Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Καπόλας

Eν μέσω κορωνοϊού, εκείνος δηλώνει διαδικτυακά πως, όταν έρθει η ώρα να τραγουδήσουμε στα μπαλκόνια, δεν θα σταματήσει να είναι αυστηρός, ενώ παράλληλα μάς αφιερώνει τα «Δαγκωμένα μήλα» σε στίχους Μαρίας Παπαδάκη και μουσική Λίνου Κόκοτου, γιατί… "Όταν κοπάσει ο χαλασμός, τόξο ουράνιο βγαίνει σαν να υπόσχεται ο Θεός, κόσμο που δεν πεθαίνει".

Εκείνη, ευγενική και αέρινη, στέκεται μπροστά στην κάμερα του υπολογιστή της με την κιθάρα και επειδή… θέλει να μπορέσει να αγκαλιάσει τον κόσμο μετά, μάς ευαισθητοποιεί με το ολοκαίνουργιο τραγούδι της, «Μένω σπίτι»!

Νίκος Καρακαλπάκης και Χαριτίνη Πανοπούλου, κάποιες μέρες πριν, αποθεώθηκαν από το ενθουσιώδες κοινό που είχε γεμίσει ασφυκτικά την Αίθουσα Διδασκαλίας του συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρακολουθήσει την παράσταση, "Ψάξε στο όνειρό μας", μια παράσταση που τα είχε όλα!

Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Σπανό, Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο, Βενετσάνου, Κραουνάκη, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Καγιαλίκο, Πηγή Λυκούδη.

Ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου τη βραδιά της 6ης Μαρτίου, λίγο πριν κλειδωθούμε στα σπίτια μας- ας ελπίσουμε όχι δια παντός-, απέδειξαν ότι αγαπούν, σέβονται και πάνω απ' όλα έχουν τα κότσια να «σηκώνουν» προγράμματα, με αέρα άλλης εποχής!

Κάτοχοι μουσικής παιδείας και οι δύο, με μία τραγουδιστική εμμονή που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ακροατή, ακουμπούν με ήθος και ευαισθησία πάνω στο έργο των παλιών, μέσα από αυτό βρίσκουν την ατομική τους πυξίδα, πατούν στη δημιουργία των σημερινών και εξελίσσονται!

Πώς να μην θυμηθούμε την ερμηνεία του Καρακαλπάκη στη "Λιλήθ" της Βενετσάνου, στο "Πώς" του Χατζηνάσιου, στο "Νυχτερινό Άγγελο" του Χατζιδάκι, στον "Ιδανικό κι ανάξιο εραστή" του Σπανού, στο "Τριαντάφυλλο" της Λυκούδη σε ποίηση Νικηφόρου Βρεττάκου, στο "Τρίτο Στεφάνι" του Κραουνάκη;

Πώς να ξεχάσουμε τη Χαριτίνη στο παραδοσιακό πολίτικο "Μενεξέδες και ζουμπούλια", στη "Μπουρνοβαλιά" του Ξαρχάκου, στο "Σ' αγαπώ" του Χατζιδάκι, στα "Ξένα χέρια" του Τσιτσάνη... και για το τέλος, πώς να μη χειροκροτήσουμε εκείνες τις φοβερές διφωνίες - και επουδενί διαφωνίες- στο "Μινόρε της αυγής" των Μάτσα- Περιστέρη, στης "Μιας δραχμής τα γιασεμιά" του Αττίκ, στο "Γεια σου χαρά σου, Βενετιά" των Γκάτσου- Ξαρχάκου, αλλά και στο φοβερό εκείνο πάντρεμα (έμπνευση του τενόρου Γιάννη Φίλια) της "Όμορφης πόλης" των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη με την "Πόλη μαγική" του Χατζιδάκι;

Άοκνος συνοδοιπόρος και αναπόσπαστο μέλος της μουσικής βραδιάς, ο εξαίρετος πιανίστας και ενορχηστρωτής, Γιώργος Τσοκάνης.

Και κάτι τελευταίο: Η συναυλία "Ψάξε στο όνειρό μας" αφιερώθηκε στη μνήμη της μητέρας του Νίκου Καρακαλπάκη, η οποία έφυγε από τη ζωή, μόλις μία ημέρα πριν από την παράσταση! Αυτό είναι το πολύ σκληρό πρόσωπο της τέχνης που προστάζει τη συνέχισή της, κυριολεκτικά μέσα από τα αποκαϊδια!

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, Νίκος, Χαριτίνη και Γιώργος έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, τίμησαν όλους εμάς που σιγοτραγουδήσαμε μαζί τους εκείνη τη βραδιά, λύτρωσαν τους εαυτούς τους αλλά και εμάς μέσα από την υψηλή τέχνη τους!

Πολλά συγχαρητήρια!

"Τα δαγκωμένα μήλα"- Νίκος Καρακαλπάκης

"Μένω σπίτι"- Χαριτίνη Πανοπούλου

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου
    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου
    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aντίο, Κριστόφ!

    "Έφυγε" σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος τραγουδιστής Κριστόφ, ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών "Aline"...

    Συνέχεια

    «ADAGIOS FROM THE UNDERGROUND» στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά- Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

    Το έργο "ADAGIOS FROM THE UNDERGROUND" παρουσιάζει το Κανάλι Ένα 90,4 την Μεγάλη...

    Συνέχεια

    Kαθήλωσε όλο τον κόσμο ο Αντρέα Μποτσέλι από το άδειο Ντουόμο

    Ένα νεκρικά άδειο Ντουόμο, μία πόλη να αδυνατεί να μετρήσει τις ανυπολόγιστες απώλειές της και στο κέντρο ένας τενόρος να μας...

    Συνέχεια

    ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - Για το επίδομα των καλλιτεχνών

    Δήλωση σχετικά με το φλέγον θέμα του αποκλεισμού μίας μερίδας καλλιτεχνών από το επίδομα των 800 ή 600 ευρώ ανήρτησε o Mίκης...

    Συνέχεια

    Τουρκία: Πέθανε η τραγουδίστρια του Grup Yorum μετά από απεργία πείνας

    Η Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια, του Grup Yorum, πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας την οποία είχε...

    Συνέχεια

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020

    Διαδικτυακά ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020 από την καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα...

    Συνέχεια

    Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για τον Μανώλη Γλέζο

    O Mίκης Θεοδωράκης αποχαιρετά τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο από τον προσωπικό του ιστότοπο, mikistheodorakis...

    Συνέχεια

    Τραγούδι για τον κορωνοϊό γράφει ο Μπον Τζόβι - Η βοήθεια των θαυμαστών του (vid)

    Καθώς πληθαίνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη που μένουν στο σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 πολλοί...

    Συνέχεια

    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Αφορμή για τα γραφόμενα σχετικά με την ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Όσα...

    Συνέχεια