Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Φωτογραφίες: Σάκης Ψαρρός

Στον «Κόμη» στα Πατήσια βρεθήκαμε τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 για την παρουσίαση του άλμπουμ, «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ», συνθέσεις του Τάσου Γκρους και στίχους της Μαρίας Λαλιώτη. Η δουλειά αυτή είχε κυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη του 2020 από τις Εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ, αλλά οι συνθήκες στη χώρα δεν ευνοούσαν τις συνευρέσεις σε χώρους.

Επιτέλους βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο σημείο και αυτό φάνηκε κι από τη διάθεση του κόσμου που βρέθηκε στον «Κόμη» για την παρουσίαση.

Πιο συγκεκριμένα, το άλμπουμ «Τι να πάρω μαζί μου» περιέχει δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους της Μαρίας Λαλιώτη και δυο οργανικά κομμάτια. Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς, η Αργυρώ Καπαρού, η Ελένη Νόνη, ο Ανδρέας Σμυρνάκης και η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου. Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Νίκο Βελώνια και το εξώφυλλο προέρχεται από το έργο «Οδύσσεια» του ζωγράφου Ηλία Λαλιώτη, που επιμελήθηκε όλα τα έργα που κοσμούν το βιβλιαράκι. Κι αυτός ο δίσκος, όπως και ο προηγούμενος του Τάσου Γκρους του 2018, αφιερώθηκαν από τον συνθέτη στη μνήμη του γιου του, Γιώργου, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 45 χρονών.

Τα τραγούδια του cd

1) Τι να πάρω μαζί μου – Μανώλης Μητσιάς

2) Όπου τελειώνει η θάλασσα – Αργυρώ Καπαρού

3) Με τον άνεμο – Ελένη Νόνη

4) Ζωή και τούτη – Ανδρέας Σμυρνάκης

5) Το άδικο – Ορχηστρικό

6) Συνήθειες – Μανώλης Μητσιάς

7) Το λεωφορείο – Ελένη Νόνη

8) Το λαχείο – Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (χορωδία: Τάσος Γκρους, Μαρία Λαλιώτη, Βαγγέλης Βελώνιας, Νίκος Πιτλόγλου, Νίκος Βελώνιας)

9) Ρεγάλο – Αργυρώ Καπαρού

10) Πριν ο ήλιος βγει – Μανώλης Μητσιάς (β'φωνή: Αργυρώ Καπαρού)

11) Η λέξη – Ελένη Νόνη

12) Του ονείρου τα τρένα – Αργυρώ Καπαρού

13) Με τον άνεμο – Ορχηστρικό

14) Όνειρο – Ελένη Νόνη

15) Τα ανθρώπινα – Αργυρώ Καπαρού & Ανδρέας Σμυρνάκης

16) Το άδικο – Ανδρέας Σμυρνάκης

17) Η αγάπη σου είναι θάλασσα – Μανώλης Μητσιάς

Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι, κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, μπαγλαμάς), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν), Νίκος Βελώνιας (πιάνο, κρουστά, Fended Rhodes), Παντελής Νικηφόρος (μαντολίνο, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο, κιθαρόνι, λαούτο), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Χάρης Παρασκευάς (ντραμς), Μάριος – Ιβάν Παπούλιας (βιολί), Σοφία Μαυρογενίδου (φλάουτο), Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι, τρομπέτα), Νίκος Πιτλόγλου (κόνγκας, μπόνγκος), Μύρωνας Γρεβετζάκης (λύρα κρητική, λύρα με συμπαθητικές χορδές) και Πάνος Μαύρης (μπεντίρ, νταφ, τόμπακ).

Η ηχογράφηση και οι μίξεις έγιναν από τον Παντελή Νικηφόρο, συμπληρωματικές ηχογραφήσεις και μίξεις έγιναν από τον Νίκο Πιτλόγλου στο στούντιο ARIONMUSIC, το δημιουργικό του εξωφύλλου επιμελήθηκε ο Περικλής Σαλεσιώτης, η επιμέλεια παραγωγής και η παραγωγή έγινε από τον Σπύρο Λώμη.

