Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι πλέον ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα στο χώρο της μουσικής κινηματογράφου.

Ο ίδιος, έχοντας επενδύσει μουσικά πάνω από 40 ταινίες του ευρωπαϊκού σινεμά και όντας βραβευμένος για το έργο του, κατέχει πλέον μία σημαντική θέση στο πεδίο αυτό, όπου -μεταξύ και των άλλων δραστηριοτήτων του- συνεχίζει να δρα και να εργάζεται, ως επί το πλείστον, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο Νίκος Πλατύραχος έχει στο ενεργητικό του 10 δισκογραφικές εκδόσεις, πολλές συναυλίες με ορχηστρικά και μικρότερα σύνολα, συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές, εργασίες για το θέατρο και επενδύσεις γενικότερα σε οπτικοακουστικές παραγωγές (τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση κ.λ.π.), ενώ δηλώνει ότι η μεγάλη του αδυναμία είναι ο κινηματογράφος και το ονειρικό κλίμα που αυτός περιέχει, κάτι που διαχέεται και στις υπόλοιπες μουσικές του συνθέσεις. Χαρακτηριστικά λέει στο "Μουσικόγραμμα":

"Εύχομαι και πάντα προσπαθώ να προωθώ με όλες μου τις δυνάμεις την ορχηστρική μουσική στην Ελλάδα, ώστε να αγαπηθεί περισσότερο από τον κόσμο, που με αυτό τον τρόπο θα διευρύνει τα ακούσματά του σε πιο πλούσιες και ευφάνταστες περιοχές".

Για την ιστορία του πράγματος αναφέρουμε ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της Ευρώπης, που συγκεντρώθηκαν με την ευκαιρία της πρώτης τελετής απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1988.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε τελικά το 1989 ως European Cinema Society, με πρώτο πρόεδρο τον Ingmar Bergman και 40 κινηματογραφιστές, με σκοπό να προωθήσουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Wim Wenders (1996-2020) και η Agnieszka Holland ακολούθησαν τα βήματα του Bergman, ως Πρόεδροι της Ακαδημίας. H σημερινή πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (πρόσφατα εκλεγείσα) είναι η Juliette Binoche.

Επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι να υποστηρίξει και να συνδέσει τα 4.600 μέλη της και να προωθεί το έργο τους, ενώ στόχοι της είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η εκπαίδευση κοινού όλων των ηλικιών, για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Θέτοντας τον εαυτό της ως κορυφαίο οργανισμό και διευκολύνοντας κρίσιμες συζητήσεις μέσα στον κλάδο, η Ακαδημία προσπαθεί να ενώσει όλους όσοι αγαπούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με αποκορύφωμα κάθε χρόνο τον Μήνα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για το συνθέτη Νίκο Πλατύραχο

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, ολοκληρώνoντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Hλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας.

Έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Trossingen 1991, Filmmusictage Βόννη 1995, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013).

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων ("Mατωμένος Γάμος", κινηματογραφικά, κύκλος "Nino Rota"), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη ("Aκολουθία εις Kεκοιμημένους", "Eπιφάνεια Aβέρωφ", τραγούδια).

Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα (Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, Ορχήστρα Studio Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας). Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την ιταλική ορχήστρα "Divertimento Ensemble", την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, την Καμεράτα, τη MOUSA κ.ά.

Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CD's στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή ερμηνευτών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά.

Το τελευταίο συμφωνικό του έργο, με τίτλο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» το συνέθεσε, μετά από ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, για την επετειακή χρονιά των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος
    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    H Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Delaware υποδέχεται τρεις ελληνικές ορχήστρες σε Θεσσαλονίκη, ΑΘήνα και Ηράκλειο

    Μια πρωτοποριακή συνεργασία, μια πολιτιστική και καλλιτεχνική σύμπραξη νέων και ταλαντούχων μουσικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα,...

    Συνέχεια

    Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Mία τεράστια έκπληξη περίμενε τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Κηφισιάς...

    Συνέχεια

    Eurovision 2024: Η Ελβετία μεγάλη νικήτρια - Στην 11η θέση η Ελλάδα

    H Ελβετία αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια της φετινής Eurovision σε μια ψηφοφορία που εξελίχθηκε σε θρίλερ με το...

    Συνέχεια

    Μαγικές στιγμές στο αφιέρωμα για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο με την Μπέττυ Χαρλαύτη στο Ολύμπια

    Μια ανεπανάληπτη βραδιά προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου έζησε το κατάμεστο θέατρο "Ολύμπια" ...

    Συνέχεια

    Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Μπάμπης Βελισσάριος στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

    Σε μια εντυπωσιακή τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος...

    Συνέχεια

    «Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας» στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

    Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ...

    Συνέχεια

    Πέθανε η ηθοποιός Καλή Καλό

    Θλίψη στον κόσμο των καλλιτεχνών σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Καλή Καλό, σε ηλικία 97 ετών...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο συνθέτης Δήμος Μούτσης σε ηλικία 85 ετών

    Πολυγραφότατος, με τεράστιες επιτυχίες ο Δήμος Μουτσης, παιδί μιας παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας κάπου στον Πειραιά, που...

    Συνέχεια

    Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου… 40 χρόνια μπροστά!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Ευαγγελία Θωμάκου «Σταύρος...

    Συνέχεια