίτι της στους Ουκρανούς Πρόσφυγες

    Nα ανοίξει το σπίτι της και να φιλοξενήσει οικογένειες Ουκρανών ή μητέρες με τα παιδιά τους αποφάσισε η διάσημη Ελληνίδα ερμηνεύτρια,...

    Συνέχεια

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού με τον Τάση Χριστογιαννόπουλο στο Ελληνικό Ωδείο

    Master Class Λυρικού Τραγουδιού θα παραδώσει ο διεθνώς καταξιωμένος βαρύτονος, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, στην Αίθουσα...

    Συνέχεια

    «Σπίτι με το MEGA» με τον Κώστα Μακεδόνα

    Τον Κώστα Μακεδόνα υποδέχεται το «Σπίτι με το MEGA» το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου στις 10 μ...

    Συνέχεια

    O Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο Υπουργείο Εργασίας

    Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου...

    Συνέχεια