Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Πώς πήραν τα ονόματά τους διάσημα ροκ συγκροτήματα

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Η αλήθεια είναι, όπως θα διαπιστώσουμε και παρακάτω, πως πολλά από τα πιο δημοφιλή συγκροτήματα διάλεξαν το όνομά τους από αναπάντεχες/τυχαίες καταστάσεις ή και με ευρηματικό τρόπο. Παρακάτω παρουσιάζουμε (με αλφαβητική σειρά) ένα «13άρι» σπουδαίων –έως μυθικών- πια συγκροτημάτων και πώς απέκτησαν το όνομά τους, επιπλέον όμως και το τραγούδι που ξεκίνησαν την καριέρα τους.

ABBA

Το 1969 ο δημιουργός και κιμπορντίστας Benny Anderson και ο επίσης δημιουργός αλλά και κιθαρίστας Bjorn Ulvaeus, συνάντησαν τις ερμηνεύτριες Agnetha Faltskog και Anni-Frid Lyngstad και έκαναν το μουσικό ντεμπούτο τους με το όνομα Festfolk. Δεν κατάφεραν πολλά πράγματα με αυτό το όνομα στη Σουηδία, αλλά τα κατάφεραν μια χαρά κερδίζοντας το διαγωνισμό της Eurovision το 1974 με το περίφημο και διαχρονικό «Waterloo» και με όνομα πλέον ABBA, που είναι ένα ακρωνύμιο από τα αρχικά γράμματα των –μικρών- ονομάτων των μελών του συγκροτήματος.

AC/DC

Τη δεκαετία του '80 πολλά hard rock συγκροτήματα είχαν κατηγορηθεί για σατανική λατρεία, ειδικά την περίοδο που γιγαντώθηκε όλη η φημολογία γύρω από τον «Σατανικό Πανικό», προερχόμενη από ένα… βιβλίο (Michelle Remembers) και τρεις ταινίες (Το μωρό της Ρόζμαρι, Εξορκιστής, Προφητεία). Έτσι προέκυψε η αναληθής (και σπεκουλαδόρικη από ανταγωνιστές) φήμη πως το όνομα του συγκροτήματος προήλθε από το Anti-Christ/Devil's Children ή κάτι παρόμοιο. Η αλήθεια ωστόσο ήταν πολύ διαφορετική, όσο και πολύ… συνηθισμένη, ακόμα και σήμερα. AC/DC είναι το ακρωνύμιο του Alternating Current/Direct Current, αναφερόμενο σε μια συσκευή (τροφοδοτικό ρεύματος) που μπορεί να χρησιμοποιήσει και τους δύο τρόπους ρεύματος (δείτε το μόνοι σας!). Μ' αυτά και μ' αυτά το 1974 οι AC/DC ντεμπουτάρουν με το «Can I sit next to to you girl».

Deep Purple

Το γκρουπ ήταν σε μια τουρ στη Σουηδία και στη Δανία, με το όνομα Roundabout όταν ο κιθαρίστας Ritchie Blackmore πρότεινε το εύηχο Deep Purple, ενθυμούμενος τη γιαγιά του που ήταν το αγαπημένο της τραγούδι, ερμηνευμένο από τον Bing Crosby. Και ήταν το 1968 όταν η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία ήταν γεγονός, ήταν το «Hush».

Foreigner

Το πρώτο demo του γκρουπ βγήκε με το όνομα Trigger, αλλά τελικά υπήρχε αυτό το όνομα και σε άλλο συγκρότημα που το διατήρησε και το κατοχύρωσαν πρώτοι. Ο Άγγλος κιθαρίστας Mick Jones διάλεξε το όνομα Foreigner, με το αιτιολογικό ότι το συγκρότημα στελεχωνόταν από τρεις Βρετανούς και τρεις Αμερικάνους. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα, ότι θα είναι πάντα foreigners (ξένοι), αφού δεν θα έχει σημασία η καταγωγή τους για κανέναν στο μέλλον. Ξένοι ή όχι, το 1977 ξεκίνησαν μια εκπληκτική καριέρα με το «It feels like the first time».

