Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο Αγάθωνας

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης 5 Αυγούστου ο αγαπημένος ρεμπέτης από τη Θεσσαλονίκη, Αγάθωνας Ιακωβίδης, σε ηλικία 65 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σπίτι του το μεσημέρι και διαπίστωσε ότι είναι νεκρός, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς.

Ποιος ήταν ο Αγάθωνας

Ο Αγάθωνας γεννήθηκε στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης το 1955. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες από τη Μικρασία, γι' αυτό τα πρώτα τραγούδια που άκουγε ήταν μικρασιατικές μελωδίες. Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική το 1971 και σταδιακά έμαθε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών, δηλαδή: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μάντολα, μαντολίνο. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως συνειδητοποίησε πως η μουσική που τον εκφράζει και του ταιριάζει είναι η ρεμπέτικη και αφιερώνεται σε αυτήν αποκλειστικά. Κατείχε πολλούς σπάνιους δίσκους γραμμοφώνου με ρεμπέτικα τραγούδια, και αξιοποιεί τη συλλογή του σε ραδιοφωνικές μουσικές εκπομπές.

Το 1977 δημιούργησε το “Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης”, με το οποίο έπαιζε σε μαγαζιά, κάνει συναυλίες και ηχογραφεί δύο δίσκους. Το 1981 αποφασίζει να μεταβεί στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με γνωστούς τεχνίτες της λαϊκής μουσικής. Κώστας Παπαδόπουλος, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Σούκας, Λάζαρος Κουταλίδης, Νίκος Φιλιππίδης και Νίκος Χατζόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Έκανε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Η.Π.Α. Από το 1987 ζει και εργαζόταν στη Θεσσαλονίκη.

Ερμήνευσε πολλά δημοφιλή ρεμπέτικα αλλά και παλιά, άγνωστα τραγούδια που είχε ανασύρει από το πλούσιο αρχειακό υλικό που κατείχε.

Το 2013 είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του συγκροτήματος Κόζα Μόστρα να συμμετάσχει μαζί τους στο Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας, με το τραγούδι “Alcohol Is Free”, με το οποίο προκρίθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης όπου κατέλαβαν τελικά την 6η θέση.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Η Νένα Βενετσάνου για την κατάσταση στο ελληνικό τραγούδι

    Κείμενο- καταπέλτη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό τραγούδι ανήρτησε η καταξιωμένη συνθέτις-ερμηνεύτρια, Νένα...

    Συνέχεια

    Έφεραν... την Άνοιξη ο Γιώργης Χριστοδούλου και η Ανδριάνα Μπάμπαλη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

    Γράφει ο Σάκης Ιντζεβίδης Φωτογραφίες: Αμάντα Πρωτίδου Με την παράσταση ...

    Συνέχεια

    Καταχειροκροτήθηκε ο Κώστας Μακεδόνας στο Βεάκειο

    Κατάθεση ψυχής για μία ακόμη φορά έκανε ο αγαπημένος Κώστας Μακεδόνας το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο...

    Συνέχεια

    «Σίγησε» ο αμανές του Σόλωνα Λέκκα

    «Έφυγε» από τη ζωή ο Σόλων Λέκκας, ο θρυλικός ερασιτέχνης και αυτοδίδακτος τραγουδιστής από τη Λέσβο...

    Συνέχεια

    «Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ να επενδύσουν στον πολιτισμό»-45 Ευρωπαίοι δημιουργοί υπογράφουν

    «Ας επενδύσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του δημιουργικού μας μέλλοντος» είχε τίτλο το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη...

    Συνέχεια

    Ο Σταύρος Ξαρχάκος διαβάζει Δημοτική Ποίηση

    Στο στούντιο βρέθηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος, για να διαβάσει δημοτική ποίηση από το βιβλίο του Νικόλαου Γ. Πολίτη...

    Συνέχεια

    Aντίο, Ένιο Μορικόνε

    Πέθανε σε ηλικία 91 ετών ο διάσημος Ιταλός συνθέτης και ενορχηστρωτής Ένιο Μορικόνε, ο οποίος «έντυσε» με τη μουσική του μερικά από...

    Συνέχεια

    Ο Λεωνίδας Καβάκος στην Επίδαυρο με μία συναυλία-έκπληξη

    Με μία έκπληξη συνοδεύεται η συμπλήρωση των 65 χρόνων αδιάλειπτης ιστορίας του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου...

    Συνέχεια

    Η -COVID 19 Edition- ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ επιστρέφει για 9 παραστάσεις

    Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν πέρσι να τελειώσουν πανηγυρικά την «Ταράτσα»...

    Συνέχεια