Αφιερώματα

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι

Τζένη Βάνου – Τα ξενόγλωσσα τραγούδια

Γράφει ο Κώστας Προβατάς

Το 1959 στο τραγούδι "Αστέρι αστεράκι" του Δημήτρη Χορν έκανε τα φωνητικά μέρη, με αποτέλεσμα, λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων της φωνής της, να της ανοιχτούν πολλές πόρτες για νέες δισκογραφικές δουλειές. Το 1964, με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα, «Τώρα», πήρε το Α΄βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.

Αυτή ήταν εκείνη την εποχή, στο ξεκίνημά της, η Τζένη Βάνου, που ωστόσο γεννήθηκε ως Ευγενία Βραχνού (μάλλον ήταν μια αστοχία ή φάρσα της ζωής να λέγεται αυτή η φωνή… Βραχνού!).

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 και έφυγε από κοντά μας μόλις 5 μέρες, πριν κλείσει τα 75 της χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 2014.

Όσον αφορά στην έκταση της φωνής της Τζένης Βάνου έχουν γραφτεί πολλά, για τα τραγούδια που μας άφησε κληρονομιά ακόμα περισσότερα, επιτυχίες που κατέληξαν διαχρονικές αφού ακόμα οι νεότερες γενιές τα εκτιμούν.

Μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες λοιπόν, όπως τα:

"Αν είναι η αγάπη αμαρτία", "Σε βλέπω στο ποτήρι μου, "Αγόρι μου", "Χίλιες βραδιές", ''Οι αμαρτίες μου'', "Έρωτά μου ανεπανάληπτε", "Έλα", "Σταγόνα-σταγόνα", "Η σκλάβα", "Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου", "Τις ώρες που σε θέλω", ''Κι έκλαιγε μαζί μου ο Θεός'', "Θέλω κοντά σου να μείνω", "Τώρα", ''Ξύπνα αγάπη μου'', ''Εδώ τελειώνει ο ουρανός'', ''Σ' αγαπώ (ο ήλιος βγαίνει μες στα μάτια σου)'', κ.ά. Αρκετά από τα τραγούδια αυτά διασκευάστηκαν από διαφορετικούς καλλιτέχνες.

Εδώ θα ασχοληθούμε με 5 τραγούδια ξενόγλωσσα που ερμήνευσε στην καριέρα της η Τζένη Βάνου, δεν είναι και πολύ ξεκάθαρο πώς τα επέλεξε, τουλάχιστον όχι όλα. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το 1969 ταξίδεψε στην Αμερική, αφού είχε υπογράψει συμβόλαιο, για την πραγματοποίηση διεθνούς καριέρας, την οποία αρνήθηκε την τελευταία στιγμή. Εκεί ηχογράφησε έναν 45άρη δίσκο με δύο τραγούδια με αγγλικό στίχο.

Η εταιρεία που δισκογραφήθηκαν αυτά τα τραγούδια ήταν κάποια με το όνομα Raftis Records, με το όνομα Jenny Vanu (όπως αναγράφεται).

Η μία πλευρά είχε το τραγούδι «I love you, only you» σαν υπότιτλο, αφού ο original τίτλος ήταν «S' agapo». (You Tube Channel: lamka1969). Στο τραγούδι θα ακούσουμε στο ρεφρέν, ωστόσο και ελληνικά το «Σ' αγαπώ, μόνο εσένα», χάριν του στιχουργού Νίκου Ράφτη (Nick Raftis), του παραγωγού δηλαδή.

Η δεύτερη πλευρά είχε το τραγούδι «Is it too late».

O Νίκος Ράφτης (Nick Raftis) σαν παραγωγός, την επόμενη χρονιά επανακυκλοφόρησε το τραγούδι αυτό με τη φωνή του Bobby Adams σε άλλη εταιρεία, την HOME-TOWN RECORDS, η οποία όπως φαίνεται στο δισκάκι ήταν τμήμα της Raftis Records.

Σε ένα CD με τον τίτλο «Πορτρέτο» για την Τζένη Βάνου που κυκλοφόρησε η FM Records το 2000 (FM 3420), θα βρούμε δυο ξενόγλωσσα τραγούδια ανάμεσα σε άλλα γνωστά της ερμηνεύτριας, στα νούμερα 16 και 17 του άλμπουμ.

