Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Τραγούδια με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και στίχους Eλλήνων στιχουργών

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ένα Aμερικάνος συλλέκτης δίσκων, μου έστειλε email και με παρακάλεσε να βρω τους ελληνικούς δίσκους που περιέχουν έστω και ένα τραγούδι με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και ελληνικούς στίχους. Σε λίγους μήνες ήλθε φίλος του στην Αθήνα για διακοπές, μου τηλεφώνησε, συναντηθήκαμε και του έδωσα το πακέτο με τους δίσκους και με πλήρωσε για τα έξοδα και τον κόπο μου. Δεν ρώτησε πόσο στοίχισε η αγορά τους! Τα χρήματα ήταν περισσότερα από ό,τι είχα πληρώσει! Οι συλλέκτες δίσκων του Vangelis είναι πάρα πολλοί, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ιαπωνία…

Ο θάνατος του Βαγγέλη Παπαθανασίου, την Τρίτη 17 Μαϊου 2022 στο Παρίσι, μου θύμησε την παραπάνω συναλλαγή.

Οι ελληνικές και οι ιαπωνικές εκδόσεις των δίσκων του είναι ακριβότερες απ' ό, τι οι αγγλικές ή οι αμερικάνικες. Ισως γιατί κυκλοφόρησαν σε λίγες χιλιάδες αντίτυπα.

Σ' αυτό το κείμενο προσπάθησα να καταγράψω τα «ελληνικά» τραγούδια του Vangelis.

Υπάρχουν 12 τραγούδια με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αγγλικούς στίχους του Νίκου Μαστοράκη. Όλα από την δεκαετία του 1960 και τους δίσκους των Forminx.

Ενα ακόμη τραγούδι των Παπαθανασίου - Μαστοράκη με την Αλέκα Κανελλίδου και τίτλο Stranger, υπάρχει σε 45άρι της Philips (1966).

Υπάρχουν 10 τραγούδια με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και αγγλικούς στίχους του Κώστα Φέρρη. Όλα από το διπλό άλμπουμ 666 των Aphrodite's Child (1971).

Το 1973 η Μελίνα Μερκούρη ηχογράφησε το Athenes ma ville με γαλλικούς στίχους και το 1974 με ελληνικούς του Βαγγέλη Γκούφα και τίτλο Αθήνα. Το 2018 ηχογράφησε τη γαλλική εκδοχή και η Alexandra Gravas στο δίσκο της, Songbook 2.

Caro professore και Il mondo lo sa, δυο τραγούδια με ιταλικούς στίχους της Ρέττης Ζαλοκώστα που είπε το 1966 η Μαρία, σε δίσκο Philips 45 στροφών.

Το 1967 η Βίλμα Λαδοπούλου, Vilma Lado γράφει ο δίσκος 45 στροφών Zodiac, ηχογραφεί τα τραγούδια Une Etoile και Le Vent με μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου και γαλλικούς στίχους της Ρέττης Ζαλοκώστα.

Summer dream με αγγλικούς στίχους του Γιώργου Παπαστεφάνου. Το τραγούδησε η Αλέκα Κανελλίδου μαζί με τον Thomas Fritsch, στην ταινία Επιχείρηση Απόλλων (1968) που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σκαλενάκης. Η μουσική της ταινίας είναι του Γιάννη Μαρκόπουλου και στον δίσκο 33 στροφών με το soundtrack δεν υπήρχε το τραγούδι του Παπαθανασίου. To 2005 στο CD, Όταν αλλάζει ο καιρός, το τραγούδησε η Αγνή, μετά από άδεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Στο youtube θα βρείτε και την αρχική εκτέλεση με την Κανελλίδου.

Το 1986 η Ειρήνη Παπά ερμηνεύει το Ασμα ασμάτων, με στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, στο δίσκο Ραψωδίες.

Το 1968 ο Αθανάσιος Τσόγκας βάζει ελληνικούς στίχους στο Rain and tears των Aphrodite's Child. Το ηχογραφεί η Τάμμυ με τίτλο Βροχή και δάκρυα σε δίσκο Panvox 45 στροφών.

Το 1980 ο Σταύρος Λογαρίδης στο δίσκο του, Σε άλλη γη, ερμηνεύει το Να μ' αγαπάς, σε μουσική του Παπαθανασίου και στίχους του Ιατρόπουλου. Το είχαν ηχογραφήσει το 1973 στην Γαλλία, οι Humanity με τίτλο Bird of love.

Το 1983 οι αδελφές Μιράντα και Μπέττυ Δήμα τραγουδούν το Δεν ξέρω αν πρέπει στο δίσκο τους Η μουσική δεν τελειώνει ποτέ (Intersound). Πρόκειται για το Chariots of fire με ελληνικούς στίχους της Σάσας Μανέτα.

Το 1983 η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο της, Ατέλειωτος Δρόμος, λέει το Κι είχες χαθεί, με στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Είναι το ορχηστρικό La petite fille de la mere από το δίσκο του Παπαθανασίου, L' apocalypse des animaux (1973).

Το 1981, στο δίσκο Με την Ελπίδα, υπάρχει το Πέλαγος η αγκαλιά σου με στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Το 1990, στο δίσκο 17 Τραγούδια με την Μαρία Φαραντούρη, υπάρχουν τρεις συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου με στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. Οι τίτλοι τους είναι Τώρα ξέρω, Σαν Ηλέκτρα, Ωδή Α.

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση της τεράστιας δισκογραφίας του Βαγγέλη Παπαθανασίου, δείτε το The Elsewhere Vangelis site, else.com.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Mίκης Θεοδωράκης - Ο πανανθρώπινος συνθέτης των αντιθέτων

    Γράφει ο Γιάννης Φαλκώνης Φωτογραφίες: Γιάννης Φαλκώνης Ο...

    Συνέχεια

    Ελληνική Δισκογραφία 2022 / το πρώτο επτάμηνο

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίο η δισκογραφική...

    Συνέχεια

    Eκφράσεις... μετά μουσικής - Όσα «δανειζόμαστε» στον καθημερινό μας λόγο από τη μουσική

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δεν τα λέμε τραγουδώντας αλλά κάπως έχουν φτάσει στα χείλη μας αυτές οι προσομοιώσεις...

    Συνέχεια

    ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ - Μια επιτάφια επιγραφή στα όρια του μύθου

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Είναι ίσως περίεργο στην ιδέα, αλλά όταν κάποιος φύγει από τον κόσμο αυτόν και δεν...

    Συνέχεια

    Βάσω Αλλαγιάννη (1944-2022)

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Γεννήθηκε 29 Σεπτεμβρίου 1944 στο Πόρτο Ράφτη, παραλία της ανατολικής...

    Συνέχεια

    Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ο «Ουράνιος Έλληνας»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Έλεγε ότι η “συμπαντική αρμονία είναι μουσική“»...

    Συνέχεια

    To όνομα «Παπαδοπούλου» στην ελληνική μουσική ιστορία

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Θα μου πείτε πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ονόματα, δεν είναι δα και ανακάλυψη...

    Συνέχεια

    Tσαχουρίδης και Νικολόπουλος

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Τον Απρίλιο του 2022 κυκλοφόρησε από την Heaven το CD του...

    Συνέχεια

    Άκης Πάνου: «Είμαι φασ«ή»στας στη δική μου φάση»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δεν θα μπορούσε ποτέ να πει κανείς ότι ο Άκης Πάνου δεν είχε άποψη,...

    Συνέχεια