Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Μαρινέλλα - Χατζηνάσιος

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Τέλος Μαρτίου 2026 πέθανε η Μαρινέλλα. Δεκάδες αφιερώματα στις εφημερίδες, την τηλεόραση, το διαδίκτυο. Με ποιους συνθέτες, ποιους στιχουργούς, ποιους τραγουδιστές συνεργάστηκε στην 60χρονη πορεία της στο ελληνικό τραγούδι. Ποιοι δίσκοι έγιναν χρυσοί, ποια τραγούδια της είναι διαχρονικά, ποιες ζωντανές εμφανίσεις της έμειναν αξέχαστες.

Η Μαρινέλλα ηχογράφησε σχεδόν 600 τραγούδια.

Ο πρώτος μεγάλος δίσκος της ήταν το Σταλιά Σταλιά (1968). Ο τελευταίος ήταν το Τίποτα δεν γίνεται τυχαία (2005). Συνολικά κυκλοφόρησαν 35 προσωπικοί δίσκοι της. Οι 15 έγιναν χρυσοί. Υπάρχουν 40 συλλογές τραγουδιών της σε βινύλιο ή CD. Ποιος δίσκος της είχε τις περισσότερες πωλήσεις;

Το τριπλό LP Ρεσιτάλ, μια live ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίαζαν στην Πλάκα ο Κώστας Χατζής και η Μαρινέλλα, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο 1976 και πούλησε περισσότερους από 300.000 δίσκους. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις των δισκογραφικών εταιριών της δεκαετίας του 1970, οι πωλήσεις του άλμπουμ που περιέχει τρεις δίσκους μετρούν επί 3. Πουλήθηκαν δηλαδή 100.000 άλμπουμ, άρα 300.000 δίσκοι.

Τον Δεκέμβριο 1980 κυκλοφορεί το διπλό άλμπουμ Το Ταμ Ταμ και πάλι μια συνεργασία της Μαρινέλλας με τον Κώστα Χατζή. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τους 100.000 δίσκους. Δηλαδή πουλήθηκαν 50.000 άλμπουμ.

Ηταν οι προαναφερθέντες οι πιο εμπορικοί δίσκοι της Μαρινέλλας; Την επιτυχία τους την μοιράζεται με τον Χατζή που ήταν και συνθέτης των περισσότερων τραγουδιών.

Τον Απρίλιο 1978, λίγο πριν από το Πάσχα, εμφανίζεται στα δισκάδικα το LP Η Μαρινέλλα του Σήμερα με 11 τραγούδια. Συνθέτης και ενορχηστρωτής ο Γιώργος Χατζηνάσιος, 44 ετών τότε.

Στιχουργοί οι Μιχάλης Μπουρμπούλης (3), Μάνος Ελευθερίου (3), Σόφη Παππά (2), Μάνος Κουφιανάκης, Μίμης Θειόπουλος, Νίκος Βρεττός. Παραγωγός του δίσκου ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και ηχολήπτης ο Γιάννης Σμυρναίος. Και οι δύο σημαντικά ονόματα στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Να παίζει το τρανζίστορ και Παιδί απ' την Ανάβυσσο, και τα δύο με στίχους Μπουρμπούλη, οι τεράστιες επιτυχίες του δίσκου. Τα άκουγες στα ραδιόφωνα κάθε μέρα. Το πρώτο έχει 3,5 εκατομμύρια views στο youtube. Το δεύτερο ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο views όσες και το Σήμερα (Θειόπουλος). Στα 800.000 views έχει ανέβει το Δεν είναι που φεύγεις (Κουφιανάκης).

Οι πωλήσεις του δίσκου υπερέβησαν τις 100.000 και ανακηρύχθηκε πλατινένιος. Είναι ο προσωπικός δίσκος της Μαρινέλλας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Πέντε χρόνια μετά, συνεργάζονται ξανά οι Μαρινέλλα, Χατζηνάσιος και Μπουρμπούλης στον δίσκο Για σένα τον άγνωστο που πούλησε 50.000 αντίτυπα και έγινε χρυσός.

Μαρινέλλα και Χατζηνάσιος, και οι δυό από την Θεσσαλονίκη, ξεκίνησαν την συνεργασία τους το 1970 με το τραγούδι Κρίμα το μπόι σου. Συνολικά η Μαρινέλλα έχει πει 34 τραγούδια του Χατζηνάσιου. Τα 15 έχουν στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη.

Το τρανζίστορ έχουν ηχογραφήσει και οι Μαρία Ρούσου (1978), Περικλής Περάκης (1978), Γιώργος Δήμου (1979), Εύα Μπάιλα (2007).

Την Ανάβυσσο έχουν ηχογραφήσει και οι Φραντζέσκα Καββαδία (1978), Μάρθα & Τίνα Ελευθεριάδου (1992), Δήμητρα Παπίου (1995).

Στην φωτογραφία Χατζηνάσιος, Παπαθεοδώρου και Μαρινέλλα στην απονομή του χρυσού δίσκου, το φθινόπωρο του 1978.

PS. Υπάρχει ένα αξιόλογο άρθρο του Τάσου Κριτσιώλη στο musiccorner.gr για την συνεργασία της Μαρινέλλας με τον Χατζηνάσιο. Διαβάστε το.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    EUROVISION 2024… and more

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δανείζομαι αυτήν την έκφραση στον τίτλο (and more), γιατί τελικά ζούμε κι άλλα μαζί...

    Συνέχεια

    Η Αίγυπτος και τα ελληνικά τραγούδια

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Η πτήση από Αθήνα σε Κάιρο διαρκεί 2 ώρες. Πρώτη...

    Συνέχεια

    Πώς πήραν τα ονόματά τους διάσημα ροκ συγκροτήματα

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Η αλήθεια είναι, όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω, πως πολλά από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα...

    Συνέχεια

    Τα «σκοτεινά» τραγούδια

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ξεκινάμε από το γεγονός ότι τα τραγούδια συνήθως έχουν μια αφετηρία, έχουν μια αιτία...

    Συνέχεια

    Ο μύθος του «Hotel California», 47 χρόνια μετά...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Όταν η ιστορία αναπολεί η ίδια το Νο 2 τραγούδι όλων των εποχών για κάθε είδος μουσικής,...

    Συνέχεια

    Kurt Cobain: «Καλύτερα να καίγεσαι παρά να ξεθωριάζεις...»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Θεωρείται πρωτοπόρος και κορυφαίος στην ιστορία της εναλλακτικής Grudge Music...

    Συνέχεια

    Δρόμοι της Αθήνας

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Η πόλη που ζούμε εμπνέει στιχουργούς και συνθέτες. Οι συνοικίες, οι γειτονιές, οι...

    Συνέχεια

    2023. H ελληνική δισκογραφία σε αριθμούς

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Σε ολόκληρο το αρχείο της Ελληνικής Δισκογραφίας (musiconline.gr) υπάρχουν 23.297...

    Συνέχεια

    Η Βαρβάρα

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος "Η Βαρβάρα κάθε βράδυ στη Γλυφάδα ξενυχτάει, και ψαρεύει τα λαβράκια...

    Συνέχεια

    Eλένη Ροδά και Γιώργος Στεφανάκης

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Είκοσι δύο (22) τραγούδια με την Ελένη Ροδά ηχογραφημένα το 2018...

    Συνέχεια