Mίμης Θειόπουλος – Ο στιχουργός μεγάλων επιτυχιών
Γράφει ο Κώστας Προβατάς
Ο Μίμης Θειόπουλος υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση ενός πολυτάλαντου καλλιτέχνη, πού έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τις πολλές συμμετοχές του στις βιντεοταινίες της δεκαετίας του '80.
Συνεπώς ήταν κυρίως ηθοποιός αλλά και επιθεωρησιογράφος, με αρκετά καλή πορεία στο μουσικό θέατρο, αλλά και επίσης αρκετές παρουσίες στον κινηματογράφο και την τηλεόραση αργότερα. Ωστόσο, δεν είχε ποτέ σχεδόν πρωταγωνιστικούς ρόλους
Γεννημένος στις 12 Απριλίου 1927 στην Αθήνα, ο Μίμης Θειόπουλος υπήρξε κουμπάρος του Τόλη Βοσκόπουλου στον πρώτο γάμο του τραγουδιστή το 1960 με τη Στέλλα Στρατηγού. Ίσως η σχέση του με τον Βοσκόπουλο, αλλά και το ταλέντο του, τον οδήγησαν και σαν στιχουργό και μάλιστα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Ήταν το 1967, όταν δισκογραφήθηκαν για πρώτη φορά στίχοι του σε 45άρι για τη φωνή της Δούκισσας, το τραγούδι «Αναμνήσεις» με συνθέτη τον κουμπάρο του, Τόλη Βοσκόπουλο.
Το 1969 οι «Αναμνήσεις» έγιναν και ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ 33 στροφών του Τόλη Βοσκόπουλου. Σε αυτό το άλμπουμ υπήρχαν πολύ σπουδαία τραγούδια, «Πού πας χωρίς αγάπη» (Ζαμπέτας-Πρετεντέρης), «Σαν της Γαρδένιας τον ανθό» (Ζακ Ιακωβίδης-Λυμπερόπουλος), αλλά και ακόμα δυο πολύ αγαπημένα τραγούδια του Μίμη Θειόπουλου, το «Να σταματήσουμε τώρα δεν γίνεται», καθώς και η πολυτραγουδισμένη «Μελαγχολία», τραγούδια-ντουέτα σε εκείνον το δίσκο του 1969.
Ο Μίμης Θειόπουλος έγραψε στίχους για πάνω από 100 τραγούδια, αρκετά μαζί με τον Τόλη Βοσκόπουλο, όπως είπαμε. Παράλληλα όμως και με άλλους συνθέτες, όπως τους: Γιώργο Ζαμπέτα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Τέρη Ιερεμία, Γιώργο Κατσαρό, Νίκο Μπαξεβάνη, Κώστα Χατζή, Αλέξη Παπαδημητρίου, Σπύρο Παπαβασιλείου, Νίκο Ιγνατιάδη και άλλους. Σε αυτούς μπορούμε να προσθέσουμε τη συνεργασία του με τον Μιχάλη Μενιδιάτη (σαν συνθέτη και παράλληλα σαν τραγουδιστή) το 1969, όταν έγραψε τους στίχους σε ένα πολύ αγαπημένο τραγούδι της εποχής, αλλά και αργότερα ένα τραγούδι που ταξίδεψε και διασκευάστηκε σε χώρες της Ανατολής, ένα τραγούδι που ακόμα και σήμερα μπορεί να το ακούσει κανείς στις πίστες. Πρόκειται για το «Τεφαρίκι».
Τραγούδια του, εκτός από τον Τόλη Βοσκόπουλο, τραγούδησαν σπουδαίοι τραγουδιστές όπως οι: Μαρινέλλα, Τζένη Βάνου, Στράτος Διονυσίου, Σταμάτης Κόκοτας, Μιχάλης Μενιδιάτης, Χριστιάνα, Γιάννης Καλαντζής, Δούκισσα, Δημήτρης Κοντολάζος, Γιώργος Μπουλουγουρας, Μαρία Δουράκη, Πάνος Τζανετής, Νίκος Νομικός, Αδελφοί Κατσάμπα, Τζον Τίκης, Αδερφοί Τζαβαρα και πολύ άλλοι. Σπουδαία τραγούδια, όπως το περίφημο «Αγόρι μου» της Τζένης Βάνου το 1971, μια σύνθεση κι αυτή του Τόλη Βοσκόπουλου. Ήταν η εποχή που η Τζένη Βάνου «ήρθε» στη MINOS με τη βοήθεια του Τόλη Βοσκόπουλου.
