Η ελληνική δισκογραφία το 2024
Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος
346 ελληνικοί δίσκοι κυκλοφόρησαν μέσα στο 2024. Οταν λέω «δίσκοι» εννοώ εκείνους τους στρογγυλούς, τους χειροπιαστούς, δηλαδή τα βινύλια και τα CD. Γιατί υπάρχουν και τα ψηφιακά albums και singles. Δηλαδή τα τραγούδια που υπάρχουν αποκλειστικά στο διαδίκτυο και μπορούμε να τα ακούσουμε, συνδεόμενοι με τις πλατφόρμες, όπως είναι τα Spotify, YouTube, Apple Music, Tidal, Amazon Music, Deezer, Napster, iTunes, YouTube και μερικές ακόμη.
Εδώ θα ασχοληθούμε με το φυσικό προϊόν. Μέτρησα 209 CD, 99 βινύλια και 38 που τυπώθηκαν και στα δύο format. Σύνολο 346 ελληνικοί δίσκοι που κυκλοφόρησαν στα δισκάδικα μέσα στο 2024. Από τους 346, οι 47 ήταν επανεκδόσεις παλαιότερων δίσκων. Το 47 αναλύεται σε 22 LP, 15 CD και 3 που τους τύπωσαν και στα 2 format.
Τα αντίτυπα που τυπώνουν για κάθε δίσκο δεν ξεπερνούν τα 500. Πολλές φορές κατασκευάζονται μόνον εκατό δίσκοι. Οι πωλήσεις των δίσκων έχουν μειωθεί. Αυτόν που αγοράζει δίσκο πρέπει πλέον να τον θεωρούμε συλλέκτη. Σύμφωνα με το musicweek.com, το 2024 υπήρξε διεθνώς άνοδος 10% στις πωλήσεις των δίσκων, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία οι ετήσιες πωλήσεις δίσκων έφθιναν συνεχώς χρόνο με το χρόνο.
Ελάχιστοι τολμηροί τύπωσαν την μουσική τους σε στικάκι και το προσφέρουν σε όμορφη συσκευασία.
Ο συνθέτης Στάθης Γκότσης έγραψε στο facebook:
“Κάποτε έκανα δώρα - ακόμη και σε επισκέψεις για δείπνο - βιβλία ή δίσκους μουσικής αντί για γλυκά ή λουλούδια. Πίστευα ότι έχουν μεγαλύτερη αξία. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει και τουλάχιστον 5-6 φορές αρνήθηκαν το τελευταίο μου CD, γιατί δεν διαθέτουν σιντιέρα να παίζουν CDs ούτε στο σπίτι, ούτε στον υπολογιστή, ούτε στο αυτοκίνητο. Γι´ αυτό παρήγγειλα στο TEMU καμιά 10 στικάκια, να τα γεμίζω μουσική και να τα δωρίζω. Τι να κάνουμε, προσαρμοζόμαστε στις νέες εποχές”.
O Σπύρος Χώλης, του δισκάδικου "Μικρός Ερωτικός", με 25ετή συνεχή λειτουργία, μου είπε ότι οι 4 στους 5 που αγοράζουν βινύλια, δεν έχουν πικάπ, να τα ακούσουν. Και γιατί ξοδεύονται;
"Οπως άλλοι κάνουν συλλογή γραμματοσήμων, έτσι οι πελάτες μου συλλέγουν δίσκους".
Από το 2010 και μετά, η παραγωγή δίσκων, με την κλασσική έννοια του όρου, βαίνει μειούμενη. Οχι μόνο στην Ελλάδα. Αλλαξε η τεχνολογία αναπαραγωγής της μουσικής.
Η ετήσια παραγωγή ελληνικών δίσκων για τα έτη 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 ήταν:
459, 484, 514, 415, 346.
Πάντα αναφέρω το ετήσιο άθροισμα βινυλίων και CDs που κατασκευάστηκαν ως φυσικό προϊόν και θα τα βρείτε στα δισκάδικα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των δίσκων που κυκλοφορούν είναι παραγωγές των καλλιτεχνών, δηλαδή πλήρωσαν οι ίδιοι τα έξοδα της ηχογράφησης της μουσικής και της κατασκευής του δίσκου.
Ανεξάρτητες παραγωγές που δεν χρειάζονται κάποια δισκογραφική εταιρία για τη διανομή στα λίγα καταστήματα δίσκων. Δίσκοι που δωρίζονται ή πωλούνται χέρι-χέρι ή μέσα από μερικές πλατφόρμες στο internet. Το discogs.com και το bandcamp.com είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις διαδικτυακής πώλησης.
Υπάρχουν βέβαια και πολλές δισκογραφικές εταιρίες, στις οποίες εξακολουθούν να απευθύνονται οι μισοί τουλάχιστον καλλιτέχνες, για να γλυτώσουν το προσωπικό τρέξιμο, δηλαδή εργοστάσιο κατασκευής του δίσκου, διαφήμιση και διανομή. Αναφέρω αλφαβητικά όσες εταιρείες κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 3 ελληνικούς δίσκους μέσα στο 2024.
Cobalt 19 δίσκοι, B Otherside 5 δίσκοι, General 8, GSF 24, Inner Ear 8, Irida 5, Minos Emi 14, MLK 11, Ouga Booga 5, Panik 9, Reload 3, Sound Effect 3, Submersion 3, Subways 4, Veego 9, Αεράκης 4, Καθρέφτης 19, Μετρονόμος 11, Ογδοο 12.
Τον Δεκέμβριο του 2024 βγήκε στους κινηματογράφους η ταινία "Υπάρχω", η βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη. Οι θεατές ξεπέρασαν τους 400.000 μέσα στις τρεις πρώτες βδομάδες προβολής. Υπήρξε αντίστοιχη ζήτηση των δίσκων του Καζαντζίδη;
«Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον, έφυγαν μερικοί δίσκοι», ήταν η απάντηση που πήρα από 3 καταστήματα δίσκων της Αθήνας. Με αφορμή την ταινία η MLK κυκλοφόρησε μια συλλογή 14 τραγουδιών του Καζαντζίδη σε βινύλιο, με ηχογραφήσεις από το 1989 και μετά. O Γιώργος Εγγλέζος, στο musicheaven.gr, παρατηρεί ότι μέσα στον Δεκέμβριο, οι ακροατές τραγουδιών του Καζαντζίδη στις πλατφόρμες, αυξήθηκαν κατά 100.000. Η ζυγαριά έγειρε οριστικά στην digital πλευρά. Την ίδια περίοδο είχαμε αύξηση 20% στις ραδιοφωνικές μεταδόσεις τραγουδιών του Καζαντζίδη.
Αν θέλετε να δείτε αναλυτικά όλους τους δίσκους του 2024, υπάρχει το musiconline.gr με τις μηνιαίες κυκλοφορίες.
Σχολιάστε