Το ένα είναι το ιταλικό «Perche», δημιουργία ωστόσο δυο Ελλήνων, του Γιώργου Θεοδοσιάδη και της Ρέττης Ζαλόκωστα. Από το official κανάλι της Τζένης Βάνου πληροφορούμαστε ότι το τραγούδι αυτό γράφτηκε και προφανώς ερμηνεύτηκε το 1964. Ωστόσο, δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες, αυτό το δίδυμο έγραψε για την Βάνου κάποιο άλλο τραγούδι, όμως, λόγω της ιδιότητας του Θεοδοσιάδη να γράφει μουσική για ταινίες, κάπου μπορεί να υπάρχει σε ταινία.

Το άλλο τραγούδι που βρίσκουμε στο «Πορτρέτο» της FM Records για την Τζένη Βάνου είναι το «Je T' Attends» του 1963. Πρόκειται για τραγούδι του σπουδαίου Charles Aznavour, σύνθεση του Gilbert Becaud. Ο Charles Aznavour είχε ερμηνεύσει την ίδια χρονιά το τραγούδι αυτό, σε ενορχήστρωση του μοναδικού Paul Mauriat, σε ένα εμβληματικό άλμπουμ, το «La Mamma».

Τέλος, το 1996, στο άλμπουμ της «Όσα ζήλεψα» της ALFA-MI Records, η Τζένη Βάνου θα δισκογραφήσει ακόμα ένα τραγούδι του Gilbert Becaud, που το ερμήνευσε κιόλας το 1961 σε στίχους του Pierre Delanoe, το «Et maintenant». Στο δίσκο αυτόν της Τζένης Βάνου την ενορχήστρωση όλων αυτών που «ζήλεψε» η ερμηνεύτρια, την είχε κάνει ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, ο οποίος στο συγκεκριμένο κομμάτι παίζει πιάνο, συνοδεύοντας μοναδικά την τραγουδίστρια.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Μαρία με τα κίτρινα

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Άκης Πάνου: «Είμαι φασ«ή»στας στη δική μου φάση»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Δεν θα μπορούσε ποτέ να πει κανείς ότι ο Άκης Πάνου δεν είχε άποψη,...

    Συνέχεια

    Μανώλης Αγγελόπουλος - Ειν' η ζωή μια μολυβιά...

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Το 1988 ο Μανώλης Αγγελόπουλος συνεργάζεται με την Κολούμπια...

    Συνέχεια

    Kώστας Βίρβος - Της γερακίνας γιος

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει: "...

    Συνέχεια

    Λάκης Παππάς: Ο «ατμοσφαιρικός» τροβαδούρος

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο, είναι τρόπος ζωής…»...

    Συνέχεια

    Mανώλης Χιώτης - Ο «Μπετόβεν» του μπουζουκιού

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Δε με βοήθησε ποτέ κανείς, ό, τι έκανα το έκανα μόνος μου…»...

    Συνέχεια

    Ο πόλεμος στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Το πρώτο θύμα σε έναν Πόλεμο είναι πάντα η Αλήθεια»...

    Συνέχεια

    Γιώργος Ζαμπέτας: «Με το μπουζούκι γεννήθηκα, με το μπουζούκι θα πεθάνω…»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Αν περάσεις μια βόλτα από την πλατεία Δαβάκη στο Αιγάλεω...

    Συνέχεια

    Δημήτρης Χριστοδούλου: «Έζησα το αίμα και το μετέτρεψα σε ποιητικό λόγο»

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς «Δεν υπάρχει Έλληνας συνθέτης που να μην έκανα τραγούδια μαζί...

    Συνέχεια

    Το πρώτο δίμηνο του 2022

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Το πρώτο δίμηνο του 2019 κυκλοφόρησαν 61 δίσκοι...

    Συνέχεια

    Nίκος Καββαδίας - Αλλιώς Βαλχάλας ή Ταπεινός ή Κόλλιας ή Μαραμπού

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Ονόματα με τα οποία έγραψε ή χρησιμοποίησε ο ποιητής Νίκος Καββαδίας στα...

    Συνέχεια