Μεγάλες επιτυχίες λοιπόν από το χέρι του Μίμη Θειόπουλου, που υπήρξε όπως αναφέρθηκε στην αρχή και ηθοποιός με ανοδική πορεία στα χρόνια, χωρίς ποτέ το μεγάλο πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1954 στην ταινία του Τζάνη Αλιφέρη, "Γκολ στον έρωτα". Αντίστοιχα στο θέατρο, που μάλλον είχε μια καλύτερη πορεία. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1953, παίρνοντας άδεια επαγγελματία ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο. Εμείς επιστρέφουμε πάντως στο ρόλο του ως στιχουργού, ενθυμούμενοι μια τεράστια επιτυχία του Τόλη Βοσκόπουλου, δια χειρός Θειόπουλου, το «Πριν χαθεί το όνειρό μας» του 1976.
Και ήταν στο πλευρό του κουμπάρου, αλλά κυρίως φίλου του Τόλη Βοσκόπουλου, όταν με τη Μαρινέλλα το 1974 κυκλοφορούν το δίσκο «Εγώ κι εσύ», υπογράφει το ομότιτλο τραγούδι, τεράστια επιτυχία, κυρίως με τον δεύτερο τίτλο «Τα λόγια είναι περιττά». Ο Βοσκόπουλος και η Μαρινέλλα είχαν παντρευτεί τον Νοέμβριο του 1973.
Μεγάλα τραγούδια από έναν άνθρωπο που συμμετείχε με τον Τόλη Βοσκόπουλο και σε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις ή ταινίες, όπως τους «Εραστές του ονείρου» ή το «Τραγούδα, Θεατρίνε» . Αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό και ίσως καθόλου τυχαίο, είναι ότι ο Βοσκόπουλος σε μεγάλες κινήσεις που αφορούσαν σε καλλιτεχνικά come back ή ιδιαίτερες παρουσίες άλλων ερμηνευτών, επέλεγε τον Θειόπουλο, για να γράψει κάποιο τραγούδι. Έτσι έγινε με ένα διαχρονικό τραγούδι του Στράτου Διονυσίου, όταν εκείνος βγήκε από τη φυλακή και ο Βοσκόπουλος τον βοήθησε, τον πήρε στο σχήμα του και του έγραψε ένα ανεπανάληπτο τραγούδι, που στην αρχή δεν το ήθελε να το πει ο Διονυσίου. Ήταν το μοναδικό λαϊκό τραγούδι αγάπης «Αποκοιμήθηκα».
Άλλα γνωστά τραγούδια του: "Άλλη μια φορά" (Μαρινέλλα), "Αν ήξερες" (Βοσκόπουλος - Μαρινέλλα), "Δύο καρδιές" (Τόλης Βοσκόπουλος), "Κάθε μου παράπονο" (Μαρία Δουράκη), "Μα αύριο, κύριε" (Τζένη Βάνου), "Οι Μαχαλάδες" (Σταμάτης Κόκοτας), "Ο Καφετζής" (Γιώργος Ζαμπέτας), "Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουνε" (Τόλης Βοσκόπουλος), "Παραπονιάρα μου καρδιά" (Νίκος Νομικός), "Ρώτησε να μάθεις" (Τόλης Βοσκόπουλος) και πολλά άλλα.
Ο Μίμης Θειόπουλος έφυγε από την ζωή την 1η Απριλίου 2010 σε ηλικία 83 ετών, συνέπεια τροχαίου δυστυχήματος στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Σχολιάστε