Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Γιάννης Πάριος - ο τραγουδιστής, ο στιχουργός, ο συνθέτης

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Ο Γιάννης Πάριος πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1969 με 5 τραγούδια, όλα σε δίσκους 45 στροφών. Ηταν 23 ετών.

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1971, είχε τίτλο το όνομά του και περιείχε 12 τραγούδια απ' αυτά που αρχικά τυπώθηκαν σε 45άρια. Στην ουσία ο πρώτος δίσκος του ήταν συλλογή των τραγουδιών του της διετίας 1969-1970. Το δεύτερο LP του Πάριου είχε τίτλο Τι θέλεις να κάνω και κυκλοφόρησε το 1972. Συνέχισε με ένα δίσκο κάθε χρόνο, 12 ως 14 τραγούδια κάθε φορά.

Το 1975 με το Ερχονται Στιγμές κερδίζει τον πρώτο χρυσό δίσκο του. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις 50.000.

Το 1976 στον πλατινένιο δίσκο Τώρα πια υπάρχει το πρώτο τραγούδι με δικούς του στίχους. Είναι το Παράπονο η αγάπη μου, με μουσική Λυκούργου Μαρκέα. Συνολικά ο Πάριος έγραψε στίχους σε 432 τραγούδια. Στα 208 τραγουδάει ο ίδιος και τα 224 τα έδωσε να τα πουν άλλοι. Μερικές φορές υπέγραψε τους στίχους ως Ντίνα Μαρκοπούλου, που ήταν το όνομα της πρώτης συζύγου του.

Το 1977, στο LP Πες μου γιατί με την Χριστιάνα, ο Πάριος εμφανίζεται για πρώτη φορά και ως συνθέτης. Το ομότιτλο τραγούδι έχει μουσική και στίχους του Πάριου. Μέχρι σήμερα έχει γραψει μουσική σε 190 τραγούδια. Τα περισσότερα έχουν και δικούς του στίχους.

Το 1982 με το διπλό LP Νησιώτικα ξεπερνά σε πωλήσεις το μισό εκατομύριο διπλούς δίσκους, σύμφωνα με τον Μάκη Μάτσα της Minos.

Τα πρώτα 15 χρόνια της καριέρας του, από το 1969 ως το 1984, ηχογραφεί μόνον 2 ντουέτα. Και τα δύο με την Λίτσα Διαμάντη. Είναι το Δεν υπάρχει ευτυχία και το Κι εσύ δεν ήρθες από το 1971 και το 1976 αντίστοιχα, που μπήκαν στα LP O Σταμούλης ο λοχίας και Λέμε λέμε. Δεν είναι δίσκοι του Πάριου. Ο πρώτος είναι των Γ.Κατσαρού – Πυθαγόρα και ο δεύτερος της Λίτσας Διαμάντη.

Σ' αυτά τα 15 χρόνια δισκογραφίας, ο Πάριος έχει ηχογραφήσει 178 τραγούδια για τους προσωπικούς δίσκους του και 35 τραγούδια, συμμετέχοντας σε δίσκους συνθετών, όπως οι Μάνος Λοϊζος, Γιώργος Κατσαρός, Απόστολος Καλδάρας, Λυκούργος Μαρκέας, Γιώργος Χατζηνάσιος κ.ά. Κανένα ντουέτο πλην των 2 προαναφερθέντων.

Ενώ, από το 1976 και μετά, έδωσε στίχους του σε πολλούς συναδέλφους του, όπως είναι οι Τόλης Βοσκόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Χριστιάνα, Πασχάλης, Μαρινέλλα, Αννα Βίσση κ.ά. δεν τραγούδησε ποτέ ντουέτο με κάποιον απ' αυτούς.

Φθάνουμε λοιπόν στον Μάρτιο του 1984 και τον 13ο δίσκο του.

Εκεί υπάρχει το πρώτο ντουέτο του Πάριου σε προσωπικό δίσκο του. Είναι το Πιο καλή η μοναξιά. Το είπε μαζί με τον γιο του Χάρη, που τότε ήταν 11 ετών. Η μουσική ήταν του Χάρη Βαρθακούρη και οι στίχοι του Γιάννη Πάριου. Το τραγούδι μπήκε στον ομότιτλο δίσκο του Πάριου. Προφανώς ήταν το δώρο του πατέρα στον γιο που ακολουθεί τα ίχνη του πατρός. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τους 100.000 δίσκους (πλατινένιος). Eπανεκδόθηκε σε CD το 1993. Πάριος και Βαρθακούρης θα πουν, 16 χρόνια μετά, άλλο ένα τραγούδι μαζί. Είναι το Τα καλύτερά μας χρόνια των Αντώνη Βαρδή – Βασίλη Γιαννόπουλου. Πατέρας και γιος θα συνεργαστούν αρκετές φορές. Υπάρχουν 35 τραγούδια με συνθέτη τον Χάρη και στιχουργό τον Γιάννη. Το 1995 έφτιαξαν μαζί τον δίσκο Παρέα με τον Χάρη, μουσική ο γιος, τραγούδι και στίχους ο πατέρας.

