Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Άγιασε το Καλλιμάρμαρο ο Ξαρχάκος- Αναλυτικό ρεπορτάζ

Γράφει η Μίνα Μαύρου

Το μουσικό και κοινωνικό της αποτύπωμα για τα επόμενα χρόνια άφησε η μεγαλειώδης συναυλία του «Όλοι μαζί μπορούμε» στο Καλλιμάρμαρο.

Το στάδιο με την τεράστια ιστορία ξεχείλισε από ανθρωπιά, αλληλεγγύη και μουσική το βράδυ της Πέμπτης, 16 Ιουνίου! Ο απολογισμός συγκλονιστικός! Πενήντα χιλιάδες κόσμου στις μαρμάρινες κερκίδες και 120 τόνοι τροφίμων για τους συνανθρώπους μας που μαστίζονται βάναυσα αυτή την περίοδο της αδυσώπητης κρίσης που διανύουμε!

Έχεις το εισιτήριο στο χέρι! Προχωράς! Καντίνες έχουν στηθεί στις εισόδους, ενώ δεξιά και αριστερά βλέπεις τεράστια κοντέινερ να γεμίζουν μέχρι την οροφή από σακούλες με τρόφιμα μακράς διαρκείας! Τα συναισθήματα ανάμεικτα! Συναυλία αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο που υποφέρει, συναυλία αλληλεγγύης που η μουσική θα παίξει το δικό της ρόλο!

Δείχνεις το εισιτήριο των 5 ευρώ και μπαίνεις στο μαγικό χώρο του Καλλιμάρμαρου! Προχωράς! Ο χώρος πάλλεται, καίγεται! Όχι από τον πρώτο επίσημο καύσωνα του καλοκαιριού, αλλά από τον ενθουσιασμό του κόσμου! Θα εμφανιστούν τόσοι σπουδαίοι καλλιτέχνες μαζί στη σκηνή και θα τους διευθύνει ο Ξαρχάκος! Μυρίζει ιστορική στιγμή!

21.37' ο συνθέτης ανεβαίνει στη σκηνή! Ο ήχος του μπουζουκιού, του κλαρίνου και του πιάνου δίνουν την εισαγωγή για το «Μάνα μου, Ελλάς» και η παράσταση έχει ξεκινήσει! Eννιά Έλληνες ερμηνευτές φορούν ισότιμα το βαρύ ένδυμα του Ξαρχάκου και καλούνται να ερμηνεύσουν τραγούδια, κοσμημένα με το ωραιότερο τοπίο ποιητικού λόγου!

photo: George Stergiou
photo: George Stergiou

Νταλάρας, Μητσιάς, Πασχαλίδης, Ζουγανέλη, Πρωτοψάλτη, Βιτάλη, Σαϊα, Αλεξίου, Κραουνάκης (με σειρά αρχικής εμφάνισης, γιατί ακολούθησαν επανεμφανίσεις) ανεβαίνουν στη σκηνή! Ερμηνεύουν, ουσιαστικά ψάλλουν τους ύμνους του μεγάλου μαέστρου και καθαγιάζουν τις ψυχές και το μυαλό μας!

Προχωράς! Βλέπεις σκηνές από το αυστηρό πάλκο του «Ρεμπέτικου», ορθώνεται μπροστά σου η κρητική λεβεντιά του αρχάγγελου της Κρήτης, ξαφνικά ο Γιάννης Βόγλης κυνηγάει μες τους αγρούς την Anne Lonnberg. Η Καρέζη με τον Φούντα μαγεύονται από τον ήχο του μπουζουκιού του Μπιθικώτση, η Αλίκη λίγο παραπέρα κάνει τραπέζι στη γείτονές της και τους τραγουδάει «Κάντε υπομονή». Τα σκηνικά του Σπαθάρη από το «Μεγάλο μας Τσίρκο» στο «Αθήναιον» καταμαρτυρούν τη διαχρονία της εθνικής μας περιπέτειας, η Μοσχολιού φεύγει από την «Τριάνα» του Χειλά και, με τη βοήθεια του Δημόπουλου, ανεβαίνει την εσωτερική σκάλα στο σκηνικό που έχει στηθεί στο προαύλιο της Φίνος Φιλμς.