Grateful Dead

Το συγκρότημα από την Καλιφόρνια ξεκίνησε σαν The Warlocks, αλλά κι εδώ όπως με τους Foreigner τους πρόλαβε άλλο γκρουπ και κατοχύρωσε το όνομα. Έτσι διάλεξαν το όνομά τους μέσω… λεξικού. Ο όρος λοιπόν αναφερόταν σε ένα μύθο ουσιαστικά, όπου ο κύριος χαρακτήρας βοηθάει έναν νεκρό ξένο προς αυτόν να εκπληρώσει ένα χρέος που είχε όσο ζούσε. Η σχέση αυτή έδωσε ουσιαστικά μια «καρμική» ανταμοιβή στον νεκρό μετά το θάνατό του, αλλά και σε αυτόν που τον βοήθησε και του δημιούργησε αντίστοιχα μια καρμική αιώνια χάρη (παιδιά φτιάχνανε συγκροτήματα, ας μην το ξεχνάμε). Το τραγούδι που έχουμε, είναι το πρώτο τραγούδι των The Waklocks από το 1965, ωστόσο ιστορικά έχει καταγραφεί στους Grateful Dead, όπου με αυτό το όνομα πια το ερμήνευσαν και ένα χρόνο μετά.

Judas Priest

Το πολύ επιτυχημένο heavy metal συγκρότημα Judas Priest, πήρε το όνομά του μέσω του Bob Dylan. Ο σπουδαίος αυτός τραγουδοποιός είχε ένα τραγούδι του 1967 που αναφερόταν σχετικά, το περίφημο The Ballad of Frankie Lee and Judas Priest. To «Rocka Rolla» τον Ιούλιο του 1974 είναι το πρώτο τους τραγούδι και αμέσως μετά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τον ίδιο τίτλο.

Led Zeppelin

Ο Jimmy Page ήταν ο βασικός κιθαρίστας των The Yardbirds, μετά την αποχώρηση του Eric Clapton. Η μπάντα έπρεπε να ολοκληρώσει (και να εκπληρώσει ένα συμβόλαιο) μιας τουρνέ στις Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας αρκετές ελλείψεις, έτσι ο Page «στρατολόγησε» τους Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham. Ένας φίλος, ο Keith Moon των The Who είπε –και το πίστευε- ότι το πλάνο και το πρότζεκτ θα αποτύγχανε παταγωδώς. Για να έχουμε όμως ακριβή περιγραφή των λεγομένων, στη γλώσσα του (αγγλικά), η παταγώδης αποτυχία εκφράζεται με την έκφραση “go down like a lead balloon”. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε, ίσως μεταξύ σοβαρού και αστείου, το νέο συγκρότημα με το όνομα Led Zeppelin σαν τελικό όνομα. Σκόπιμα μάλιστα άλλαξαν τη λέξη «Lead» με το «Led», για να μην υπάρξει κανένα μπέρδεμα με την προφορά. Το «Good times bad times» του 1968 ήταν η αρχή, ένα τραγούδι που την επόμενη χρονιά μπήκε κατευθείαν σε όλα τα Hot Billboards.

Lynyrd Skynyrd

Το συγκρότημα από τον Νότο πήρε το όνομά του από έναν αυστηρό καθηγητή γυμναστικής που λεγόταν Leonard Skinner. Ο καθηγητής είχε σαν μαθητή του το ιδρυτικό μέλος του γκρουπ Gary Rossington στο γυμνάσιο της Φλόριντα. Η αυστηρότητα του καθηγητή εξαντλήθηκε στον μαθητή, στέλνοντας στον στο γραφείο του Διευθυντή του σχολείου γιατί είχε… μακριά μαλλιά. Πολύ αγαπημένο τραγούδι, όλων των εποχών, το «Simple Man» που ήταν στο αρχικό τους άλμπουμ του 1973 «Pronounced 'Leh-'nerd 'Skin-'nerd».

Pink Floyd

Το περίφημο αυτό αγγλικό συγκρότημα ξεκίνησε ως The Tea Set, παίζοντας συχνά σε ένα club στο κέντρο του Λονδίνου. Κατά τη… γνωστή παραπάνω ιστορία εμφανίστηκε κι άλλο συγκρότημα με το ίδιο όνομα και μάλιστα θα πήγαινε να παίξει στον ίδιο χώρο. Ο τραγουδιστής Syd Barrett δημιούργησε το όνομα Pink Floyd σε μια στιγμή, τραβώντας δυο δίσκους από τη συλλογή του και χρησιμοποιώντας τα ονόματα των συντελεστών εκείνων των δίσκων. Επρόκειτο για τους παλιούς μπλουζ κιθαρίστες Pink Anderson and Floyd Council. Όπως και να έγινε, το 1967 μάς χάρισαν το πρώτο τους τραγούδι, το «Arnold Layne».

