Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Το τελικό πρόγραμμα

Photo: George Spanos
Photo: George Spanos

«To Φεστιβάλ στηρίζει έμπρακτα την ελληνική δημιουργία, που περνά μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, και ταυτόχρονα δίνει στους πολίτες, αλλά και στους επισκέπτες της χώρας μας, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις και συναυλίες μεγάλης κλίμακας στα εμβληματικά μνημεία μας», δήλωσε μεταξύ άλλων, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο Youtube.

Συνολικά φέτος θα υλοποιηθούν μόνο 17 παραγωγές, στις οποίες θα συμμετάσχουν 300 καλλιτέχνες και θα λάβουν χώρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Σε όλες τις παραστάσεις θα ισχύσουν αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ όσες ήταν προγραμματισμένες και δεν παρουσιαστούν φέτος θα πραγματοποιηθούν στο Φεστιβάλ 2020-2021 σε ένα πολύ διευρυμένο πλαίσιο.

Αναλυτικά το νέο πρόγραμμα

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

5 Ιουνίου – 3 Ιουλίου

ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / CITY PROJECT 2020

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Διονύσης Καβαλλιεράτος

Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

Εικαστική εγκατάσταση

Επιμέλεια Πολύνα Κοσμαδάκη, Ιστορικός τέχνης, Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συμπράττει φέτος με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία και, ταυτόχρονα, αναδεικνύει με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Με στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον πολίτη και να διευρύνει την επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη, το NEON είχε διακριτή συμβολή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου από το 2010.

Φέτος συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην πόλη (City Project), μέσω του οποίου γίνεται ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου σε διάλογο με έναν δημόσιο ή/και ιστορικό χώρο.

Ο Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο, ζωντανεύει στο Ηρώδειο σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση, έναν κυκλικό χορό σαράντα περίπου γλυπτικών μορφών, που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών ‒από την προϊστορία και την αρχαιότητα ως τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη‒ και παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Σύμφωνα με την επιμελήτρια του έργου, «με σημείο αφετηρίας τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικο-πολιτικές συμπαραδηλώσεις του κυκλικού χορού –ενός τελετουργικού αλλά και μοτίβου που συναντάμε από τα προϊστορικά χρόνια– ο Καβαλλιεράτος μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης».

Ένας πρωτότυπος διάλογος μεταξύ του ρωμαϊκού μνημείου και των χορευτικών μορφών του καλλιτέχνη, που αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία στον απόηχο αγαπημένων φεστιβαλικών παραστάσεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 5:00 μ.μ. – 8:30 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μέχρι 20 άτομα θα εισέρχονται στον χώρο κάθε φορά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Περισσότερες πληροφορίες: neon.org.gr

15 & 16 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιερωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

"Τους προβολείς στήσε"

Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Τη χρονιά που μας πέρασε, αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο συνθέτη, που καθόρισε, με το έργο και την παρουσία του, τη μουσική σκηνή της Ελλάδας και ανανέωσε το πολιτιστικό της τοπίο από διάφορες θεσμικές θέσεις όπως, μεταξύ άλλων, εκείνη του Υπουργού Πολιτισμού (1994-1996), του ιδρυτή και Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και του Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1998-1999). Πέρα από το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην ελληνική κοινωνία με τα πολυερμηνευμένα τραγούδια και την αντισυμβατική προσωπικότητά του, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε ανεξίτηλα και τη θεατρική μνήμη, καθώς έγραψε μουσική για περισσότερες από 90 παραστάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες ήταν παραστάσεις αρχαίου δράματος που πρωτοανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει στο Ηρώδειο με ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019), ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, μια βραδιά που έχει για μας ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία.

Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε alter ego του, θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, λέξεις και κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

Ερμηνεύουν Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου • Συμμετέχει η Ρένια Λουιζίδου • Κείμενα Οδυσσέας Ιωάννου • Σκηνοθετική επιμέλεια Σεσίλ Μικρούτσικου • Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας Θύμιος Παπαδόπουλος • Μουσικοί Γιώργος Κατσίκας τύμπανα, Δημήτρης Ντουτσούλης μπάσο, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο, Δημήτρης Αγάθος τρομπέτα, Τζίμης Σταρίδας τρομπόνι, Θύμιος Παπαδόπουλος φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο • Ηχοληψία Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης • Φωτισμοί Αντρέας Κούρτης • Εκτέλεση παραγωγής Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού 2020 – Μάνος Τρανταλλίδης

18 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου

Γκαλά Μπετόβεν

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει ένα γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου γερμανού μουσουργού.

Ο Μπετόβεν είναι ίσως ο οικουμενικότερος από όλους τους συνθέτες στην ιστορία της μουσικής. Με την τέχνη του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα και ένωσε τα αισθήματα όλων των λαών του κόσμου μέσα από ήχους αιώνιους και σχεδόν αρχετυπικούς. Επαναστατικός και πρωτοπόρος, επαναπροσδιόρισε τις μουσικές φόρμες και με το ορμητικό του πάθος οδήγησε τη μουσική στο ρεύμα του Ρομαντισμού.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τη λαμπερή και αισιόδοξη Πρώτη Συμφωνία, τη μοναδική άρια κοντσέρτου του μεγάλου συνθέτη, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, και το θεϊκό Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τη σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου, στην πρώτη του εμφάνιση ως ο νέος μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4 σε σολ μείζονα, έργο 58

Σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιάνο

Άρια κοντσέρτου «Ah! Perfido» / «Αχ, δόλιε!», έργο 65

Σολίστ Μυρτώ Παπαθανασίου σοπράνο

Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα, έργο 21

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου

20 & 21 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Μόνικα

"Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο"

Το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, έναν δίσκο που ετοίμαζε για περισσότερο από δέκα χρόνια, φροντίζοντάς τον σαν μικρό κήπο. Το αποτέλεσμα πλαισιώθηκε από την κατάλληλη ομάδα και αναμένεται τώρα να «ανθίσει», με τη συμμετοχή του κοινού, στην καρδιά του Ηρωδείου.

«Τι πιο ωραίο από το να νιώθεις να ξυπνούν οι αναμνήσεις της μουσικής που αγάπησες στο παρελθόν, ακούγοντας κάτι καινούργιο, κάτι ολόφρεσκο;», λέει η αγαπημένη τραγουδοποιός. Με την ορχήστρα της και μια νεανική χορωδία, με παραδοσιακά όργανα όπως η λάφτα, με μαντολίνο αλλά και άρπα, η Μόνικα θα προσφέρει μια εμπειρία που θα μας ταξιδέψει από το παρελθόν στο παρόν, με παλιές επιτυχίες, νέα, ακυκλοφόρητα τραγούδια και πολλές εκπλήξεις. Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο…

Επιμέλεια Ορχήστρας & Χορωδίας Royal Άρης Ζέρβας • Ενορχηστρώσεις J. B. Flatt, Άρης Ζέρβας, Μόνικα • Σκηνοθεσία Σταύρος Ξενίδης • Φωτισμοί Lighting Art – Γιώργος Τέλλος • Ήχος Γιώργος Σωτηρόπουλος • Κοστούμια Zeus + Δione • Σχεδιάστρια κοστουμιών Λυδία Βουσβούνη • Καλλιτεχνική συμμετοχή Άρτεμις Μπόγρη μεσόφωνος • Εκτέλεση παραγωγής Royal Music LLC

23 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας

Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με τα φημισμένα της έγχορδα, σε δύο υπέροχα έργα.

Η συναυλία αρχίζει με το πλούσιο σε αντιθέσεις Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων του Μπέλα Μπάρτοκ, που συνδυάζει το νεοκλασικό ύφος με πρωτοποριακά στοιχεία του μοντερνισμού, ενισχύοντας τους διαλόγους των εγχόρδων –καθιερωμένους από την εποχή των κοντσέρτων γκρόσι– με ευφάνταστες εκφραστικές πινελιές, δυναμικές αντιπαραθέσεις και απροσδόκητες εναλλαγές ρυθμού.