Τι λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί στο συνοδευτικό βιβλιαράκι:

«Οι στίχοι της Μαρίας Λαλιώτη, είναι μικρά και μεγάλα, καθημερινά ανθρώπινα συμβάντα. Τους αγάπησα, ταυτίστηκα μαζί τους και τους έντυσα με μουσική. Την ευχαριστώ θερμά που τους εμπιστεύθηκε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους τραγουδιστές για την αγάπη που έδειξαν γι'αυτά τα τραγούδια και τα σήκωσαν στην πλάτη τους.

Στον ένα και μοναδικό Μανώλη Μητσιά, που είναι ένας απ' τους πατριάρχες του ελληνικού τραγουδιού.

Στην αγαπημένη μου Αργυρώ Καπαρού, που συνεργαζόμαστε και πορευόμαστε χρόνια τώρα μαζί.

Στην Ελένη Νόνη, για την τόσο ωραία πλαστικότητα στη φωνή, όσο και για το χιούμορ της.

Στον Αντρέα Σμυρνάκη, για το χρώμα του αλλά και για την αγάπη που έδειξε και στην Χρυσούλα Κεχαγιόγλου για το γέλιο, τη χαρά και το τραγούδισμα της.

Ααα, να μην ξεχάσω! (με χαμόγελο). Ευχαριστώ και την «ξυπόλητη χορωδία».

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον Νίκο Βελώνια για την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Ο Νίκος, με την πρωτότυπη και ιδιαίτερη ματιά του, έδωσε σε αυτά τα τραγούδια την πιο μουσική και την πιο όμορφη περπατησιά.

Μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς στους μουσικούς και τους ηχολήπτες, που έβαλαν όλο το μεράκι τους για την ολοκλήρωση αυτών των τραγουδιών.

Τέλος. Ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ, στον ζωγράφο Ηλία Λαλιώτη για τη διάθεση των έργων του, για την έκδοση αυτού του βιβλίου – CD.

Και αυτά τα τραγούδια, είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Γιώργου Γκρους». Τάσος Γκρους

«Τι να πάρω μαζί μου σε ένα ταξίδι απολογισμού, αυτογνωσίας, αλλά και νέας προοπτικής;

H συλλογή αυτών των τραγουδιών είναι ένα ταξίδι με όμορφες στιγμές, με επώδυνες μνήμες, με επίγνωση του παλιού που αφήσαμε πίσω και του καινούργιου που θα συναντήσουμε μπροστά. Μια βουτιά στο όνειρο και στην αλήθεια με τη δύναμη που μπορεί να μετατρέψει μια σταγόνα σε μια απέραντη, αγαπημένη Θάλασσα.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον συνθέτη Τάσο Γκρους, συνοδοιπόρο στο ταξίδι, που αγκάλιασε με Έμπνευση και Αγάπη τις σκέψεις μου και δημιουργήθηκαν αυτά τα τραγούδια.

Όλους τους εξαιρετικούς ερμηνευτές από έναν ξεχωριστά, για την κατάθεση ψυχής.

Ευχαριστώ τον Νίκο Βελώνια για τις ενορχηστρώσεις, καθώς και όλους τους μουσικούς και τους τεχνικούς ήχου.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στο γιο μου Σπύρο, που ανέλαβε την παραγωγή αυτού του άλμπουμ. Τον ευχαριστώ για τη πίστη, την ενθάρρυνση και την αγάπη μου μας προσέφερε απλόχερα». Μαρία Λαλιώτη

Λίγα λόγια κι από εμάς

Το γεγονός ότι τα τραγούδια βρίσκονται στο διαδίκτυο αρκετό καιρό, έχει δώσει το χρόνο στον ακροατή και φίλο της μουσικής να έχει σχηματίσει τη δική του προσωπική άποψη και αυτό έχει σημασία στο ταξίδι που θα έχει η κάθε δουλειά. Η δισκογραφία περνάει δύσκολες ώρες έτσι κι αλλιώς, τα τραγούδια παίζονται όπου υπάρχει «ελεύθερο πεδίο», αλλά όμως έχει δίκιο ο Τάσος Γκρους: «Οι στίχοι της Μαρίας Λαλιώτη, είναι μικρά και μεγάλα, καθημερινά ανθρώπινα συμβάντα».

