Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Θα 'θελα»- Στην παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Άννας Ματσούκα

Γράφει η Ιλένια Χρίστου

Γνωρίζοντας εδώ και πολλά χρόνια τον σπουδαίο σολίστα κλασσικής κιθάρας, συνθέτη και ενορχηστρωτή Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη και παρακολουθώντας την σταθερά ανοδική πορεία του, τρία πράγματα θα μπορούσα να πω ότι τον χαρακτηρίζουν: η βαθειά προσήλωσή του στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι, οι αυστηρές επιλογές του όσον αφορά στις συνεργασίες του, αλλά και ο «χώρος» που δίνει σε νέους καλλιτέχνες!

Κάπως έτσι πριν από λίγα χρόνια ξεκίνησε και η συνεργασία του με την Άννα Ματσούκα, την οποία ξεχώρισε σε μια… μαθητική συναυλία, όπου η νεαρή αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια συμμετείχε εθελοντικά και την προσκάλεσε να δουλέψουν μαζί.

Από τότε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι… Μια πορεία με συναυλίες σε πολλές μουσικές σκηνές, αλλά και σε σημαντικούς χώρους, όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη και πιο πρόσφατα στο Christmas Theater, όπου η Άννα, με την καθοδήγηση του μαέστρου, στάθηκε ισάξια δίπλα σε σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες της χώρας μας, όπως η Γιοβάννα, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Μπάμπης Τσέρτος και πολλοί άλλοι…

Το επισφράγισμα αυτής της γόνιμης συνεργασίας ήρθε πριν από λίγες ημέρες, με την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Ματσούκα, με τίτλο «Θα 'θελα», με την μουσική υπογραφή του Απόλλωνα με 8 δικά του τραγούδια και 3 διασκευές.

«Αυτός ο δίσκος αντιπροσωπεύει για 'μένα όλα αυτά τα μικρά και μεγάλα "θέλω" που ψιθυρίζει η ψυχή και δεν μαρτυρά η γλώσσα…», αναφέρει η ερμηνεύτρια στο σημείωμά της μέσα στο cd.

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του δίσκου στο Cabaret Voltaire μέσα σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα!

Η βραδιά ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχαριστίες της Άννας και του Απόλλωνα στους ανθρώπους που συνέβαλαν -ο καθένας με τον τρόπο του- στην κυκλοφορία αυτής της δισκογραφικής δουλειάς … Ειδική μνεία βεβαίως στις στιχουργούς του album, Μαρία Σπυράτου και Αναστασία Μητσοπούλου, αλλά και στον εικαστικό Nicola Delarte που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο με το πορτρέτο της Άννας Ματσούκα, το οποίο κοσμούσε και την σκηνή!!

Για το δίσκο «Θα 'θελα» μίλησαν με τα θερμότερα λόγια ο μαέστρος της Ε.Λ.Σ. Γιώργος Αραβίδης και ο στιχουργός Μωυσής Ασέρ, κάτω από την δισκογραφική στέγη του οποίου κυκλοφόρησε το album, τις εκδόσεις «Καθρέφτης».

Αμέσως μετά, με τη συνοδεία της Ροδούλας Χαντζή στο φλάουτο, της Μαρίας Σπυράτου στο πιάνο και του ίδιου του συνθέτη στην κλασσική κιθάρα, η Άννα πήρε τη θέση της πίσω από το μικρόφωνο και κυριολεκτικά μας … μάγεψε!!

Ξεκίνησε με τη μελωδική μπαλάντα «Σαν ακροβάτες» που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε αρχές Φθινοπώρου, καθώς ήταν το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε τότε, δίνοντας το στίγμα της επερχόμενης δισκογραφικής δουλειάς και συνέχισε με μια αναπάντεχη διασκευή του Απόλλωνα με latin jazz διάθεση, του τραγουδιού «Συ μου χάραξες πορεία», σε μουσική και στίχους του Απόστολου Καλδάρα.

Η Άννα, ξεπερνώντας την αρχική της συγκίνηση, μας παρέσυρε πολύ γρήγορα στο δικό της μουσικό σύμπαν, δημιουργώντας με την δροσερή φωνή της και την ευαίσθητη ερμηνεία της αβίαστα συναισθήματα. Τα τραγούδια του Απόλλωνα «Κάποτε μου 'χες πει», «Μαριονέτα», «Μόνο κοντά σου», «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Θα'θελα» εναλλάσσονταν με τις εμπνευσμένες διασκευές του αγαπημένων κομματιών, «Πέρσι τέτοιον καιρό», «Μοιάζεις και συ σαν θάλασσα», ενώ είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και τραγούδια που είχαν ξεχωρίσει από τις προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές!

