Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Kurt Cobain: «Καλύτερα να καίγεσαι παρά να ξεθωριάζεις...»

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Θεωρείται πρωτοπόρος και κορυφαίος στην ιστορία της εναλλακτικής Grudge Music και η μουσική του επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει μέχρι σήμερα την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή.

O Kurt Cobain θα ήταν μόλις 57 ετών σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 2024, αν δεν έδινε το δικό του τέλος στη ματαιότητα -όπως του φαινόταν η ζωή και οι "αδιάφοροι" συνάνθρωποί του-, στις 5 Απριλίου 1994. Κάθε χρόνο στις 5 Απριλίου, οι φανατικοί οπαδοί των Nirvana τιμούν τη μνήμη του με ολονυχτία στο Σιάτλ, την πόλη της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, που ο Cobain έβαλε στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

"Φρόντισε να πεθάνεις νέος ώστε να σε θυμούνται για πάντα", έλεγε ο ίδιος.

Στα 27 του χρόνια, ήδη καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά και ένας ιδιαίτερα φιλοσοφημένος -με τον τρόπο του- άνθρωπος, ανήκει στο περίφημο και "καταραμένο" Club 27, όντας ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μέλη του. Δικαιωματικά θα έπρεπε να αναγνωρίζεται -κατά την άποψή μας- ως ένας άλλος "Morisson", σε μια επόμενη εποχή και με μια άλλη προσωπικότητα, την ολοκληρωμένη δική του. Ωστόσο παρομοιάστηκε πιο πολύ με τον John Lennon, από τους δημοσιογράφους και τα Media.

Οι Nirvana, το σπουδαίο δημιούργημα του Cobain και των Krist Novoselic / David Eric "Dave" Grohl, υπήρξαν οι εκπρόσωποι μιας ολόκληρης γενιάς, της περίφημης Generation X.

Μπροστάρης φαινόταν πάντα ο frontman Cobain για τα media, που τους απασχολούσε με τις φιλοσοφικές του ρήσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο το άλμπουμ "Nevermind" που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου 1991, με 14 εκατ. πωλήσεις τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας, κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες rock επιτυχίες όλων των εποχών, το περίφημο "Smells like teen spirit".

Και μια λεπτομέρεια… Το «Smells like teen spirit» έγινε ο ύμνος των μαθητών στις εν Ελλάδι καταλήψεις της ίδιας χρονιάς.

"Νιώθω ηλίθιος και μεταδοτικός...",

λέει στα ρεφρέν του τραγουδιού ο Cobain, μια ειρωνική διάσταση προς τους fans που το λάτρεψαν. Ένιωθε κατατρεγμένος από τα Μ.Μ.Ε. και επιπλέον ήταν αγανακτισμένος με τα άτομα που υποστήριζαν πως ήταν fans του συγκροτήματος, αλλά τους διέφευγε εντελώς η ιδεολογία της μπάντας, εξ' ου και η στιχοπλοκή του τραγουδιού αυτού.

Ο τίτλος «Smells Like Teen Spirit» προέρχεται από μια συνομιλία που είχε ο Kurt με τη φίλη του, Kathleen Hanna. Έχει ζωγραφίσει με σπρέι "Kurt Smells Like Teen Spirit" στον τοίχο του διαμερίσματος (Teen Spirit που είναι η μάρκα αποσμητικών που φορούσε στη συνέχεια η φίλη του). Νόμιζε ότι σήμαινε κάτι πιο επαναστατικό από αυτό, αλλά τελικά η αλήθεια κρυβόταν σε πιο απλά πράγματα...

"Το να ονειρεύεσαι να είσαι κάποιος άλλος, χάνεις αυτό που είσαι"

Τόσο καταστροφικός αλλά και με σωρεία προβλημάτων υγείας από το στομάχι του, που δεν μπόρεσε ποτέ να διαγνωστεί η αιτία, που τον έστρεψαν στην συχνή χρήση ηρωίνης, γιατί του περιόριζε τους πόνους.

Η επαφή του με τα ναρκωτικά, τα ελαφρά στην αρχή, ξεκίνησε από τα 13 του χρόνια. Ωστόσο προσπάθησε να απεξαρτητοποιηθεί, όταν η σύζυγός του, Courtney Love, έμεινε έγκυος, η οποία στο περιοδικό Vanity Fair ομολόγησε ότι, όντας δύο μηνών, έκανε χρήση ηρωίνης η ίδια. Μια σχέση κι ένας γάμος, που η ιστορία θέλει να υπήρξε επίσης καταστροφικός για τον Cobain που στήριζε δυο καριέρες, εκτός των Nirvana και αυτήν των Hole που ανήκε η Love.

Το τραγούδι "Old Age" δημιούργησε "εχθρούς και φίλους", όσον αφορά στην καλύτερη εκτέλεση, αφού ναι μεν ήταν ξεκάθαρο ότι ανήκε στον Cobain (1991), αλλά ερμηνεύτηκε με τον τρόπο που παρατίθεται εδώ το 1995 από την Courtney Love.

