Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

7+2+1 τραγούδια υπέρ… Βαλεντίνου

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Υπέρ Βαλεντίνου το… ανάγνωσμα, λοιπόν! Που εμείς στην Ορθόδοξη Εκκλησία θέλαμε να τον κάνουμε Υάκινθο και να τον γιορτάζουμε 3 Ιουλίου, αλλά το εμπορικό ήταν πιο… πιασάρικο. Ο Άγιος Βαλεντίνος και σούπερ Άγιος είναι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και θανατώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου και τους Χριστιανούς βοήθησε τότε, επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Βέβαια οι Καθολικοί κάπου το ταίριαξαν δίπλα δίπλα με την παγανιστική γιορτή της γονιμότητας, στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά είπαμε. Η γιορτή έγινε… viral και εξαπλώθηκε.

Τώρα στα δικά μας, λογικό να αναρωτηθεί κανείς για το 7+2+1 κι όχι 10, να τελειώνουμε. Λοιπόν, είναι επτά σπουδαία ξένα διαχρονικά τραγούδια (με αιτία επιλεγμένα, μας έδωσαν την… αφορμή), δύο ελληνικά (επίσης) και ένα μοναδικό, σε όποια γλώσσα κι αν το σκεφτεί κανείς, σε όποια γλώσσα κι αν το τραγουδήσει, λόγω του προφίλ του.

Πρόκειται για επιλογές κι - ως εκ τούτου - ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του στα τραγούδια αγάπης. Αρκετοί βάζουν το συναίσθημα πάνω από την πραγματικότητα και το ανάποδο. Άλλοι πάλι συμφωνούν πως η αγάπη αφορά αυτόν που τη νιώθει, ανεξάρτητα αν αυτή ανταποδίδεται. Και πόσα άλλα σενάρια… Εδώ ας συμφωνήσουμε, έστω για τη μικρή αυτή αναφορά μας σε τραγούδια του έρωτα ανάμεσα στα αμέτρητα, πως αφορά σε υλικό για αμοιβαίους έρωτες, για συναίσθημα βαθύ που οι στίχοι τους έχουν «πιάσει» το νόημα που λέμε. Και πάμε να τα δούμε.

1. Το 1990 στο άλμπουμ "Mermaids" η Cher μάς χάρισε το «The Shoop Shoop Song» (It's in His Kiss). Αυτό το τραγούδι ωστόσο δεν ήταν πρώτη έκδοση και μάλιστα ούτε καν… δεύτερη. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1964, γνώρισε πολλές εκτελέσεις, με τον δεύτερο τίτλο (It's in his kiss), αλλά η Cher το έκανε μεγάλη επιτυχία σαν Shoop Shoop Song. Κι όσο για το θέμα, τα λέει όλα ο τίτλος,

«… όλα είναι το φιλί του…».

2. "Simply Red – Stars", ένα τραγούδι ύμνος του 1991, από τα πιο σημαντικά μάλιστα της δεκαετίας εκείνης. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι αυτό το τραγούδι βοήθησε όλο το άλμπουμ να γίνει το μοναδικό βρετανικό που επί δυο χρόνια ήταν στην κορυφή των πωλήσεων συνεχώς. Και λέει το ρεφρέν:

«Θέλω να πέσω από τ' αστέρια κατευθείαν στην αγκαλιά σου, εγώ σε νιώθω, ελπίζω ότι καταλαβαίνεις…».

3. Το "Stand by Me" είναι τραγούδι που ερμήνευσε πρώτη φορά ο Μπεν Ε. Κινγκ και γράφτηκε από τους Τζέρι Λίμπερ και Μάικ Στόλερ. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του «Don't Play That Song!» το 1962, ενώ το 1961 είχε κυκλοφορήσει και ως single, το οποίο έφτασε έως το νούμερο 4 των αμερικανικών Billboard Hot 100. Το 1968 κυκλοφόρησε ξανά και αυτή τη φορά έφτασε έως το νούμερο 9. Πρόκειται για ένα πολυδιασκευασμένο τραγούδι, με τις ηχογραφημένες διασκευές να ξεπερνούν τις 400. Το 1999 ανακηρύχθηκε ως το τέταρτο τραγούδι με τις περισσότερες ερμηνείες στον 20ό αιώνα, που έφταναν περίπου τις 7 εκατομμύρια.