Στο πρόγραμμα δεσπόζει το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι Οι τέσσερις εποχές. Πρόκειται για τα τέσσερα πρώτα από τα δώδεκα συνολικά κοντσέρτα που έγραψε ο συνθέτης για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και κοντίνουο. Ο «κόκκινος παπάς» εμπνεύστηκε ένα κοντσέρτο για κάθε εποχή του χρόνου και έγραψε στην παρτιτούρα τους ένα αντίστοιχο σονέτο· το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής, γεμάτο φινέτσα και λαμπρότητα. Ο Βιβάλντι αναδεικνύει το βιολί όσο λίγοι δημιουργοί, καθώς ο ίδιος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και βιρτουόζος βιολονίστας. Σολίστ ο εξάρχων της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945)

Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων, Sz.113, BB.118

Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου

Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)

Οι τέσσερις εποχές, 4 κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων, έργο 8

Μουσική διεύθυνση / Βιολί Σίμος Παπάνας

Με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

26 & 28 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΟΠΕΡΑ

Εθνική Λυρική Σκηνή

Δύο γκαλά όπερας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, πιστή στο ραντεβού της με το Φεστιβάλ Αθηνών και προσαρμοζόμενη στις φετινές ιδιαίτερες συνθήκες, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού δύο οπερατικά γκαλά.

26 Ιουλίου

Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι

Στο πρώτο γκαλά, την Κυριακή 26 Ιουλίου, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς κ.ά. ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Μασκάνι (Καβαλλερία ρουστικάνα) και του Πουτσίνι (Τουραντότ). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

O Ιταλός τενόρος Ρικκάρντο Μάσσι, από τους πιο συναρπαστικούς ερμηνευτές του ιταλικού spinto ρεπερτορίου, κέρδισε πολύ νωρίς τη διεθνή αναγνώριση, καθώς οι ερμηνείες του στους εμβληματικούς ρόλους του Βέρντι και του Πουτσίνι θεωρήθηκαν αξεπέραστες.

Ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Πλατανιάς, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους αρχιμουσικούς και με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή με πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας.

Ερμηνεύουν Ρικκάρντο Μάσσι τενόρος, Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονος • Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι*

28 Ιουλίου

Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι

Το δεύτερο γκαλά της Λυρικής στο Ηρώδειο, την Τρίτη 28 Ιουλίου, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της όπερας, την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Πονκιέλλι (Τζοκόντα), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και του Πουτσίνι (Τόσκα). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού και έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στα μεγαλύτερα θέατρα και στις πιο γνωστές αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Οι ερμηνείες της σε εμβληματικούς ρόλους του Βέρντι και του Πουτσίνι ξεχωρίζουν για την ευαισθησία τους.

Ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι είναι γνωστός για τον λαμπερό και ζεστό ήχο του, τη μουσικότητα και την εκφραστικότητα της ερμηνείας του. Εμφανίζεται συχνά στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα αλλά και σε αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ.

Ο Αμπρότζο Μαέστρι, από τους πιο περιζήτητους βαρύτονους της εποχής μας, έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του το 2001 στη Σκάλα του Μιλάνου, με τους Μούτι και Στρέλερ. Πλέον έχει κατακτήσει τον κόσμο της όπερας και λαμβάνει ενθουσιώδεις κριτικές από τα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη.

Ερμηνεύουν Τσέλια Κοστέα υψίφωνος, Τζόρτζιο Μπερρούτζι τενόρος, Αμπρότζο Μαέστρι βαρύτονος • Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι

30 & 31 Ιουλίου 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης

"Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων"

Μια διαφορετική καλοκαιρινή βραδιά στο ρωμαϊκό ωδείο, με ερμηνείες εσωτερικές, αφαιρετικές και ονειρικές από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης εισβάλλουν ως «λύκοι» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

Επιμέλεια ήχου Γιώργος Ταχτσίδης, Μίμης Κωνσταντινίδης • Επιμέλεια φωτισμού Νίκος Κεχαγιάς • Μουσικοί Γιάννης Αγγελάκας φωνή, Νίκος Βελιώτης τσέλο, Φώτης Σιώτας βιόλα, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Ηλίας Μπαγλάνης πλήκτρα, Λαμπρινή Γρηγοριάδου φωνητικά • Παραγωγή Novel Vox

4 & 5 Αυγούστου / 9:00 μ.μ.

ΟΠΕΡΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου

– Μαριάννα Κάλμπαρη

"Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" του Κλάουντιο Μοντεβέρντι

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα (Claudio Monteverdi, 1567-1643, Il ritorno d'Ulisse in patria, SV 325).

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα δημιουργεί ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον με τα ιδιαίτερα χρώματα των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, διακεκριμένη σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Συμμετέχουν έντεκα κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχουν διαπρέψει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού.

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου • Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη • Σκηνικά – Κοστούμια Γιωργίνα Γερμανού • Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου • Βοηθός σκηνοθέτιδας Κωνσταντίνα Ψωμά • Μουσική προετοιμασία Μάρκελλος Χρυσικόπουλος • Σε όργανα εποχής Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής • Ερμηνεύουν Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Οδυσσέας), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Πηνελόπη), Μίνα Πολυχρόνου (Αθηνά, Έρωτας), Ελένη Βουδουράκη (Μελανθώ, Η εύθραυστη ανθρώπινη φύση), Χαράλαμπος Βελισσάριος (Εύμαιος), Δημήτρης Ναλμπάντης (Ίρος), Μάριος Σαραντίδης (Αντίνοος, Χρόνος) • Εκτέλεση παραγωγής Pure Art

Στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους

8 Αυγούστου / 9:00 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής

"Μπετόβεν 250 χρόνια"

Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς

Παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού Κλασικού.

Η σύντομη αλλά δυναμικότατη Εισαγωγή του αρχαιοελληνικής θεματολογίας μπαλέτου Τα δημιουργήματα του Προμηθέα (1801) κατέχει περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο, σκιαγραφώντας ανάγλυφα τον μυθικό Τιτάνα ως φορέα γνώσης και φώτισης για το ανθρώπινο είδος. Η Έβδομη Συμφωνία (1812), η «αποθέωση του Χορού», όπως τόσο εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Βάγκνερ, επιτυγχάνει να εκφράσει, με τα ιδεώδη μουσικά μέσα και με τρόπο διαχρονικά επίκαιρο και οικουμενικό, τη θριαμβική κατάφαση στη Ζωή. Ανάμεσα στα δύο μπετοβενικά έργα, η ακμαία και εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστα Αλεξία Μουζά ερμηνεύει το εκρηκτικό Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς, στο οποίο ο αιχμηρός –συχνά σκωπτικός– μοντερνισμός συμπορεύεται ιδανικά με έναν συναισθηματισμό ειλικρινή και συγκινητικό.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827)

Τα δημιουργήματα του Προμηθέα, Εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 43

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 – 1975)

Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 35

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92

Μουσική διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής • Σολίστ Αλεξία Μουζά πιάνο, Γιάννης Καραμπέτσος τρομπέτα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

24 – 26 Ιουλίου / 9:00 μ.μ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Εθνικό Θέατρο – Δημήτρης Λιγνάδης

"Πέρσες" του Αισχύλου

Οι Πέρσες (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ' αυτήν.

Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς, και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο ποιητής παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία. Η νίκη στεφανώνει εκείνους που πράττουν με σύνεση, ενώ ο μηχανισμός της δικαιοσύνης τιμωρεί όποιον, με οδηγό την αλαζονεία, ξεπερνάει τα όρια, προσβάλλοντας, με την έπαρσή του, θεούς και ανθρώπους.

Μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλος • Σκηνοθεσία Δημήτρης Λιγνάδης • Σκηνικά Αλέγια Παπαγεωργίου • Κοστούμια Εύα Νάθενα • Μουσική Γιώργος Πούλιος • Χορογραφία – Επιμέλεια κίνησης Κωνσταντίνος Ρήγος • Φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα • Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου • Βοηθός σκηνοθέτη Νουρμάλα Ήστυ • Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις

31 Ιουλίου & 1-2 Αυγούστου / 9:00 μ.μ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Εθνικό Θέατρο – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

"Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η Λυσιστράτη γράφεται το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, ενώ οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα από τον «Οίκο» στον «Δήμο» (όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες) και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν το σπίτι αλλά και την πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης, μέσω της κωμωδίας του, κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Μετάφραση Σωτήρης Κακίσης • Σκηνοθεσία Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος • Σκηνικά Όλγα Μπρούμα • Κοστούμια Άγγελος Μέντης • Μουσική Κατερίνα Πολέμη • Κίνηση Τάσος Καραχάλιος • Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος • Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου • Βοηθός σκηνοθέτη Αναστασία Στυλιανίδη • Παίζουν (με αλφαβητική σειρά) Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς

7 – 9 Αυγούστου / 9:00 μ.μ.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Γιάννης Ρήγας

"Όρνιθες" του Αριστοφάνη

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης, που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την αγαπημένη, διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, με εξαιρετικούς συντελεστές. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών.

Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης • Σκηνοθεσία Γιάννης Ρήγας • Σκηνικά Κέννυ ΜακΛέλλαν • Κοστούμια Δέσποινα Ντάνη • Μουσική Γιώργος Χριστιανάκης • Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου • Φωτισμοί Στέλιος Τζολόπουλος • Μουσική διδασκαλία Χρύσα Τουμανίδου • Μάσκες Μάρθα Φωκά • Κίνηση μάσκας Σίμος Κακάλας • Βοηθός σκηνοθέτης Μιχάλης Σιώνας • Βοηθός σκηνοθέτη Ανδρέας Κουτσουρέλης • Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη Χριστόφορος Μαριάδης • Φωτογράφιση παράστασης Τάσος Θώμογλου • Οργάνωση παραγωγής Αθανασία Ανδρώνη, Μαριλύ Βεντούρη • Παίζουν Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας), Στεφανία Ζώρα (B΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισσίνι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος) • Χορός των πουλιών Ελευθερία Αγγελίτσα, Λίλα Βλαχοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δημήτρης Διακοσάββας, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Στεφανία Ζώρα, Ήριννα Κεραμίδα, Μαριάννα Κιμούλη, Γιώργος Κολοβός, Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μάρα Μαλγαρινού, Τατιάνα Μελίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Θανάσης Ρέστας, Περικλής Σιούντας, Κατερίνα Σισσίνι, Βασίλης Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ιώβη Φραγκάτου

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

17 & 18 Ιουλίου / 9:30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αλκίνοος Ιωαννίδης

"Live Looping"

Χαραγμένη στη μνήμη των αναγνωστών εδώ και 120 χρόνια, η τραγική φιγούρα της Φραγκογιαννούς, που πηδάει γκρεμούς και διασχίζει άγρια μονοπάτια σε μια προσπάθεια να ξεφύγει από τους διώκτες της, «επιστρέφει» τώρα στον φυσικό της χώρο, σ' ένα τοπίο υπαίθρου, και ζωντανεύει με αναπάντεχο τρόπο, μέσα από τη μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Εργαλείο είναι η φωνή του αλλά και τα διάφορα μουσικά όργανα που παίζει, ηχογραφεί και αναπαράγει μέσω της τεχνικής του live looping.

Ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατμοσφαιρικός κόσμος της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης μελοποιούνται τα δύο τελευταία κεφάλαια της αριστουργηματικής νουβέλας, ανοίγοντας έναν διάλογο ανάμεσα σε τρεις σολίστες που ισορροπούν μεταξύ λογοτεχνίας και μουσικής, αφήγησης και θεάτρου, του παπαδιαμαντικού κόσμου και της σύγχρονης τεχνολογίας. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν, με βάση την τεχνική του live looping, νέες ενορχηστρώσεις γνωστών τραγουδιών του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Ηχοληψία Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας • Φώτα Κωνσταντίνος Αλεξίου • Ερμηνεύουν Κόρα Καρβούνη και οι μουσικοί Χάρης Λαμπράκης νέι, πλήκτρα, Αλκίνοος Ιωαννίδης live looping, ακουστικά & ηλεκτρονικά κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα & μπάσο, μπαρόκ φλάουτα, πλήκτρα, υπολογιστές, πρόσθετα κείμενα, φωνή • Παραγωγή Roll Out Vision Services • Εκτέλεση παραγωγής Αθύρ

24 & 25 Ιουλίου / 9:30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Mihalis Kalkanis Group με τους Χάικ Γιαζιτζιάν & Γιάννη Αναστασάκη

Ο κοντραμπασίστας Μιχάλης Καλκάνης ξεχωρίζει ανάμεσα στους εκπροσώπους της νέας γενιάς ελλήνων μουσικών της τζαζ – και όχι μόνο. Προέρχεται από μουσική οικογένεια και, πέραν του ότι συμμετέχει στα πιο σημαντικά σχήματα του είδους, είναι ιδιαίτερα τολμηρός σαν δημιουργικός μουσικός και συνθέτης και πειραματίζεται με επιτυχία, δίνοντάς μας μουσική απρόβλεπτη. Ντύνει με ηλεκτρονική μουσική το παραδοσιακό τραγούδισμα της… γιαγιάς του και κάνει επιτόπιες ηχογραφήσεις (field recordings) σε θρησκευτικές τελετές μεταναστών, συνθέτοντας ένα αμάλγαμα ήχων του κόσμου στον δίσκο του World Echoes in Athens.

Στη συναυλία του στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου επιχειρεί και πάλι κάτι ιδιαίτερο. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη, φτιάχνει ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν η τζαζ και η ambient, και η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και με τη noisy αντίληψη, η πηγαία μελωδία με την electronica, δημιουργώντας έτσι κάτι καινούργιο.

Μουσικοί Γιάννης Αναστασάκης κιθάρα, εφέ, Λευτέρης Ανδριώτης κρητική λύρα, Χάικ Γιαζιτζιάν ούτι, τραγούδι, Μιχάλης Καλκάνης κοντραμπάσο, Χρήστος Καλκάνης κλαρινέτο, Βασίλης Μπαχαρίδης ντραμς, Ορέστης Μπενέκας πλήκτρα, πιάνο • Σχεδιασμός – Εκτέλεση φωτισμού Περικλής Μαθιέλλης • Σχεδιασμός – Εκτέλεση ήχου Παναγιώτης Ριζόπουλος • Καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχάλης Καλκάνης

31 Ιουλίου & 1 Αυγούστου / 9:30 μ.μ.

ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Ομάδα Ραφή – Nova Melancholia – Μιχάλης Σιγανίδης

"Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale" του Μικελάντζελο Φαλβέττι

Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει;

Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι Η κιβωτός του Νώε. Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας…

Η σκηνοθεσία των Nova Melancholia δημιουργεί στη σκηνή την αίσθηση μιας πραγματικής τρικυμίας, ενώ παρασυρόμαστε σε μια σαγηνευτική σύνθεση, που επιστρατεύει από ήχους παλαιών οργάνων και ανατολίτικα μακάμια έως θορύβους ζώων, με τους δεξιοτέχνες Μιχάλη Σιγανίδη και Χάρη Λαμπράκη σε ρόλο αναγεννησιακών τροβαδούρων, να αυτοσχεδιάζουν και να μας απογειώνουν.