O Cobain ακροβατούσε ανάμεσα στην εξάρτησή του, στα προβλήματά του και στην κανονική ζωή, για την οποία πάντα έβρισκε κάτι να πει και να "πικάρει" τους ανθρώπους. Παρ' όλ' αυτά, αξίωσε μεγαλύτερες αμοιβές από τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και το κατάφερε, κερδίζοντας τελικά το 75% των δικαιωμάτων των τραγουδιών των Nirvana. Πολλές από τις ατάκες του έγιναν viral:

Ένας φίλος δεν είναι τίποτα παραπάνω παρά ένας γνωστός εχθρός.

Κανείς δεν πεθαίνει παρθένος, η ζωή μας "πηδάει" όλους.

Κανείς δεν φοβάται τα ύψη, φοβούνται να πέσουν.

Κανείς δεν φοβάται να λέει σ΄αγαπώ, φοβούνται την απάντηση.

Η ζωή δεν είναι τόσο ιερή, όσο η εκτίμηση του πάθους.

Θα προτιμούσα να με μισούν για το ποιος είμαι, παρά να με αγαπούν για αυτός που δεν είμαι.

Με περιγελούν που είμαι διαφορετικός, τους περιγελώ που είναι ίδιοι.

Ως παιδί, στον Kurt άρεσε να σχεδιάζει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με σχέδια, όπως ο Donald Duck, ο Mickey Mouse και ο Aquaman. Ήταν φίλοι με έναν ομοφυλόφιλο φοιτητή στο σχολείο Τέχνης, που προκάλεσε τους συμμαθητές του να πιστεύουν ότι ήταν και εκείνος ομοφυλόφιλος.

«Άρχισα να είμαι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι ήμουν ομοφυλόφιλος ακόμα κι αν δεν ήμουν», είπε αργότερα στο "The Advocate".

Τα μέλη των Nirvana, μετά τον θάνατό του, συνεργάστηκαν το 2011 στους περίφημους Foo Fighters. H κόρη του, Frances Beane, της οποίας η κηδεμονία αφαιρέθηκε από το ζευγάρι, λόγω ανικανότητας, να τη μεγαλώσουν, ζει σήμερα από την περιουσία που άφησε ο Cobain και που της αποφέρει περίπου 100.000 δολάρια μηνιαίως.

Η τελευταία του συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Rolling Stone" στις 27 Ιανουαρίου του 1994. Ο Cobain συνομίλησε με τον δημοσιογράφο David Fricke στις 25 Οκτωβρίου του 1993, μετά τη συναυλία των Nirvana στο Aragon Ballroom στο Σικάγο, όπου υπήρχαν αντιδράσεις απ' το κοινό, μιας και δεν παρουσίασαν το “Smells Like Teen Spirit” στο encore τους.

Και είχε απαντήσει στην ερώτηση αν «έχει σκεφτεί ποτέ την αυτοκτονία», ομολογώντας: «Πολλές φορές…» Στο σημείωμα αυτοκτονίας του

περιγράφει στην τελευταία παράγραφο ότι ουσιαστικά μισεί τους ανθρώπους, κλείνοντας με τα λόγια:

Δεν έχω άλλο πάθος πια να ζήσω, και είναι καλύτερο να σβήνεις παρά να ξεθωριάζεις.

Ειρήνη, αγάπη, ενσυναίσθηση.

Ο θλιβερά μικρός, ευαίσθητος, Ιχθύς του Ιησού,

Kurt Cobain

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Το πρώτο δίμηνο του 2022

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Τα «σκοτεινά» τραγούδια

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ξεκινάμε από το γεγονός ότι τα τραγούδια συνήθως έχουν μια αφετηρία, έχουν μια αιτία...

    Συνέχεια

    Ο μύθος του «Hotel California», 47 χρόνια μετά...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Όταν η ιστορία αναπολεί η ίδια το Νο 2 τραγούδι όλων των εποχών για κάθε είδος μουσικής,...

    Συνέχεια

    Δρόμοι της Αθήνας

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Η πόλη που ζούμε εμπνέει στιχουργούς και συνθέτες. Οι συνοικίες, οι γειτονιές, οι...

    Συνέχεια

    2023. H ελληνική δισκογραφία σε αριθμούς

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Σε ολόκληρο το αρχείο της Ελληνικής Δισκογραφίας (musiconline.gr) υπάρχουν 23.297...

    Συνέχεια

    Η Βαρβάρα

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος "Η Βαρβάρα κάθε βράδυ στη Γλυφάδα ξενυχτάει, και ψαρεύει τα λαβράκια, κεφαλόπουλα...

    Συνέχεια

    Eλένη Ροδά και Γιώργος Στεφανάκης

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Είκοσι δύο (22) τραγούδια με την Ελένη Ροδά ηχογραφημένα το 2018...

    Συνέχεια

    Πυθαγόρας - Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Ένας είναι ο Πυθαγόρας, όλοι με ξέρουν, ...

    Συνέχεια

    PuzzleMusik

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Την Puzzlemusik ίδρυσε ο Χρήστος Αλεξόπουλος τον...

    Συνέχεια

    Bambinis Productions USA

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Περίεργος τίτλος για ένα κείμενο που αφορά σε δύο καινούργια ελληνικά CD. Ηχογραφημένα...

    Συνέχεια