4. Το 1986 το περίφημο «Top gun» μάς γνώρισε τον Τομ Κρουζ και την Κέλι Μακ Γκίλις, αναδείχθηκε σε μία από τις διαχρονικότερες ταινίες όλων των εποχών και μαζί μας έφερε το «Take my breath away» των Berlin. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας μείνουμε στο μοναδικό στίχο που μας «πήρε την ανάσα»…

5. Το 1984 ο Stevie Wonder στην περίφημη «Γυναικάρα με τα κόκκινα» (The Woman In Red) παρουσιάζει το μοναδικό «I Just Called To Say I Love You».

Με τόσο απλό και λιτό τρόπο λέει ότι η αγάπη δεν χρειάζεται στόμφο και κάποιες φορές τα πιο απλά πράγματα δείχνουν περισσότερα. Έτσι, στους στίχους του τραγουδιού ένα απροσδόκητο τηλεφώνημα κάνει τη διαφορά. Χωρίς να είναι κάποια γιορτή, κάποιος ή κάποια θέλει μόνο να πει στo αγαπημένο του πρόσωπο ότι το αγαπά μέσα από την καρδιά του. Οι κριτικές περιέγραψαν το τραγούδι ως:

"ένα τρυφερό και ρομαντικό γράμμα αγάπης που αποτυπώνει το πάντα παρόν και υπέροχο αίσθημα της αγάπης και της αισιοδοξίας".

6. "To the Moon and Back", ένα μοναδικό τραγούδι από ένα αυστραλέζικο ντουέτο, τους Savage Garden. Κυκλοφόρησε στην Αυστραλία στις 4 Νοεμβρίου 1996, ως το δεύτερο single από το άλμπουμ που θα κυκλοφορούσε το 1997 με το όνομά τους. Πολύ απλά, με μια ποιητική απόδοση της αγάπης που «φτάνει στο φεγγάρι και έρχεται πίσω», το ντουέτο επισκέπτεται τον ρομαντικό ήχο των '80s, προσθέτοντας κάτι από το μέλλον των συνθεζάιζερς και τις κιθάρες των '90s, που καλόβλεπαν τότε τη νέα χιλιετία να ζυγώνει. Απλά λοιπόν,

«Φτάσε με στο φεγγάρι και πάλι πίσω»…

7. "Sugar Sugar" από τους The Archies το 1969, νούμερο 1 όλη τη χρονιά, «κερδίζοντας» Beatles, Rolling Stones, Jackson 5, Elvis Presley, David Bowie and Stevie Wonder.

Βγαλμένο από παραμύθια σχεδόν, το «Sugar Sugar», ανήκει στη λεγόμενη (τότε) bubblegum pop μουσική, ενώ οι Archies ήταν μέχρι και… κόμικς, όπως και videogame. Η αίσθηση της νεανικής αγάπης όμως μοναδική, τρυφερή, γλυκιά, όσο το candy girl του τραγουδιού.

8. Η Δήμητρα Γαλάνη, με τη μοναδική χροιά της, ερμηνεύει το τραγούδι "Αν" της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, σε μουσική της ίδιας και στίχους του Παρασκευά Καρασούλου. Το ένα από τα δύο ελληνικά τραγούδια που διαλέξαμε γι' αυτό το πολύ πολύ μικρό αφιέρωμα στη μέρα των ερωτευμένων. Κι ένας στίχος μοναδικός, δίνει στην Αγάπη τον ορισμό της αιωνιότητας.

Μοναξιά μου, καρδιά μου εσύ,

συντροφιά μου και νύχτα μου εσύ,

σ΄ αγαπούσα πριν μας δω μαζί

9. Το 2022 ο τραγουδοποιός Βασίλης Σαλταγιάννης μάς έκανε γνωστά τα νέα του τραγούδια στο άλμπουμ «Περί Έρωτος». Διαφορετικοί στιχουργοί, με δημιουργίες του συνθέτη και ερμηνευτή, έδωσαν την άποψή τους σε αυτό που λέγεται Έρωτας αλλά και Αγάπη. Εξάλλου, τι είναι η Αγάπη και τι κάνει; Σύμφωνα με τους στιχουργούς (από κοινού) του τραγουδιού «Του έρωτα», Βασίλη Σαλταγιάννη και Έμυ Μύγια:

«Γίνεται ο κόσμος μια αγκαλιά μες το χαμογελό σου».

10. Η ώρα του +1 και δε θα μπορούσε να είναι παρά η Ιστορία της Αγάπης, ίσως καλύτερα η Ιστορία Μιας Αγάπης κι ακόμα καλύτερα το πιο γνωστό σε όλους μας τραγούδι "Histoire d'un amour". Είναι το 1957 και η μοναδική Dαlida ερμηνεύει «Histoire d'un amour».