Συμπληρωματικά θα έλεγα, συμβάντα σε κάθε ρυθμό και μουσικό τόνο, αφού υπάρχουν ακουστικά κομμάτια, ζεϊμπέκικα, νησιώτικα, ταγκό, χασαποσέρβικα, μέχρι και καμηλιέρικα! Απολύτως ανθρώπινα, κρίνοντας ακόμα και από τους τίτλους που φυσικά αποτυπώνουν το μπουκέτο των στίχων. Ανθρώπινα, Συνήθειες, Το λεωφορείο, το Λαχείο, το Ρεγάλο, το (ορχηστρικό) Άδικο και… Ζωή κι ετούτη! Ο Καραγκιόζης να λέει τον πόνο του, ίσως τον πόνο μιας ολόκληρης χώρας, όταν πέφτει η αυλαία. Ποιοτικά ακούσματα και λόγια και η ευχή όλων μας είναι να πάει τόσο μπροστά, όσο έχουν προσπαθήσει οι συντελεστές του.

Το ομότιτλο τραγούδι με τον Μανώλη Μητσιά ξεχωρίζει και ίσως του δοθεί περισσότερος «ραδιοφωνικός» αέρας, όμως πρόκειται για μια όμορφη συλλογή που ακούγεται ολόκληρη, απλά την τοποθετεί κανείς στο CD του.

«Εγώ έχω μόνο δυνατές ρίζες στο χώμα και κορφές», λέει ένας στίχος στα «Ανθρώπινα» που τραγουδούν μαζί η αξεπέραστη Αργυρώ Καπαρού και ο αισθαντικός Ανδρέας Σμυρνάκης. Ας είναι έτσι και το μέλλον του άλμπουμ αυτού, λοιπόν…

  ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  «ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» - Στην παρουσίαση του άλμπουμ
  Μοιραστείτε το άρθρο:

  Σχολιάστε

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  Πρώτη θέση του cd «Σπονδή» του Στέλιου Πετράκη στα Ευρωπαϊκά World Music Charts για τον Ιούλιο!

  Το νέο cd του κουαρτέτου του Στέλιου Πετράκη (Stelios Petrakis Quartet) με τίτλο “Σπονδή&rdquo...

  Συνέχεια

  «Έφυγε» η Βάσω Αλλαγιάννη

  Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία συνθέτις, στιχουργός και ερμηνεύτρια Βάσω Αλαγιάννη, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία, λόγω εγκεφαλικού...

  Συνέχεια

  Πέθανε ο παραδοσιακός οργανοπαίκτης της Αμοργού, Μιχάλης Βλαβιανός

  Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βλαβιανός, ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες-τραγουδιστές της Αμοργού, την...

  Συνέχεια

  Πέθανε ο Δάκης

  Πέθανε, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο ερμηνευτής Δάκης σε ηλικία 79 ετών, σκορπίζοντας θλίψη σε ολόκληρο τον καλλιτεχνικό...

  Συνέχεια

  Το Υoutube κατέβασε το κανάλι της Σεμίνας Διγενή!

  Με έκπληξη και εν συνεχεία αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα του Youtube "κατέβασε" το κανάλι της αγαπημένης δημοσιογράφου,...

  Συνέχεια

  H Diana Krall στο Ηρώδειο, προσκεκλημένη του Σωματείου Aurora

  Η μεγάλη Κυρία της jazz σκηνής, η ερμηνεύτρια φαινόμενο που έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια δίσκους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ...

  Συνέχεια

  Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

  Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου, το βράδυ της Τρίτης 17 Μαϊου.

  Συνέχεια

  O Πειραιάς αποθέωσε τον Ξαρχάκο στη γιορτή του Καναλιού ΕΝΑ

  Γράφει η Μίνα Μαύρου «Δήμαρχε, έχεις μια πυρηνική δύναμη στα χέρια σου που ίσως δεν την ξέρεις και...

  Συνέχεια

  Νικήτρια στη Eurovision 2022 η Ουκρανία - Στην 8η θέση η Ελλάδα

  Μεγάλος νικητής στην Eurovision 2022 είναι η Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά.

  Συνέχεια

  «Μικρασιατική σουίτα» από το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro

  Τη «Μικρασιατική σουίτα» σε διδασκαλία και διεύθυνση Ανθής Γουρουντή παρουσιάζει το Πειραϊκό Φωνητικό...

  Συνέχεια