Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Έφυγε» ο συνθέτης Νίκος Αντύπας

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Νίκος Αντύπας, οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, νοσηλευόταν σε άσχημη κατάσταση τις τελευταίες μέρες. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μέσω του λογαριασμού της στο Instagram, όπου, συνοδεύοντας μία παλιά κοινή τους φωτογραφία, έγραψε τα ακόλουθα:

«Μου είπες «Αλκηστούλα μου Θέλω να αφήσω το αποτύπωμα μου» αυτή η φράση έμελλε να είναι και ο αποχωρισμός μας . Που να το φανταζόμουν 15 μέρες πριν ότι αντί να γράψω τον πρόλογο στα καινούργια σου τραγούδια θα έγραφα τον επίλογο. Τρυφερέ μου φίλε , Καλλιτεχνάρα μου ! Σα το νερό ήρθες και φεύγεις σαν αέρας … και τώρα ποιος θα φέρνει κουλουράκια και κέικ με κανέλλα ? Ποιος θα λέει «Αλκηστούλα μου» και θα γελάει με τη καρδιά του στο Studio?

Νίκο μου τι αποτύπωμα άφησες !!!!!!… 400 και….παραστάσεις με το Ηφαίστειο, 3 δίσκους και 35 χρόνια φιλίας και αγάπης … Νίκο μου βρε άτιμο πλάσμα ήσουν τόσο ήρεμος και όμορφος στην εντατική που για μια στιγμή νόμισα ότι θα άνοιγες τα μάτια και θα μου έλεγες -Χα !! Στην έφερα ! Το πίστεψες εεε! Νίκο μου αδιανόητο Έλα σήκω πάμε να τραγουδήσουμε να κάνουμε όνειρα , να ξεχαστούμε 'Έλα πάμε στο στέκι μας να φάμε ομελέτες και να πιούμε ζεστή σοκολάτα Έλα να πάμε στη Πράγα και στο Παρισάκι με το διθέσιο και τη Λίνα μας Ένα ένα τα κομμάτια μας αποκολλούνται και γίνονται δορυφόροι στο σύμπαν …. Νίκο μου μεγαλώσαμε ξαφνικά .. Ο, τι αφήσαμε στη μέση θα το ολοκληρώσω στο υπόσχομαι…. Μαρία μου και Εμανουέλλα μου έφυγε ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ « Ελεύθερος ξανά , παντού και πουθενά ο, τι αγαπώ θα σωθεί κι εγώ στο κόσμο θα βγω απ την αρχή …».

Ο Νίκος Αντύπας ήταν Έλληνας συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ.

Υπήρξε μέλος των Socrates (Drank the Conium) στα τύμπανα, ενορχήστρωσε δίσκους των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, ενώ στη δεκαετία του '90 κυκλοφόρησε μια σειρά από επιτυχημένους με τη Χαρούλα Αλεξίου και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, μεταξύ άλλων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Ο Νίκος Αντύπας έγινε γνωστός στην ελληνική δισκογραφία αρχικά σαν drummer, με τους Ιωνάθαν, με τους Οsiris, αργότερα με τους Sunset και μετά με τους Socrates (Drank the Conium). Αντικατέστησε τον Γιώργο Τρανταλίδη στα ντραμς και μαζί με τους Socrates κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Waiting for something» τo 1980.

Το 1985, κυκλοφορούν «Στα Ζεστά ποτά» των αδερφών Κατσιμίχα, το 1985 τον συναντάμε ως ενορχηστρωτή, με τη συμβολή του μέχρι τότε κιθαρίστα των Socrates, Γιάννη Σπάθα. Ο δίσκος εισάγει έναν πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής ήχο και πουλάει πάνω από 100.000 αντίτυπα εκείνη την περίοδο.

Το 1991 ο Νίκος Αντύπας αναλαμβάνει την ενορχήστρωση του δίσκου «Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Στο ένθετο του δίσκου η ερμηνεύτρια δηλώνει: «Ο Νίκος δεν ενορχήστρωσε απλώς. Ανα-σύνθεσε. Αυτός είναι ο σωστός όρος για την παρουσία του σ' αυτόν τον δίσκο».

Το 1992 γράφει και ενορχηστρώνει το «Δι' ευχών» της Χαρούλας Αλεξίου, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Γίνεται ο πρώτος ελληνικός δίσκος που μετά από πολλά χρόνια κυκλοφορεί στην Ιαπωνία, το Βέλγιο, το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Ακολουθεί το 1994 το «Έϊ!» με τη Χαρούλα Αλεξίου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άρη Δαβαράκη και της ιδίας της Αλεξίου.