Rush

Ίσως το πιο ευφάνταστο να είναι το όνομα των Rush. To γκρουπ δεν κατάφερνε να βρει όνομα κατάλληλο, πριν από την πρώτη τους εμφάνιση. Αυτή θα ήταν στο Τορόντο, σε μια καφετέρια, στο υπόγειο μιας εκκλησίας. Ο αδελφός του ντράμερ John Rutsey πρότεινε το Rush (βιασύνη, φούρια), αφού το συγκρότημα βρισκόταν ήδη σε μια τέτοια κατάσταση! Το 1973 ήρθε και το «You Can't Fight It» να πάνε όλα ένα βήμα παραπέρα!

The Who

Το συγκρότημα ξεκίνησε σαν The Detours, αλλά (κατά τα γνωστά τελικά) διαπίστωσαν ότι στο Λονδίνο υπάρχει κι άλλη μπάντα με το όνομα αυτό κι έτσι έπρεπε να το αλλάξουν. Τέσσερις ιδέες έπεσαν στο τραπέζι, No One, The Group, The Hair και φυσικά The Who, με την ιστορία να χαμογελάει πλατιά με την τελική επιλογή τους. Και όλα πήραν το δρόμο τους από το 1965 και το «I can't explain».

Yes

Όταν τα μέλη του γκρουπ έψαχναν για ένα κατάλληλο όνομα, ο κιθαρίστας Peter Banks πρότεινε να ονομαστούν Yes, μια πολύ μικρή όσο και θετική όμως λέξη, με το σκεπτικό πως δε θα ξεχνιέται εύκολα. Οι υπόλοιποι συμφώνησαν, ωστόσο όλοι επίσης ήταν κατηγορηματικοί ότι αυτό το όνομα θα ήταν προσωρινό και όχι αυτό που θα τους ακολουθούσε σαν μόνιμο… (εδώ ταιριάζει ίσως το… Mamma Mia των ABBA). Ήταν 4 Ιουλίου του 1969 όταν το πρώτο single των Yes γινόταν πραγματικότητα, ήταν το «Sweetness».

ZZ Top

Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας Billy Gibbons θαύμαζε σημαντικούς κιθαρίστες σαν τον B.B. King και τον Z.Z. Hill, παρατηρώντας φυσικά πως αρκετοί χρησιμοποιούσαν «σκηνικά» ονόματα με δυο αρχικά γράμματα ίδια. Αρχικά συνδύασε τα ονόματά τους και δημιούργησε το όνομα Z.Z. King, αλλά σκέφτηκε ότι ήταν πολύ κοντινό και όμοιο με το B.B. King. Σύμφωνα με AmericanSongwriter.com, ο Gibbons αποφάσισε ότι "Ένας βασιλιάς (king) πηγαίνει στην κορυφή (top)". Κι έτσι κατέληξε στο ZZ Top. Ήταν το 1969 όταν το πρώτο τους single ήρθε στην κυκλοφορία, το «Salt Lick».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Aντώνης Ρεπάνης- Ένας αϊτός γκρεμίστηκε

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Είχα μέσα μου να δώσω, όχι μόνο να πάρω», έλεγε το 2018 ο ...

    Συνέχεια

    Χαράλαμπος Βασιλειάδης (Τσάντας) - Πριν το χάραμα μονάχος

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης (1902-1970) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους...

    Συνέχεια

    Στράτος Διονυσίου - Ποιος άλλος... εγώ

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς "Είναι ο μόνος τραγουδιστής που δεν έχασε ποτέ, ούτε για μια φορά...

    Συνέχεια

    Η γιορτή της μητέρας και της μητρότητας

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Και όταν γύριζα αργά, θα σου τα πάρω τα κλειδιά, θα βρεις...

    Συνέχεια

    Τραγούδια για τον Μάιο

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Βρήκα 69 τραγούδια που μιλούν για τον Μάη, 4 για τον Μάιο...

    Συνέχεια

    Ιούδας Ισκαριώτης: «Τι βουλόμενος ή βουλομένω τινί έστι;»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Στην ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε, "Ο τελευταίος...

    Συνέχεια

    Mάριος Τόκας: Σε πρώτο πλάνο

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Ο Μάριος είναι ίσως ο μόνος συνθέτης, ο οποίος θα μπορούσε...

    Συνέχεια

    Mάνος Ξυδούς: Εσύ εκεί...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Μέσα μας υπάρχει κάτι που δεν έχει όνομα· αυτό το κάτι είναι...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Λάγιος: Περαστικός κι αμίλητος...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν από χρόνια με την έρευνα γύρω από το ελληνικό τραγούδι...

    Συνέχεια

    Aπόστολος Καλδάρας: Μάγκας βγήκε για σεργιάνι...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Η μουσική δεν είναι μαγαζί που πάει από πατέρα σε γιο και πρέπει να διατηρήσεις...

    Συνέχεια