Ο Κούρκουλος, μέσα από τους καπνούς του τσιγάρου του, ρουφάει το τραγούδι του Γαβαλά και της Κούρτη, γιατί βλέπει τη ζωή του αποτυπωμένη μέσα από τους στίχους του Γκούφα… και για το τέλος πάλι Μοσχολιού… Όχι με τη χορωδία του δίσκου «Νυν και αεί», αλλά με την Αλεξίου, τη Βιτάλη, τον Νταλάρα, το Μητσιά, την Πρωτοψάλτη, τον Πασχαλίδη, τον Κραουνάκη, τη Σαϊα και τη Ζουγανέλη! Όλοι μαζί στη σκηνή για το «Εμείς που μείναμε»! Το τραγουδούν, το χορεύουν και μας κάνουν να συγκινούμαστε και να δακρύζουμε!

photo: George Stergiou
photo: George Stergiou

Το δάκρυ συνεχίζει την πορεία του και μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, με τα λόγια του σπουδαίου Έλληνα Σταύρου Ξαρχάκου:

« Η συγκλονιστική ανταπόκριση και συμμετοχή σας στο κάλεσμα του "Όλοι μαζί μπορούμε" είναι η απάντηση σε όσους προσπαθούν με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα να διχάσουν τη μήτρα της ελληνικής κοινωνίας… Η αποψινή βραδιά ας είναι η αφετηρία μιας πραγματικής αλλαγής, που σαν στόχο θα έχει την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπογραμμίσω δημόσια ότι κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο, αν σταματούσαν επίσημα χείλη να μιλάνε για τα όρια ανοχής του Συντάγματος και να αφουγκραζόντουσαν το γεγονός ότι δεν αντέχουν άλλο τα όρια ανοχής της αξιοπρέπειας του καθενός από 'μας. Το 'Όλοι μαζί μπορούμε' έχει πάρει διαστάσεις κινήματος! Έχει όμως την εξής διαφορά: Έχει αχρωματοψία!».

Το χέρια πάλλονται! Χειροκρότημα, επευφημίες και βροντερά συγχαρητήρια από όλους εμάς στο Καλλιμάρμαρο! Ο συνθέτης ευχαριστεί έναν έναν τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην τιτάνια αυτή διοργάνωση! Αποθέωση για τον Ξαρχάκο, αποθέωση για τους καλλιτέχνες, αποθέωση και για όλους εμάς, που γίναμε κοινωνοί της υψηλής τέχνης τους!

Προχωράς! Στην πορεία, για να αφήσεις τον αγιασμένο χώρο του Σταδίου, συναντάς άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και μωρά μέσα στα καρότσια τους, να εξετάζουν περίεργα με τα αθώα τους μάτια τους μεγάλους! Τους βλέπουν να τραγουδούν, να γελούν, να αγκαλιάζονται! Κάτι διαφορετικό έγινε το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο!

photo: George Stergiou
photo: George Stergiou

Προχωράς! Μέσα από τη μουσική του Ξαρχάκου η ελληνική ψυχή τονώθηκε, ξεπετάχτηκε και μίλησε στα πέρατα της οικουμένης!

Προχώρησες, προχωρήσαμε όλοι μαζί ως άνθρωποι και αποδείξαμε πως «Όλοι μαζί μπορούμε»!

Πριν τελειώσει αυτό το ρεπορτάζ θα ήταν άδικο να μην γίνει μνεία στους εξαίρετους μουσικούς που πλαισίωσαν τον Σταύρο Ξαρχάκο: Ηρακλής Ζάκκας και Δημήτρης Ρέππας στα μπουζούκια, Νεοκλής Νεοφυτίδης στο πιάνο, Φίλιππος Τσεμπερούλης στα πνευστά, Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν, Νίκος Σαμπαζιώτης και Δημήτρης Σιάμπος στις κιθάρες, Χάρης Κελάρης στο μπάσο, Χρήστος Θεοδώρου στο πιάνο και Τάκης Βασιλείου στα ντραμς.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν στο Δήμο Αθηναίων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σε Δήμους που χρειάζονται υποστήριξη!

photo: George Stergiou
photo: George Stergiou

Το φινάλε

Διαβάστε ακόμη: Όλοι μαζί μπορέσαμε

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Άγιασε το Καλλιμάρμαρο ο Ξαρχάκος- Αναλυτικό ρεπορτάζ
    photo: George Stergiou
    photo: George Stergiou
    photo: George Stergiou
    photo: George Stergiou
    photo: George Stergiou
    Άγιασε το Καλλιμάρμαρο ο Ξαρχάκος- Αναλυτικό ρεπορτάζ
    Άγιασε το Καλλιμάρμαρο ο Ξαρχάκος- Αναλυτικό ρεπορτάζ
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ

    Kαλή χρονιά!

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