Το 1997 κυκλοφορεί το δίσκου «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Ηχογραφημένο στο Παρίσι, το άλμπουμ γνωρίζει τεράστια επιτυχία με το «Διθέσιο» και το «Λάβα», ενώ το 1998 παρουσιάζεται και με τη μορφή μουσικής παράστασης, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Το 2001 ο Νίκος Αντύπας διασκευάζει το «Mad about you» του Sting για τον δίσκο «Η άσφαλτος που τρέχει» του Γιώργου Νταλάρα, με τον οποίο ξανασυνεργάζεται το 2012 στο δίσκο «Τι θα πει έτσι είναι».

Στα τέλη του 2002 κυκλοφορεί και το «Οπωσδήποτε παράθυρο», μια από κοινού δουλειά με τον Γιάννη Σπάθα, βασισμένη στην παράστασή τους, «Neapolis», σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Στο δίσκο συμμετέχουν η Ελένη Βιτάλη, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Σπείρα Σπείρα, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Μανώλης Λιδάκης και ο Πάνος Κατσιμίχας, ενώ ραδιοφωνική επιτυχία γίνεται το «Ναι θα πω» με τη Μελίνα Ασλανίδου. Το 2006 συνεισέφερε συνθετικά στο δίσκο της Νάνας Μούσχουρη με τίτλο «Μόνη περπατώ». Το 2008 έγραψε τον δίσκο της Καίτης Γαρμπή, «Καινούργια εγώ».

Τέλος ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αυτοδιαχείρισης από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα.

Ο Πέτρος Δραγουμάνος, μέσα από το πλούσιο αρχείο του, μας αναφέρει τα ακόλουθα:

Νίκος Αντύπας 1953 - 2022

Γεννήθηκε 30 Ιανουαρίου και πέθανε 31 Ιανουαρίου!

Υπέγραψε την μουσική σε 187 τραγούδια που ερμήνευσαν οι Χάρις Αλεξίου, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Καίτη Γαρμπή, Μαρινέλλα, Δημήτρης Μπάσης, Όλγα Βενετσάνου, Νίνα Λοτσάρη και άλλοι. Συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Λίνα Νικολακοπούλου, Αρη Δαβαράκη, Μυρτώ Κοντοβά, Βίκυ Γεροθόδωρου, Μιχάλη Γκανά, Ρεβέκα Ρούσση, Νίκο Μωραϊτη, Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Ελεάνα Βραχάλη κ.ά.

Ηταν εξαίρετος ενορχηστρωτής.

Υπήρξε ντράμερ στους Socrates, Sunset, You Guys, Flex, Cinema, Ιωνάθαν.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Παγκόσμια Ημέρα του Ραδιοφώνου στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ του Πειραιά

    Μία ξεχωριστή Ημέρα Ραδιοφώνου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ακροατές του «Καναλιού Ένα 90,4»...

    Συνέχεια

    Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ με εκπομπή - αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» συνεχίζει τη μουσικό της ταξίδι, με ένα αφιέρωμα στον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού...

    Συνέχεια

    Ορφανή από σήμερα η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ - «Έφυγε» η Μαριανίνα Κριεζή

    Βαρύ πένθος για τον κόσμο του πολιτισμού και της Τέχνης, καθώς από την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή δεν...

    Συνέχεια

    O Aλκίνοος Ιωαννίδης τραγουδάει στο απόλυτο σκοτάδι και μας ευαισθητοποιεί!

    «Μαζί στο φως» έχει τίτλο η συναυλία που θα δώσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης τη Δευτέρα 28 και την Τρίτη...

    Συνέχεια

    Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ κάνει αφιέρωμα στα «Χρυσά λαϊκά 1965-1969»

    Με ένα αφιέρωμα στα «Χρυσά λαϊκά 1965-1969» συνεχίζει το μουσικό της ταξίδι «Η Αυλή των...

    Συνέχεια

    «Σπίτι του Ρεμπέτικου» ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου

    Ο ιστορικός σταθμός του Αγίου Διονυσίου αναγεννιέται και «ξαναζωντανεύει», καθώς μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και με...

    Συνέχεια

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» καλωσορίζει τον Τάκη Σούκα

    Στον σπουδαίο Τάκη Σούκα έχουν αφιερώσει την "Αυλή των Χρωμάτων" η δημοσιογράφος Αθηνά...

    Συνέχεια

    «Η Αυλή των Χρωμάτων» με εκπομπή - αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς

    Με ένα αφιέρωμα στα "Τραγούδια της ξενιτιάς" συνεχίζει η "Αυλή των Χρωμάτων" ...

    Συνέχεια

    Έφυγε από τη ζωή ο αρχιμουσικός Κάρολος Τρικολίδης

    Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε τον θάνατο του αρχιμουσικού Κάρολου...

    Συνέχεια