Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Απέρριψαν τη Σόνια Θεοδωρίδου από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επειδή δεν έχει... πτυχίο αγγλικών!

Απίστευτο, και όμως πέρα για πέρα ελληνικό: Η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με σπουδές, μεταξύ άλλων, στο Λονδίνο με την υποτροφία «Κάλλας», απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, επειδή δεν έχει πτυχίο που να πιστοποιεί ότι γνωρίζει την αγγλική γλώσσα! Θέλοντας, όπως λέει η ίδια στο pontos-news.gr, να συμβάλει με το δικό της όραμα στον τρόπο με τον οποίο παράγεται πολιτισμός στην Ελλάδα, έκανε τα χαρτιά της για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, στο πλαίσιο δημόσιας προκήρυξης.

Χθες, λοιπόν, ενημερώθηκε μέσω e-mail ότι η αίτησή της απορρίπτεται διότι δεν έχει πτυχίο αγγλικών, απάντηση που, όπως τονίζει, την στενοχώρησε και την θύμωσε.

«Οι αιτήσεις γίνονταν δεκτές μέχρι τις 3 Μαρτίου. Συγκέντρωσα λοιπόν το βιογραφικό, αναφορές στον διεθνή Τύπο, πήγα σε φροντιστήριο και πήρα επάρκεια για τις πέντε γλώσσες που μιλάω, έστειλα το μάστερ μου από την Ανώτατη Ακαδημία της Κολονίας. Ζήτησαν και μια επιστολή στην οποία περιγράφω το όραμά μου για την πολιτιστική Θεσσαλονίκη την περίοδο 2019-2020, το οποίο, σας ομολογώ, φίλοι και άνθρωποι με υψηλό κύρος που εμπιστεύομαι το βρήκαν συγκλονιστικό. Τι άλλο να πω;», λέει η Σόνια Θεοδωρίδου.

Έτσι, η σοπράνο ποτέ δεν πίστευε ότι η αίτησή της δεν θα γίνει δεκτή λόγω έλλειψης πτυχίου αγγλικών, το οποίο βαθμολογείται με 100 μονάδες. «Απ' όλα που είμαι εγώ, αυτή ήταν η απόρριψη», σημειώνει, και προσθέτει: «Στο σπίτι μου στη Βέροια, όπου μεγάλωσα, η πρώτη γλώσσα ήταν τα αγγλικά. Εμείς τότε δεν παίρναμε διπλώματα, διότι τον καιρό που οι άλλοι έπαιρναν διπλώματα, εμείς κάναμε διεθνή καριέρα. Εννοείται ότι στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και όπου αλλού ήμουν δεν μιλούσα ποντιακά, αγγλικά μιλούσα».

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιος πήρε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ούτε πόσοι υπέβαλαν αίτηση. «Αμαχητί δεν θέλω να πέσω. Έχω καταπιεί πολλά, αλλά αυτό ξεπερνά κάθε όριο», δηλώνει στην ερώτηση αν σκοπεύει να καταθέσει ένσταση μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, ωστόσο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να την εκθέσει καθώς ο άνθρωπος που θα αναλάβει ενδέχεται να είναι κάποιος αναγνωρισμένου κύρους. Αλλά προσθέτει: «Ο δικηγόρος μού είπε ότι ο νόμος του 2007 απαιτεί να έχεις δίπλωμα αγγλικών για τέτοιου είδους θέσεις. Αλλά ερωτώ: ο κ. Τσακνής, για παράδειγμα, είχε όταν διορίστηκε στην ΕΡΤ; Αν είναι να το πάρουμε αξιοκρατικά».

Η Σόνια Θεοδωρίδου, που δέχτηκε το τηλεφώνημα της υπουργού Πολιτισμού όταν ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφια για τη θέση, εξηγεί ότι πλέον πάνω απ' όλα αισθάνεται προσβεβλημένη. «Πιο πολύ προσβλήθηκα με τον τρόπο, σαν να μην άξιζα ένα ακόμα τηλεφώνημα. Ούτε καν να με καλέσουν για μια συνέντευξη, βρε αδερφέ. Ας με καλούσαν να μιλήσω και τις πέντε γλώσσες που γνωρίζω, και για τις οποίες πήρα την επάρκεια. Εκτός, ξαναλέω, αν επελέγη ένας καλλιτέχνης που πραγματικά σέβομαι και πραγματικά το αξίζει», σημειώνει.

Μάλιστα, σε ερώτηση γιατί θέλησε να διεκδικήσει τη θέση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, λέει: «Ήθελα να ασχοληθώ με την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός οργανισμού επειδή έχω ένα όραμα. Άλλωστε, στους καλλιτέχνες δεν αξίζουν οι θεσμικές θέσεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν;».

Πηγή: www.pontos-news.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Στη γιορτή του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο

    Στο κατάμεστο Ηρώδειο γιορτάσαμε το βράδυ της Παρασκευής 28 Ιουνίου τα 80 χρόνια του Γιάννη...

    Συνέχεια

    H αναλλοίωτη μαγεία της Καραΐνδρου στο Ηρώδειο 31 χρόνια μετά

    Γράφει η Μίνα Μαύρου «Εκεί, στην πρώτη μου συναυλία, ένιωσα την υπέροχη συνενοχή των μουσικών να με τυλίγει...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

    Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου Βαμβακάρη...

    Συνέχεια

    2000€ πρόστιμο στην Αυτοδιαχείριση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

    2.000€ πρόστιμο επιβλήθηκε στην Αυτοδιαχείριση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο Αντώνης Ρεπάνης

    Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σπουδαίος τραγουδιστής και συνθέτης Αντώνης Ρεπάνης το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαϊου,...

    Συνέχεια

    «Ένας καιρός αντάρτης»- Στην παρουσίαση του νέου δίσκου της Βέρας Βασιλείου- Πέτσα στη ΣΦΙΓΓΑ

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Σε κάθε εποχή, προεκλογική ή μετεκλογική πάντα έχει θέση... "ένας καιρός αντάρτης"...

    Συνέχεια

    Όλα έτοιμα για την... τελευταία «Ταράτσα του Φοίβου»

    Ήρθε λοιπόν η ώρα της Τελευταίας Ταράτσας…! Τρίτος χρόνος και είναι πια η σωστή στιγμή να κλείσει ο κύκλος της...

    Συνέχεια

    To ΛΑΛΟΝ ΥΔΩΡ έρχεται να δώσει έναν άλλο αέρα στα εγχώρια Φεστιβάλ!

    Γράφει η Λένα Λουλούδη Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Ένα τόνο διαφορετικότητας μέσα...

    Συνέχεια

    «Κι αν αυτό δεν είναι αγάπη …τότε τι;»- Με την Ελισσάβετ Καρατζόλη στη μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Όταν μιλάμε για έναν τραγουδιστή που μας αρέσει κάπως πιο εξειδικευμένα, πολύ συχνά αναφερόμαστε...

    Συνέχεια