Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

To όνομα «Παπαδοπούλου» στην ελληνική μουσική ιστορία

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Θα μου πείτε πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα, δεν είναι δα και ανακάλυψη. Θα συμφωνήσουμε όλοι και, πηγαίνοντας στο δια ταύτα, θα συναντήσουμε καμιά 35αριά τραγουδίστριες που έχουν δισκογραφήσει τραγούδια με το όνομα «Παπαδοπούλου».

Τα στοιχεία αυτά τα αντλήσαμε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ του Πέτρου Δραγουμάνου και αφορούν σε όλη την «κίνηση» μετά το 1950 μέχρι και σήμερα.

Πιο γνωστές φυσικά, η Πίτσα Παπαδοπούλου, η Λένα (ανιψιά της), η πολύ αγαπητή Πόντια Σοφία Παπαδοπούλου (έφυγε από τη ζωή το 2020) και πιο σύγχρονες η Ζωή και η Ειρήνη που συνεχίζουν η καθεμιά από το δικό της μετερίζι.

Ωστόσο τις ημέρες αυτές, μέσα Μαΐου δηλαδή, υπάρχουν και 3 ακόμα «Παπαδοπούλου» στα δημοτολόγια που έκαναν καριέρα με άλλο όνομα και μάλιστα σπουδαία καριέρα!

Και με τη σειρά πρόκειται για τη Μαρινέλλα, που το πραγματικό της όνομα είναι Κυριακή Παπαδοπούλου και έχει γενέθλια στις 19 Μαΐου. Το καλλιτεχνικό της όνομα, το πήρε από τον Τόλη Χάρμα, όταν συμμετείχε στις εμφανίσεις του «Ντούο Χάρμα» (ντουέτο του Τόλη Χάρμα και της γυναίκας του Λίτσας. Το ντουέτο είχε ένα τραγούδι με τον τίτλο «Μαρινέλλα», από αυτό το τραγούδι ο Χάρμας εμπνεύστηκε και έδωσε το ψευδώνυμο στην «Κουλίτσα», όπως την έλεγε ο Ζαμπέτας (όταν της έδωσε να πει το «Σταλιά σταλιά»).

Η άλλη είναι η Σοφία Παπαδοπούλου, η πιο γνωστή (κυρίως σαν ηθοποιός) Σόφη Ζαννίνου, γεννήθηκε στις 16 Μαΐου και είναι κόρη του σπουδαίου ηθοποιού Ζαννίνο που έπαιξε σε πολλές ταινίες, κυρίως ασπρόμαυρες. Ο κατά κόσμον Γιάννης Παπαδόπουλος, πήρε το όνομά του από τον Αττίκ. Ο σπουδαίος Αττίκ τον είδε να χορεύει μπαλέτο (!!!) και του ζήτησε να πάει μαζί του στην περίφημη «Μάντρα» του. Στην ερώτηση "πώς σε λένε", απάντησε Γιάννης, ενώ η διευθύντριά του στο μπαλέτο τον φώναζε «Νίνο». Κι έτσι ο Αττίκ είπε, «Τι Γιάννης και Νίνο, θα σε παρουσιάσω σαν τον Ζαννίνο». Και έτσι δημιουργήθηκε ένας θρύλος.

Η κόρη του ωστόσο η Σόφη, μητέρα και της Φιόνας Τζαβάρα και πρώην σύζυγος ενός από τα «Τζαβαράκια», του Νίκου, ξεκίνησε την καριέρα της σε δεύτερες φωνές σαν τραγουδίστρια, συμμετέχοντας σε ορισμένα διαμάντια του ελληνικού τραγουδιού, όπως π.χ. στον «Ξενύχτη» των Ζαμπέτα και Χαράλαμπου Βασιλειάδη (Τσάντα), δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Η Σόφη Ζαννίνου, γεννημένη στις 16 Μαΐου, ημερομηνία που έφυγε από τη ζωή ο «Τσάντας».

