Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Ο Οδυσσέας Ελύτης «θα μείνει» στην Πλάκα

Στο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα, ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού, θα στεγαστεί το σπουδαίο αρχείο του Οδυσσέα Ελύτη, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΠΟΑ.

Το διατηρητέο κτίριο και τα δύο βοηθητικά κτίσματα αποκαθίστανται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 657.200 ευρώ και η δημοπράτησή του έχει προγραμματιστεί για το α΄ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Βάσει του σχεδιασμού, στο κτίριο δημιουργούνται χώροι για την έκθεση, αλλά και τη φύλαξη του αρχείου Ελύτη, όπως και για το σπουδαίο οπτικό υλικό, το οποίο προβάλλει το πολυποίκιλο έργο του. Ταυτόχρονα, μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ηχητικό και οπτικό υλικό παρουσιάζεται ανάγλυφα η ζωή του ποιητή, ενώ αποκαθίσταται το γραφείο του με προσωπικά του αντικείμενα.

Το αρχείο Ελύτη βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της κ. Ιουλίτας Ηλιοπούλου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της πρότασης προς το υπουργείο Πολιτισμού, το 2013. Οι μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου -προσφορά των μελετητικών γραφείων Α. Σαμαρά (αρχιτεκτονική μελέτη) και Π. Παναγιωτόπουλου (στατική μελέτη)- εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, τον Ιούλιο 2013.

Χρήση των χώρων
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο ισόγειο τοποθετείται ο χώρος υποδοχής του κοινού, ο χώρος έκθεσης – παράθεσης πληροφοριών και παρουσίασης σημαντικών σταθμών της ζωής και του έργου του ποιητή και το γραφείο του. Ο χώρος έκθεσης περιλαμβάνει χρονολόγιο – συσχετισμό με γεγονότα του 20ού αιώνα, πρώτες εκδόσεις (52 βιβλία), χειρόγραφα, έργα ζωγραφικής-κολάζ του Ελύτη ή έργα που ο ίδιος αγαπούσε και στα οποία έχει αναφερθεί, ενδεικτικές μεταφράσεις, δυνατότητα ακρόασης ηχητικών ντοκουμέντων ή και προβολής κινηματογραφικού υλικού κ.ά.

Στον όροφο δημιουργείται χώρος πληροφοριών για το κοινό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και μουσικές και ποιητικές εκδηλώσεις, καθώς και μικρό καφέ με θέα στην Ακρόπολη, τον λόφο της Πνύκας και το Αστεροσκοπείο, το οποίο θα λειτουργεί και ως foyer της αίθουσας εκδηλώσεων.

Το υπόγειο χρησιμοποιείται ως βιβλιοθήκη – σπουδαστήριο, με βιβλία, περιοδικά (περίπου 1.000 τίτλοι), δίσκους, φωτογραφικό, ηχητικό και κινηματογραφικό υλικό και θα διαθέτει υπολογιστές. Οι μελετητές θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των εκδόσεων, ελληνικών και ξένων, σε αφιερώματα και βιβλία για το έργο του Ελύτη. Σε ειδικό χώρο θα φυλάσσεται αρχειακό υλικό, που δεν θα εκτίθεται, σημειωματάρια εργασίας, αποκόμματα τύπου, αρνητικά φωτογραφιών και έργων, αφίσες, προγράμματα κλπ.

Λ. Μενδώνη: Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής
Σε δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι «ο Οδυσσέας Ελύτης, με τον θησαυρό της ποίησής του, τίμησε την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα ταξιδεύοντας τες πάνω σε “λοξές δελφινιών ράχες”, στα πέρατα του κόσμου. Η δημιουργία ενός χώρου μελέτης και προβολής του έργου του, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα ποιητή».

«Ερευνητές, αλλά και πολίτες, σύγχρονοι και επιγενόμενοι, θα μπορούν να γνωρίζουν την δύναμη του έργου του Ελύτη, να μελετούν την αξία της ποίησής του σ' έναν χώρο αφιερωμένο στην προσωπικότητα, στη ζωή, στην πολύτιμη εθνική παρακαταθήκη, με την οποία πλούτισε την χώρα. Η ευγνωμοσύνη μας στην κ. Ηλιοπούλου είναι βαθύτατη. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ολιγώρησε από το 2014 για την ολοκλήρωση του φακέλου των μελετών και την εξεύρεση των πόρων για την υλοποίηση του έργου. Οφείλουμε να ολοκληρώσομε την αποκατάσταση του κτιρίου το συντομότερο. Το οφείλουμε στον Ποιητή και στην πνευματική του παρακαταθήκη», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: kathimerini.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε η Ρένα Κουμιώτη

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου.

    Συνέχεια

    Mας καθήλωσαν οι «Σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Tην απόλυτη αποθέωση γνώρισε η...

    Συνέχεια

    Έγινε... του Ρασούλη στο ΑΛΣΟΣ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Esperidis Photography Το δελτίο Τύπου ήταν...

    Συνέχεια

    Ατελείωτο χειροκρότημα για το «Τango Greco» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζήσης "Σας ευχαριστώ...

    Συνέχεια

    «Ο Τεχνίτης Πετεινός» - Ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς μάς συστήνει το πρώτο του παραμύθι

    "Με πιθανό το σενάριο, όλα τα έμψυχα όντα σε αυτόν τον κόσμο, να έχουν βρει τον τρόπο να διασκεδάζουν την ανία τους, να ξεφεύγουν...

    Συνέχεια

    Μαγική η Μαρία Φαραντούρη στο έργο «Ο Επιζών» του Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Η Μαρία Φαραντούρη τραγουδά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παγκόσμια επιτυχία της, «Ο ΕΠΙΖΩΝ», σε ποίηση Τάκη Σινόπουλου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης

    Συνέχεια

    Νίκος Ξανθόπουλος - Το «παιδί του λαού» με τα 160 τραγούδια

    Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός, Νίκος Ξανθόπουλος, σε ηλικία 89 ετών, μετά απο νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική, εξαιτίας...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

    Έναν σπουδαίο υπηρέτη της μουσικοχορευτικής της παράδοσης πενθεί από σήμερα η Θράκη. Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, ανιψιός του Ίωνα και γιος του Φιλίππου Δραγούμη

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος μουσικολόγος και βυζαντινολόγος Μάρκος Φ. Δραγούμης.

    Συνέχεια