Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Νίκος Ελληναίος

Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος

Την άνοιξη του 2005 μου τηλεφωνούν από την NewsPhone Hellas και θέλουν να δημιουργήσω μία βάση δεδομένων που να περιέχει για κάθε μήνα, από το 1950 και μετά, το ελληνικό τραγούδι που ήταν επιτυχία τον συγκεκριμένο μήνα. Η πρώτη επαφή έγινε μεσημέρι, σε καλό εστιατόριο της παραλίας, όπου μία ευγενική και όμορφη κυρία, δεν θυμάμαι το όνομα, μου εξήγησε τι ήθελαν από 'μένα, πού θα το χρησιμοποιούσαν, πότε έπρεπε να το παραδώσω.

Η NewsPhone θα αξιοποιούσε τις πληροφορίες αυτές σε υπηρεσίες τηλεηχοπληροφόρησης. Με απλά λόγια καλούσες πενταψήφιο αριθμό, δήλωνες την ημερομηνία γεννήσεως και άκουγες το τραγούδι που ήταν επιτυχία την βδομάδα που γεννήθηκες. Θυμάμαι ότι τα γραφεία της NewsPhone ήταν στην λεωφόρο Θησέως, στις Τζιτζιφιές. Δούλεψα για ένα μήνα, ίσως λίγο παραπάνω, και παρέδωσα τις πληροφορίες. Πληρώθηκα και έκτοτε δεν είχα άλλη επαφή με την NewsPhone.

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκα τα γραφεία τους, η ευγενική και όμορφη κυρία, με παίρνει απ' το χέρι και μου λέει: "Ελα μαζί μου, υπάρχει ένας κύριος που θέλει να σε γνωρίσει".

Ενας 60χρονος καλοβαλμένος, προσεκτικά ντυμένος, κοστούμι, γραβάτα, σε αντίθεση με 'μένα που πάντα φορώ μπλουτζίν και μπουφάν. "Γεια σας, είμαι ο Νίκος Ελληναίος".

Ήξερα το όνομα! Νίκος Ελληναίος στιχουργός! Βίκυ Λέανδρος, Olympians, Ελπίδα, Πασχάλης, Τάμμυ, Κλειώ Δενάρδου, Σταύρος Ζώρας, Έλενα, Αλέκα Κανελλίδου, Βόρειοι και πολλοί ακόμη έχουν τραγουδήσει στίχους του.

Εννενήντα εννιά (99) τραγούδια με στίχους του υπάρχουν στο αρχείο της Ελληνικής Δισκογραφίας (musiconline.gr). Η ελληνική ποπ του '60 και του '70 του χρωστάει πολλά.

Και τι έκανε ο Ελληναίος στην NewsPhone; Εκεί δούλευε. Εγραφε κείμενα για διαφημίσεις και ήταν εκφωνητής σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Αρκετοί επιτυχημένοι στιχουργοί έκαναν παρόμοια δουλειά. Οταν είσαι καλός και εύκολος στα στιχάκια, τότε μπορείς να σκαρώσεις μικρές φράσεις που εύκολα μένουν στο αυτί. Slogan το λένε στην καθομιλουμένη.

Με τον Ελληναίο συναντήθηκα μερικές φορές ακόμη. Πάντα στα γραφεία της NewsPhone. Μου είχε πει ότι γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 7 Απριλίου 1940. Εκεί ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ραδιόφωνο και την στιχουργική. Από το 1969 ζούσε στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Αργυριάδης. Δεν τον ξαναείδα.

Γιατί μετά 20 χρόνια, θυμήθηκα το γεγονός;

Διάβασα ότι ο Ελληναίος κηδεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2025. Αθάνατος!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η διαχρονική ερμηνεία της Αργυρώς Καπαρού εν έτει 2018

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Το τελείωμα κάθε μουσικής χρονιάς, λίγο πριν αρχίσουν οι καθιερωμένες καλοκαιρινές περιοδείες...

    Συνέχεια

    H Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος

    Το 2011 δημιουργήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ) με έδρα την Θεσσαλονίκη, από τον τότε 18χρονο...

    Συνέχεια

    Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με 4 σύγχρονους εκφραστές της

    Επισήμως, το 1999 η 21η Μαρτίου θεσμοθετήθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης! Το «Μουσικόγραμμα»...

    Συνέχεια

    Ο Ηλίας Κατσούλης της καρδιάς μας!

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Αυτούς που χάθηκαν τους βλέπω πιο...

    Συνέχεια

    Για τη Νina Simone

    Γράφει ο Μάρκος Δαμασιώτης Όλα γύρω από τη Nina Simone...

    Συνέχεια