Όμως υπήρχαν και οι εκπλήξεις που μας επιφύλασσαν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς …! Τα λόγια του Απόλλωνα:«Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», μας οδήγησαν με εντυπωσιακό τρόπο σε μια πιο κινηματογραφική ατμόσφαιρα, με κομμάτια του διεθνούς ρεπερτορίου που μας έχουν σφραγίσει … «The windmills of your mind», «Killing me softly», «Once upon a December», «Historia de un amor», «Moon river», «Those were the days».

Και εδώ η Άννα απέδειξε ότι είναι μια ερμηνεύτρια υψηλών απαιτήσεων, με μια τεράστια ερμηνευτική γκάμα, από το ελληνικό ελαφρύ και έντεχνο τραγούδι, μέχρι άριες από μιούζικαλ και ροκ όπερες, jazz και latin standards, καθηλώνοντάς μας με το πάθος, το δυναμισμό και τη θεατρικότητά της!

Κορυφαία στιγμή η συγκλονιστική ερμηνεία της στην άρια «Empty chairs at empty tables» από το musical “Les Miserables”, που ακούγεται πρώτη φορά από γυναικεία φωνή!!

Τελευταίο κομμάτι αυτού του κύκλου το «Writings on the wall» από James Bond και αμέσως μετά … Τσιτσάνης και «Ακρογιαλιές Δελινά» σε άλλη μία «extreme αλλαγή κλίματος», όπως την χαρακτήρισε χιουμοριστικά ο Απόλλων («μετρ» θα έλεγα όχι μόνο στις ενορχηστρώσεις, αλλά και στη δημιουργία προγραμμάτων), για να κλείσει αυτή η υπέροχη βραδιά με δύο δικά του κομμάτια, «Σε κύκλο κλειστό» και «Το σπιρτόκουτο».

Το παρατεταμένο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού ήταν η καλύτερη επιβράβευση των συντελεστών αυτού του album, που ευχόμαστε να έχει την πορεία που του αξίζει!

Εκείνο το βράδυ έφυγα από το Cabaret Voltaire με ένα χαμόγελο και γεμάτη ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία, νιώθοντας ότι υπάρχουν ακόμα καλλιτέχνες που πορεύονται κόντρα στο «ρεύμα», προσηλωμένοι με σεμνότητα στο ποιοτικό ελληνικό τραγούδι και την υψηλή αισθητική … Και με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να αγγίξουν το μυαλό και την ψυχή μας, «ξεκλειδώνοντας» συναισθήματα και μνήμες!

Απόλλωνα, Άννα, σας ευχαριστούμε!!

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    «Θα 'θελα»- Στην παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Άννας Ματσούκα
    «Θα 'θελα»- Στην παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Άννας Ματσούκα
    «Θα 'θελα»- Στην παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Άννας Ματσούκα
    «Θα 'θελα»- Στην παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς της Άννας Ματσούκα
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Σε ποίηση Άλκη Αλκαίου και μουσικές των Θάνου Μικρούτσικου, Θύμιου Παπαδόπουλου και Μανόλη Ανδρουλιδάκη το νέο CD του Δημήτρη Κανέλλου

    Συναυλίες - αφιερώματα στα μελοποιημένα ποιήματα του Άλκη Αλκαίου έχει στο ενεργητικό του ο ταλαντούχος ερμηνευτής ...

    Συνέχεια

    Γιορτές στη ΣΦΙΓΓΑ

    Η μουσική σκηνή "Σφίγγα" βάζει τα γιορτινά της και μας περιμένει να περάσουμε χαρούμενες και κεφάτες γιορτές. Το...

    Συνέχεια

    Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Σταύρος Ξαρχάκος

    Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευθεί ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος.

    Συνέχεια

    Πέθανε η Μαρί Φρέντρικσον, η πασίγνωστη τραγουδίστρια των Roxette

    "Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών, η διάσημη τραγουδίστρια των "Roxette", Μαρί Φρέντρικσον...

    Συνέχεια

    Η εξελικτική δύναμη του Νίκου Ξυδάκη στο «Πέρασμα του χρόνου»

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός «Δεν μπορείς εσύ...

    Συνέχεια

    Kυκλοφόρησε το 72ο τεύχος του Μετρονόμου με αφιέρωμα στην Αρλέτα

    Η ΑΡΛΕΤΑ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟΝ ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ Η Αρλέτα του Γιάννη Σπανού και του Γιώργου...

    Συνέχεια

    «Καγιαλίκος- Νεοφυτίδης σ' ένα πιάνο»- Μία παράσταση για δυνατούς λύτες!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Ένα πιάνο με ουρά, στη γωνία ένα μεγάλο τύμπανο, στη μέση μία κόκκινη μελόντικα και ενδιάμεσα...

    Συνέχεια

    «Ευτυχία»- To τρέιλερ της ταινίας

    Την πολυτάραχη ζωή της σπουδαίας Ελληνίδας στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου έχει σαν θέμα η νέα ταινία του Άγγελου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Σωτηρία Λεονάρδου

    Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου. Τα τελευταία χρόνια πάλευε με σπάνια ασθένεια, η οποία την είχε...

    Συνέχεια