Σύνθεση Michelangelo Falvetti • Λιμπρέτο Vincenzo Giattini • Διασκευή – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμοί Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης • Διασκευή – Ενορχήστρωση – Μουσική προετοιμασία Πάνος Ηλιόπουλος, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης • Κίνηση Eugenia Demeglio • Βοηθός σκηνοθετών Ντίνα Στράνη • Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Σίλια Κόη • Ερμηνεύουν οι μουσικοί Μιχάλης Σιγανίδης, Χάρης Λαμπράκης, Πάνος Ηλιόπουλος, Γιάννος Γιοβάνος, Guido De Flaviis, Θάνος Πολυμενέας-Λιοντήρης, Ζωή Πουρή και οι τραγουδιστές Γιάννης Φίλιας, Λητώ Μεσσήνη, Νίκος Σπανάτης, Γιώργος Ρούπας, Αναστασία Κότσαλη • Εκτέλεση παραγωγής Arte Atene – Κωνσταντίνος Τουρκάκης

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Φεστιβάλ Δωδώνης.

7 & 8 Αυγούστου / 9:30 μ.μ.

ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Μυρσίνη Μαργαρίτη – Μαρία Παπαπετροπούλου – Μαρία Πανουργιά

«Έχω μάτια στ' αυτιά»

Η ανθρώπινη φωνή του Φρανσίς Πουλένκ

Βασισμένο στον ομώνυμο μονόλογο του Ζαν Κοκτώ

«… Πέντε χρόνια τώρα ζω από σένα,/ περνάω την ημέρα μου περιμένοντάς σε./ Όταν αργείς, νομίζω πως πέθανες,/ πεθαίνω όταν σε φανταστώ νεκρό,/ ξαναζώ όταν γυρίζεις / κι ύστερα, όσο είσαι κοντά μου,/ πεθαίνω από τον φόβο μου μη φύγεις…».

Από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης, η μονόπρακτη όπερα που συνέθεσε ο Φρανσίς Πουλένκ πάνω στην Ανθρώπινη φωνή του Κοκτώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά.

Πέντε χορευτές-ηθοποιοί, σε ξεχωριστούς τηλεφωνικούς θαλάμους, πλαισιώνουν την κεντρική ηρωίδα, που ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη, και μας συμπαρασύρουν στη δίνη της αγωνίας και των ονείρων της. O σκηνικός χώρος αντανακλά όλες τις ψυχολογικές της διακυμάνσεις, υπό τους ήχους του πιάνου της Μαρίας Παπαπετροπούλου.

Μουσική Francis Poulenc • Λιμπρέτο Jean Cocteau • Μετάφραση Μάριος Πλωρίτης • Σκηνοθεσία Μαρία Πανουργιά • Σύμβουλος δραματουργίας Γιάννης Κωνσταντινίδης • Σκηνικά Μυρτώ Λάμπρου • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου • Κίνηση Ζωή Χατζηαντωνίου • Βοηθός σκηνοθέτη Γιώργος Παπαδάκης • Βοηθός σκηνογράφου Σωτήρης Μελανός • Ερμηνεύουν Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο • Χορός Στέλλα Βογιατζάκη, Αλέξανδρος Λασκαράτος, Αλεξάνδρα Ντεληθέου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας • Διεύθυνση & Οργάνωση παραγωγής Αναστασία Γεωργοπούλου – Ανζελίκα Καψαμπέλη • Εκτέλεση παραγωγής Kart Productions / Μαρία Ξανθοπουλίδου

La voix humaine © Ed. Durand

Οι ελληνικοί υπέρτιτλοι (μετάφραση Μάριου Πλωρίτη) προέρχονται από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

14 & 15 Αυγούστου / 9:30 μ.μ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Σαβίνα Γιαννάτου – Primavera en Salonico με τη συμμετοχή της Λάμιας Μπεντίουι

"Watersong"

«Τα κόκκαλά του γίνανε κοράλλια, τα μάτια του μαργαριτάρια»… Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico εμπνέονται από το τραγούδι του Άριελ, του αγαθού πνεύματος στην Τρικυμία του Σαίξπηρ, και δημιουργούν το Watersong, με τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό. Μαζί τους η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι, που με το χαρακτηριστικό της ηχόχρωμα φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου τον κόσμο της ερήμου.