Τον 1985, ο Πάριος φιλοξενεί την Χαρούλα Αλεξίου στον πλατινένιο δίσκο του Εγώ κι εσύ. Λένε μαζί το Κόκκινο Γαρύφαλλο του Νίκου Ιγνατιάδη.

Εκτοτε ο Πάριος αλλάζει συνήθειες και μπαίνει στο στούντιο αρκετές φορές να τραγουδήσει ντουέτο μαζί με άλλους και άλλες. Μερικοί απ' αυτούς είναι οι Δήμητρα Γαλάνη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα, Αννα Φωτίου, Μαρινέλλα, Δέσποινα Βανδή, Διονύσης Σαββόπουλος, Αντώνης Ρέμος, Αννα Βίσση, Νατάσα Θεοδωρίδου κ.ά. Μέτρησα 31 ντουέτα του Πάριου.

Ο τελευταίος δίσκος του Πάριου ήταν διπλό CD με 24 τραγούδια, όλα με δική του μουσική και στίχους. Κυκλοφόρησε το 2020 και είχε τίτλο Αχ Aγάπη αχ Eρωτα.

Σήμερα ο Γιάννης Πάριος είναι 78 ετών. Στα 50 χρόνια της καριέρας του, ηχογράφησε με την φωνή του 760 τραγούδια. Εγραψε στίχους για 432 τραγούδια και μουσική σε 190 τραγούδια. Οι προσωπικοί δίσκοι του είναι 51, από τους οποίους οι 31 έγιναν πλατινένιοι και οι 6 χρυσοί. Υπάρχουν 11 συλλογές τραγουδιών του. Οι συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, με κάποια από τις 3 ιδιότητές του, είναι 104. Οι πωλήσεις των δίσκων του είναι μερικά εκατομμύρια αντίτυπα.

Υ.Γ. Από το 1970 ως το 1990, χρυσός δίσκος ήταν αυτός που οι πωλήσεις του υπερβαίνουν τις 50.000 και πλατινένιος αυτός ξεπερνά τις 100.000 πωλήσεις.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Αργύρης Κουνάδης - Το ταξίδι...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς O Αργύρης Κουνάδης γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη τον...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) - Σα μαγεμένο το μυαλό μου...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Το πρωί ξεκίναγα μόνος, τυφλός με το μπαστούνι για...

    Συνέχεια

    Xρήστος Κολοκοτρώνης: Εγώ με την αξία μου...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Μεγάλος γλεντζές ο Χρήστος, πολύ μεγάλος. Ήτανε,...

    Συνέχεια

    Γιάννης Ρίτσος: Ένας αιώνας ενός έθνους σε μια ζωή

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Αν κάποιος θα ήθελε να διαβάσει την ιστορία του περασμένου αιώνα,...

    Συνέχεια

    Nότης Περγιάλης: Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Η λογοτεχνία είναι μια ζωντανή πραγματικότητα και ο λογοτέχνης οφείλει να...

    Συνέχεια

    David Bowie: Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς (David Robert Jones, 8 Ιανουαρίου 1947 – 10 Ιανουαρίου...

    Συνέχεια

    Oδυσσέας Ελύτης - Τα ποιήματα που τραγουδήσαμε

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Οι λέξεις που ξεκινούσαν από «ελ» μου ασκούσαν πάντα...

    Συνέχεια

    Γιάννης Σπανός - Πιο πάνω κι απ' την μαρκίζα

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Γεια σας, είμαι ο Γιανί Σπανός», δεν το ήθελα...

    Συνέχεια

    Ιστορίες τραγουδιών εν έτει... 1940

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Παρά το γεγονός ότι η αρνητική απάντηση του Ιωάννη Μεταξά προς τους...

    Συνέχεια

    Παντελής Βούλγαρης - Τα τραγούδια από τις ταινίες του

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σημαντικός σκηνοθέτης μας, γεννημένος...

    Συνέχεια