Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε η Ροζίτα Σώκου - Νοσηλευόταν με κορωνοϊό

Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 98 ετών η δημοσιογράφος, μεταφράστρια και συγγραφέας, Ροζίτα Σώκου, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα όπου νοσηλευόταν.

Την ανακοίνωση για τον θάνατό της έκανε η κόρη της, Ιρένε Μαραντέι:

«Σήμερα Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 8.35 π.μ. πέθανε η μητέρα μου Ροζίτα Σώκου, στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, όπου νοσηλευόταν εδώ και λίγες ημέρες με κορωνοϊό. Σύμφωνα με την επιθυμία της, θα γίνει αποτέφρωση σε κλειστό κύκλο χωρίς συμμετέχοντες και αργότερα, που θα έχω γίνει και γω καλά, θα κάνουμε ένα πάρτυ με τους φίλους για το σκόρπισμα της τέφρας και το κατευόδιο.

Γεννημένη στις 9.9.1923, είχε πρόσφατα γιορτάσει τα 98α της γενέθλια και είχε μόλις ολοκληρώσει τη 2η, επαυξημένη και βελτιωμένη έκδοση της μνημειώδους αυτοβιογραφίας της με τίτλο "Ο αιώνας της Ροζίτας". Τον αιώνα βέβαια δεν τον έφτασε, αλλά καλύτερα για κείνη, γιατί ήταν ήδη πολύ κουρασμένη και ταλαιπωρημένη.

Δεν σας γράφω περισσότερα γιατί κι εγώ είμαι σε δύσκολη κατάσταση στο νοσοκομείο. Μη γράψετε πολλές κακίες και ανακρίβειες αν μπορείτε. Αυτά πονάνε πολύ. Στο κανάλι Ροζίτα Σώκου στο YouTube θα βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό.

Ιρένε Μαραντέι»

Η Ροζίτα Σώκου, γεννημένη στις 9 Σεπτεμβρίου 1923 στην Πλάκα της Αθήνας, μεγάλωσε στο Ψυχικό. Ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου. Παρακολουθούσε από νηπιακής ηλικίας μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Αρσάκειο, έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών. Άφησε τη σχολή μόλις γνώρισε τον Γιάννη Τσαρούχη και ίδρυσε μαζί του έναν ερασιτεχνικό όμιλο. Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρακολουθούσε μαθήματα στη θεατρική σχολή του Βασίλη Ρώτα. Μετά την απελευθέρωση πήγε στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε έναν θερινό κύκλο μαθημάτων με θέμα τη λογοτεχνία του 20ού αιώνα στο κολέγιο Lady Margaret Hall, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το 1957 παντρεύτηκε τον Ιταλό δημοσιογράφο Μάνλιο Μαραντέι (Manlio Maradei) και αναχώρησε για την Ιταλία. Το 1958 απέκτησε την κόρη της, Ιρένε, και το 1961 επέστρεψε μαζί της στην Ελλάδα. Είχε δύο εγγόνια, τον Τανκρέντι-Εμίλιο (1993) και τη Λαβίνια-Φαρίντα (1997).

Υπήρξε μια από τις πρώτες Ελληνίδες γυναίκες δημοσιογράφους. Άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την κινηματογραφική κριτική το 1946. Εργάστηκε στο περιοδικό Χόλυγουντ, στις εφημερίδες Οι καιροί (1948-1950), Ανεξαρτησία (1949), Βραδυνή (1949-1955) και συγχρόνως στην Athens News (1952-1980). Το 1953 η Ελένη Βλάχου, που ως τότε έγραφε η ίδια την κινηματογραφική κριτική της Καθημερινής, της παρέδωσε τη στήλη, την οποία η Σώκου διατήρησε για αρκετά χρόνια, συνεργαζόμενη και με τα περιοδικά Εκλογή και Εικόνες.

Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή με την εκπομπή ταλέντων, «Να η ευκαιρία», από την οποία πέρασαν πολλοί μετέπειτα γνωστοί καλλιτέχνες.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aναβάλλεται η παράσταση του Γιώργου Νταλάρα στο Christmas Theater για το Ρεμπέτικο

    Η παράσταση ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 στις 9.00 μ...

    Συνέχεια

    Καλώς όρισες, 2022! Για άκου λίγο...

    Στολιστήκατε; Βάλατε τα καλά σας;... (πόσους δεν καταδιώκει αυτή η έκφραση από το Προνήπιο ακόμα)...

    Συνέχεια

    Τέλος στη μουσική και στους όρθιους σε εστίαση και διασκέδαση - Μέχρι τις 2 π.μ. το ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς

    Την επίσπευση εφαρμογής της νέας δέσμης περιοριστικών μέτρων προς ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας επιφέρει η εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων...

    Συνέχεια

    Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια με το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά

    Ένα ευχάριστο, γιορτινό αλλά και γεμάτο συγκινήσεις πρόγραμμα, έχει δημιουργήσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι Ένα 90...

    Συνέχεια

    Aθηνά Καμπάκογλου και Χρήστος Νικολόπουλος μαζί στην «Αυλή των χρωμάτων»

    «Η Αυλή των Χρωμάτων», η επιτυχημένη μουσική εκπομπή της ΕΡΤ2, συνεχίζει και φέτος το τηλεοπτικό...

    Συνέχεια

    Aντίο στο «αηδόνι της Μακεδονίας», Νίτσα Τσίτρα

    Έφυγε από τη ζωή, νικημένη από τον κορωνοϊό, η θρυλική ερμηνεύτρια Νίτσα Τσίτρα, σε ηλικία 91 ετών, σκορπίζοντας θλίψη αλλά και...

    Συνέχεια

    Aφιερωμένο στον Ιάκωβο Καμπανέλλη το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Αφιερωμένο στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι το νέο τεύχος του Μετρονόμου...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Χριστιάνα

    "Έφυγε" η τραγουδίστρια Χριστιάνα, σε ηλικία 68 ετών, το απόγευμα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Χρήστος Κυριαζής

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών άφησε ο μουσικός και τραγουδοποιός Χρήστος Κυριαζής, τα ξημερώματα της Τετάρτης (10/11)...

    Συνέχεια