- Ένα τραγούδι που περιγράφει ένα ατέλειωτο love story.

- Περιγράφει τα πάντα όσα «ζει» ένας έρωτας.

- Αυτά που μπορεί να ζήσουμε οι περισσότεροι στην πραγματική μας ζωή.

- Η ερμηνεύτρια «ζει» αυτό που ζουν οι εραστές της ιστορίας, μέσω μιας συγκλονιστικής ερμηνείας.

- Παρ' όλα τα εμπόδια, αυτό το love story δε θα τελειώσει ποτέ.

«C'est la seule chanson du monde, qui ne finira jamais…»

«Είναι το μονο τραγούδι του κόσμου, που δεν θα τελειώσει ποτέ…»

Bonus Track: Για να συμπληρώσουμε 11άδα, όπως θα λέγαμε στο ποδόσφαιρο, επιλογή μας είναι ένα GOAT, όπως έχει συνηθίσει πρόσφατα να λέγεται το διαχρονικό. Σημαίνει "Greatest Of All Times" και για την ημέρα της Αγάπης και του Έρωτα θέλουμε τα καλύτερα!

Το «Besame Mucho» είναι ισπανικό μπολερό που γράφτηκε το 1940 από την μεξικάνα Consuelo Velazquez. Από το 1944 και τα επόμενα χρόνια είναι ένα από τα περισσότερο εκτελεσμένα τραγούδια σε όλο τον κόσμο. Το «Besame mucho» είναι επίσης γνωστό σαν «Kiss Me Kiss Me Much», «Kiss Me a Lot», «Kiss Me Again and Again», «Embrasse-Moi». Κατά το ελληνικότερο, «Φίλα με, φίλα με πολύ» από μια 16χρονη τότε, που δεν την είχε φιλήσει κανείς ακόμα.

Πρώτη δισκογραφημένη εκτέλεση του σπουδαίου Nat King Cole το 1944 και μετά όλο το Σύμπαν το ερμήνευσε. Εμείς εδώ επιλέξαμε Σεζάρια Εβόρα, μια αισθαντική φωνή.

Το μικρό μας αφιέρωμα σίγουρα θα αφήσει κάποιους με ερωτήματα, που είναι αυτό, γιατί λείπει εκείνο, δεν το έψαξε καλά κ.λ.π. Όλα είναι σωστά, εξαρτάται από την οπτική. Λείπει, ας πούμε το «Dance me to the end of love» του Λέοναρντ Κοέν, όμως, όταν γράψουμε την ιστορία του, δεν θα το ξαναθεωρήσετε ένα ερωτικό τραγούδι, έχει πολύ πόνο μέσα του. Κάπως έτσι κρατήσαμε, επιλέξαμε, προτιμήσαμε ... άντε και αποφασίσαμε ότι ένα αφιέρωμα είναι ούτως ή άλλως μικρό, επομένως πάντα κάτι θα του λείπει. Σε επόμενο Volume II θα τα πούμε πάλι!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Έλληνες στιχουργοί

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Από το πεντάγραμμο στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Η μουσική περικλείει όλα τα χρώματα και όλα τα κόμματα. Μπλε, πράσινο, κόκκινο. Ακόμη και...

    Συνέχεια

    Πρώτο εξάμηνο 2023

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Το 2022 κυκλοφόρησαν 438 ελληνικοί δίσκοι. Οι 310 ...

    Συνέχεια

    Τραγούδια για την Ελένη

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος 21 Μαϊου, Κωνσταντίνου και Ελένης...

    Συνέχεια

    Γιώργος και Γεωργία

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

    Συνέχεια

    «Απαγορεύομεν και διατάσσομεν»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Και είναι και πάλι Παρασκευή η 21η Απριλίου 2023. Σκέφτομαι «...

    Συνέχεια

    Ρένα Κουμιώτη

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Το πρώτο τραγούδι που έδωσε ο Μίμης Πλέσσας στη Ρένα...

    Συνέχεια

    Άκος Δασκαλόπουλος

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Άκος (Κυριάκος) Δασκαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 στις 23...

    Συνέχεια

    Για τον Τάσο Βουγιατζή

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Ο Τάσος Βουγιατζής γεννήθηκε 16 Φεβρουαρίου 1963 στην Καστέλλα, στον...

    Συνέχεια

    Έλληνες στιχουργοί

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Διάβασα συνέντευξη του στιχουργού Ηλία Φιλίππου στα ΝΕΑ...

    Συνέχεια