Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Το «Μονόγραμμα» γιορτάζει 40 χρόνια εκπομπών στην ΕΡΤ

Η έκδοση ειδικού λευκώματος με τον τίτλο «Χειρόγραφα και Αυτόγραφα» σχεδιάζεται με σπάνια χειρόγραφα και ντοκουμέντα από το έργο όλων όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του, με αφορμή την επέτειο 40 χρόνων παρουσίας της ιστορικής εκπομπής της ΕΡΤ, «Μονόγραμμα».

Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της έκδοσης με τα χειρόγραφα και αυτόγραφα των 400 πνευματικών ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας (όσων αυτοβιογραφήθηκαν μέχρι σήμερα), αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της ιστορικής και πλέον μακρόχρονης εκπομπής της ΕΡΤ. Τιμάται συμβολικά με την έκδοση αυτή η πνευματική Ελλάδα, οι σπουδαίες δημιουργίες των σημαντικών ανθρώπων της Τέχνης και της επιστήμης. Παράλληλα καταγράφονται οι αξίες εκείνες που χαρακτηρίζουν το πνεύμα, την αντίληψη και τη συνείδηση του λαού μας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έκδοση αυτή ως το Μονόγραμμα των Μονογραμμάτων.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ευσυνείδητα φιλόπονο έργο, μια τοιχογραφία της σύγχρονης πολιτισμικής Ελλάδας, που φωτίζει, συμπληρώνει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο κάθε μια από τις 400 προσωπικότητες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το «Μονόγραμμα». Φιλοδοξεί η ειδική αυτή έκδοση να αποτελέσει έναν ακόμα φόρο τιμής σε κείνους που πίστεψαν και εξακολουθούν να πιστεύουν και να υπηρετούν, σε πείσμα των καιρών, την Ελλάδα της δημιουργίας. Η ιδέα αυτή, το πόνημα του Γιώργου Σγουράκη, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι, όπως και κάθε επεισόδιο της σειράς αυτοβιογραφιών που τρέχει στις οθόνες της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Το «Μόνογραμμα», μια εκπομπή σταθμός στα πολιτιστικά δρώμενα. Δικαίως της έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της Δημόσιας Αξίας του τόπου μας, που δεν κουράστηκε στιγμή μετά από τόσα χρόνια, αντίθετα πλούτισε σε εμπειρίες και γνώση. Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, έρευνας, μελέτης και βασάνου πίσω από κάθε πρόσωπο που καταγράφεται και παρουσιάζεται στην οθόνη της ΕΡΤ. Πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Πρόσωπα που δημιούργησαν πολιτισμό, που έφεραν εντός τους πολιτισμό και εξύψωσαν με αυτό το «μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο», όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης, «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα και το φως του ήλιου…».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες

    Πώς εντάσσονται στα μέτρα στήριξης οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Υποβολή μονομερών...

    Συνέχεια

    Κάτοχος του Βραβείου «Forty Under 40» ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας

    Με το τιμητικό Βραβείο «Forty Under 40» τιμήθηκε ο διεθνής λαουτίστας, Βασίλης Κώστας. Στην...

    Συνέχεια

    Συγκινητική δωρεά από τον Γιάννη Πάριο στο Νοσοκομείο Μεταξά

    Δύο κλίνες Μ.Ε.Θ. παραδόθηκαν και τοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ, δωρεά των Γιάννη Πάριου &ndash...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι» στην ΕΡΤ1-Αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα

    Στα μονοπάτια του υπέροχου, του ρομαντικού, του τρυφερού Μάριου Τόκα «περπατά» η εκπομπή "Στα...

    Συνέχεια

    Μνημείο θα κηρυχθεί το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Γκάτσος, στην Ασέα Αρκαδίας

    Μετά τον Κωστή Παλαμά και τον Οδυσσέα Ελύτη, ο Νίκος Γκάτσος θα «αποκτήσει» σύντομα...

    Συνέχεια

    Annual IFPI Chart 2020

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Την 11η Ιανουαρίου 2021, η IFPI κοινοποίησε το Top-100 Annual Sales Chart για το 2020. Ο...

    Συνέχεια

    «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» από τον Δημήτρη Κάσσαρη

    Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του τραγουδοποιού, συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις...

    Συνέχεια

    O Kώστας Θωμαϊδης για τον Θάνο Μικρούτσικο

    28/12/19-28/12/20: Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης...

    Συνέχεια

    Χριστούγεννα στο Κανάλι Ένα 90,4

    Αυτά τα τόσο διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα, που μένουμε σπίτι, το Κανάλι Ένα 90,4 φέρνει στα ραδιόφωνά μας τη μαγεία με τη...

    Συνέχεια

    Αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη από το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Μετρονόμου (τχ.75-76) με ένα πλούσιο αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη.

    Συνέχεια