Η τρίτη περίπτωση είναι η Σεβαστή Παπαδοπούλου, πιο γνωστή σαν την ρεμπέτισσα Σεβάς Χανούμ. Ένα όνομα σχεδόν θρύλος όπως εξελίχθηκε, τραγουδώντας ανατολίτικα τραγούδια κυρίως τις δεκαετίες του '50 και του ΄60. Αρραβωνιάστηκε τον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά ποτέ δεν συνεργάστηκαν σε δίσκους, αντίθετα συνυπήρξαν στο πάλκο. Από τον «Τζίμη τον Χονδρό» πήρε και το όνομα Σεβάς Χανούμ, που ήθελε κάτι πιασάρικο για τα ανατολίτικα τραγούδια της.

Ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης στο βιβλίο «Υπάρχω» (εκδόσεις Λιβάνη), αναφέρει:

«Αυτή που έπινε πάρα πολύ και που ήθελε οπωσδήποτε να με κάνει χασικλή ήταν η Σεβάς Χανούμ. Αυτής της φουκαριάρας της είχε γίνει πάθος. Δεν μπορούσε να τραγουδήσει αν δεν έπινε. Ενώ είχε ωραία φωνή και ήταν αρτίστα σπουδαία, νόμιζε πως χωρίς αυτό το πράμα δεν άξιζε τίποτα. Γι' αυτό και δεν κράτησε πολύ η συνεργασία μου με τη Σεβάς Χανούμ. Είδα ότι θα με κατέστρεφε αν συνεχίζαμε».

Η ίδια, ωστόσο, ανέφερε αλλιώς την ιστορία αυτή, εξυμνώντας και την σπουδαία Ουμ Καλσούμ, τραγουδίστρια της Αιγύπτου τότε.

«Ο Καζαντζίδης», λέει, «από 'μένα έμαθε τους "λαρρυγισμούς" και τις "ανάσες". Μέχρι τότε πνιγότανε…».

H Σεβαστή Παπαδοπούλου έφυγε από τη ζωή στις 18 Μαΐου 1990.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Mίκης Θεοδωράκης - Ο πανανθρώπινος συνθέτης των αντιθέτων

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Ο...

    Συνέχεια

    Ελληνική Δισκογραφία 2022 / το πρώτο επτάμηνο

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίο η δισκογραφική...

    Συνέχεια

    Eκφράσεις... μετά μουσικής - Όσα «δανειζόμαστε» στον καθημερινό μας λόγο από τη μουσική

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δεν τα λέμε τραγουδώντας αλλά κάπως έχουν φτάσει στα χείλη μας αυτές οι προσομοιώσεις...

    Συνέχεια

    ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ - Μια επιτάφια επιγραφή στα όρια του μύθου

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είναι ίσως περίεργο στην ιδέα, αλλά όταν κάποιος φύγει από τον κόσμο αυτόν και δεν...

    Συνέχεια

    Βάσω Αλλαγιάννη (1944-2022)

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Γεννήθηκε 29 Σεπτεμβρίου 1944 στο Πόρτο Ράφτη, παραλία της ανατολικής...

    Συνέχεια

    Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο «Ουράνιος Έλληνας»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Έλεγε ότι η “συμπαντική αρμονία είναι μουσική“»...

    Συνέχεια

    Τραγούδια με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στίχους Eλλήνων στιχουργών

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένα Aμερικάνος συλλέκτης δίσκων, μου έστειλε email...

    Συνέχεια

    Tσαχουρίδης και Νικολόπουλος

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε από την Heaven το CD του...

    Συνέχεια

    Άκης Πάνου: «Είμαι φασ«ή»στας στη δική μου φάση»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δεν θα μπορούσε ποτέ να πει κανείς ότι ο Άκης Πάνου δεν είχε άποψη,...

    Συνέχεια