Η αραβική γλώσσα και η διάλεκτος των Βεδουίνων διασταυρώνονται με τις γλώσσες της Μεσογείου. Ούτι, κανονάκι, νέι, βιολί, ακορντεόν, κρουστά, waterphone και κοντραμπάσο είναι τα όργανα που συνοδεύουν τις φωνές, συνδυάζοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Τραγούδια παραδοσιακά και αναγεννησιακά, από διάφορες χώρες, συνυπάρχουν και φτιάχνουν ιστορίες για το νερό και τη δύναμή του, για τη ζωή που μπορεί να δώσει και να στερήσει. Τραγούδια για τη βροχή, τη θάλασσα, τα ποτάμια, τα δάκρυα, τις σταγόνες, για το νερό στο σώμα, για το σώμα στο νερό. Το σώμα μας.

Ερμηνεύουν Σαβίνα Γιαννάτου φωνή, Λάμια Μπεντίουι φωνή • Primavera en Salonico: Κώστας Βόμβολος κανονάκι, ακορντεόν, ενορχήστρωση, Κυριάκος Γκουβέντας βιολί, Χάρης Λαμπράκης νέι, Γιάννης Αλεξανδρής ούτι, κιθάρα, Κώστας Θεοδώρου κρουστά, νερόφωνο (waterphone) • Βίντεο animation Κλεοπάτρα Κοραή • Ήχος Γιάννης Παξεβάνης, Γιώργος Κατσιάνος • Φωτισμοί Μαρία Αθανασοπούλου • Εκτέλεση παραγωγής PROSPERO

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Mε τη φωνή της Μαρίας Κάλλας θα πλημμυρίσει το Μετρό της Αθήνας

    Με την κορυφαία Ελληνίδα καλλιτέχνιδα, Μαρία Κάλλας, σκέφτηκε να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής...

    Συνέχεια

    Καταργούνται Καλλιτεχνικά και Μουσική στο Λύκειο, μένουν στο Γυμνάσιο

    Δεν θα διδάσκονται πια μαθήματα τέχνης οι μαθητές του Λυκείου, Μουσική και Καλλιτεχνικά παραμένουν όμως στο...

    Συνέχεια

    Στα ασυνόδευτα παιδιά της Μόριας η «δωρεά Μικρούτσικου» – Πώς κατανεμήθηκαν τα 33.074 ευρώ αντί στεφάνων

    Ολοκληρώθηκε η παροχή βοήθειας της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στα ασυνόδευτα ανήλικα...

    Συνέχεια

    «Σπιτική Συναυλία» με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την παρέα του

    "Αέρα φίλε μου Αέρα Διάλεξε χώρο διάλεξε μέρα Ερχόμαστε όπου θες Τηλεφώνα...

    Συνέχεια

    Η «ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗ ΒΥΘΟΥΠΟΛΗ» του Γιώργου Δ. Λεμπέση πλέον διαθέσιμη και στο YOUTUBE

    Η MINOS-EMI, a Universal Music Company και οι Θεατρικές Σκηνές ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για να μας χαρίσουν το πιο φαντασμαγορικό...

    Συνέχεια

    Η Έλση Δημουλά διαβάζει Κική Δημουλά

    Την ημέρα των γενεθλίων της αξέχαστης Κικής Δημουλά (6 Ιουνίου 1931) το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει δυο βίντεο στα οποία η κόρη της,...

    Συνέχεια

    Η Σαββέρια Μαργιολά στο studio, τραγουδώντας Μίκη Θεοδωράκη

    Η Σαββέρια Μαργιολά, την οποία γνωρίσαμε όλοι μέσα από την επιτυχία της, "Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις"...

    Συνέχεια

    «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ»- Αφιέρωμα στον Στράτο Διονυσίου

    Με νέα δεδομένα, αλλά με το ίδιο κέφι και με πολλή αισιοδοξία, η εκπομπή της ΕΡΤ1, "Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ"...

    Συνέχεια

    ΕΥΕΔ τέλος, τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών περνάνε στην ΕΔΕΜ!

    Η ΕΔΕΜ είναι πλέον το διάδοχο σχήμα της ΕΥΕΔ για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Με την Αριθμ...

    Συνέχεια