Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο

Γράφει η Αρετή Κοκκίνου

Αφορμή για τα γραφόμενα σχετικά με την ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Όσα ονειρευτήκαμε» του Δημήτρη Κανέλλου ήταν η ομότιτλη παράσταση, που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω προς το τέλος του Φεβρουαρίου στη "Σφίγγα", βραδιά που ευτυχώς ο ... κορωνοϊός δεν πρόλαβε να ακυρώσει.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι περάσαμε όμορφα, σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, ακούγοντας ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο εκλιπόντα ποιητή, Άλκη Αλκαίο. Τα τραγούδια αποδόθηκαν με πολύ προσεγμένη αισθητικά μουσική άποψη, στην οποία συνεισέφεραν εκλεκτοί μουσικοί: Οι προεξάρχοντες Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κιθάρα, ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο μπάσο και ο Μιχάλης Ατσάλης στην κιθάρα και το μπουζούκι.

Σημαντικό στιγμιότυπο και αφορμή της παράστασης ήταν τα νέα τραγούδια σε ανέκδοτους στίχους του Άλκη Αλκαίου, που η ακρόασή τους με έκανε να γράψω αυτό το κείμενο, κυρίως όχι ως περιγραφή εντυπώσεων μιας παράστασης αλλά ως αναφορά σε μία δισκογραφική δουλειά ιδιαίτερης σημασίας, για μια σειρά από λόγους.

Ο πρώτος λόγος φυσικά αφορά στο κεντρικό πρόσωπο της δουλειάς, εκτός από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Είναι ο ποιητής που, έχοντας φύγει από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012, ακόμα είναι ανάμεσά μας, όπως και όλοι οι αγαπημένοι δημιουργοί. Η παρακαταθήκη που άφησε περιλαμβάνει και τραγούδια που είδαν το φως, μετά το θάνατό του. Ήταν πέρυσι το χειμώνα που πήρα μια όμορφη συνέντευξη από τον Παντελή Θαλασσινό με αφορμή τα “12+1 Ηλιοτρόπια” του, με 12 μελοποιημένους στίχους που είχε εμπιστευτεί ο Άλκης Αλκαίου στον Παντελή και τη συγκινητική ιστορία που τους περιέβαλλε.

Το συναισθηματικό βάρος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, καθώς ο συνθέτης δύο τραγουδιών από το «Όσα ονειρευτήκαμε», το ομώνυμο και το «Αλητάκι» δεν είναι άλλος από τον Θάνο Μικρούτσικο, που μελοποίησε τους στίχους, προορίζοντάς τους για τον συγκεκριμένο ερμηνευτή.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θέλησα να γράψω γι' αυτή τη συλλογή τραγουδιών επικεντρώνεται στον ίδιο τον ερμηνευτή. Ήταν η πρώτη φορά που είδα τον Δημήτρη Κανέλλο ζωντανά, πέρα από κάποια βίντεο, όπου τον είχα παρακολουθήσει. Λιτή σκηνική παρουσία και εκφραστική φωνή, με σεβασμό στο υλικό που υπηρετεί. Δεν είναι τυχαία η εμπιστοσύνη που του έδειξαν επώνυμοι δημιουργοί και μουσικοί. Πλεόν συχνά τείνουμε να δίνουμε σημασία σε σκηνικούς και επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και όχι στην συνεπή και συναισθηματικά πειστική ερμηνεία, χωρίς φανφάρες, που θα έπρεπε να είναι το βασικό ζητούμενο.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η δουλειά περιλαμβάνει 2 νέα τραγούδια του μέγιστου και συνεχώς μάχιμου Θύμιου Παπαδόπουλου, o οποίος υπογράφει και τη μουσική επιμέλεια της παραγωγής. Οι τίτλοι τους “Παλιό Σημάδι” και “Στίγμα” (το δεύτερο σε στίχους του Γρηγόρη Λιάρου, αδελφού του Άλκη Αλκαίου). Από αυτά το “Παλιό Σημάδι”, σε πιο σύγχρονο ύφος είναι το προσωπικό μου “αγαπημένο” από τη δουλειά αυτή.

Το σύνολο των 5 νέων τραγουδιών σε στίχους Άλκη Αλκαίου συμπληρώνεται με μια σύνθεση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, με τίτλο “Του Παράδεισου Ο Δρόμος”.

Η συλλογή των τραγουδιών περιλαμβάνει επίσης επανεκτελέσεις τραγουδιών σε στίχους Άλκη Αλκαίου από γνωστές, παλαιότερες δουλειές του Θάνου Μικρούτσικου και του Μίλτου Πασχαλίδη, πάντα με την εγγυημένης αισθητικής ενορχηστρωτική φροντίδα του Θύμιου Παπαδόπουλου.

-Ο δίσκος «Όσα ονειρευτήκαμε» κυκλοφορεί από τη "ΜΙΝΟS EMI, a Universal Company".

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μας συγκίνησε ο Δημήτρης Κανέλλος, ερμηνεύοντας Άλκη Αλκαίο
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Πέθανε η Άλκη Ζέη

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aντίο, Κριστόφ!

    "Έφυγε" σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος τραγουδιστής Κριστόφ, ερμηνευτής των μεγάλων επιτυχιών "Aline"...

    Συνέχεια

    «ADAGIOS FROM THE UNDERGROUND» στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά- Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα

    Το έργο "ADAGIOS FROM THE UNDERGROUND" παρουσιάζει το Κανάλι Ένα 90,4 την Μεγάλη...

    Συνέχεια

    Kαθήλωσε όλο τον κόσμο ο Αντρέα Μποτσέλι από το άδειο Ντουόμο

    Ένα νεκρικά άδειο Ντουόμο, μία πόλη να αδυνατεί να μετρήσει τις ανυπολόγιστες απώλειές της και στο κέντρο ένας τενόρος να μας...

    Συνέχεια

    ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - Για το επίδομα των καλλιτεχνών

    Δήλωση σχετικά με το φλέγον θέμα του αποκλεισμού μίας μερίδας καλλιτεχνών από το επίδομα των 800 ή 600 ευρώ ανήρτησε o Mίκης...

    Συνέχεια

    Τουρκία: Πέθανε η τραγουδίστρια του Grup Yorum μετά από απεργία πείνας

    Η Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια, του Grup Yorum, πέθανε έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας την οποία είχε...

    Συνέχεια

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020

    Διαδικτυακά ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020 από την καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα...

    Συνέχεια

    Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη για τον Μανώλη Γλέζο

    O Mίκης Θεοδωράκης αποχαιρετά τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο από τον προσωπικό του ιστότοπο, mikistheodorakis...

    Συνέχεια

    Τραγούδι για τον κορωνοϊό γράφει ο Μπον Τζόβι - Η βοήθεια των θαυμαστών του (vid)

    Καθώς πληθαίνουν οι άνθρωποι στον πλανήτη που μένουν στο σπίτι για τον περιορισμό της εξάπλωσης του SARS-Cov-2 πολλοί...

    Συνέχεια

    «Έψαξαν το όνειρό τους» και το βρήκαν ο Νίκος Καρακαλπάκης και η Χαριτίνη Πανοπούλου

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γρηγόρης Καπόλας Eν μέσω κορωνοϊού, εκείνος...

    Συνέχεια