Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Καπετάν Μιχάλης» - «Παλιγγενεσία»: Τα δύο νέα μουσικά έργα του Δημήτρη Μαραμή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τα δύο νέα μουσικά έργα του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, και το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», θα αποτελέσουν τα κεντρικά δρώμενα της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Καπετάν Μιχάλης»

Στη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης, που είναι ο αγώνας του ανθρώπου για την ελευθερία.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθειά γνώση και σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν' αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου, Μίλτου Λογιάδη.

Το έργο απαρτίζεται από καταξιωμένους ερμηνευτές από το χώρο του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού: Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Θοδωρής Βουτσικάκης, Fide Koksal, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελική Τουμπανάκη, Βασίλης Δημακόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Ιωάννης Κοντέλλης, Χρήστος Ραμμόπουλος, Μαρίνος Ταρνανάς, ενώ με τη σειρά τους πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Εύα Μανιδάκη (σκηνικά), Άγγελος Μέντης (κοστούμια), Τάσος Καραχάλιος (κινησιολογία) και Νίκος Βλασόπουλος (φωτισμοί). Συμμετέχει ως σολίστ ο Στέλιος Πετράκης στη λύρα.

Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το έργο θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021 στους τέσσερις Δήμους της Κρήτης και τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο.

«Παλιγγενεσία»

Το λαϊκό Ορατόριο «Παλιγγενεσία», ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οχτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας μεταφέρουν την αισθηματική περιπέτεια και το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία. Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη θα ερμηνευθούν εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη και ποιητών της γενιάς του '70 και του '80.

Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο, ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist).

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021.

Τα δύο νέα μουσικά έργα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε όλη την Ελλάδα σε οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής της πολιτιστικής εταιρείας Tεχνότροπον - Artway.

Σχετικά videos:

Αποσπάσματα από το έργο «Καπετάν Μιχάλης»:

Τραγούδι «Καπετάν Μιχάλης»

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς

Ερμηνεία: Αγγελική Τουμπανάκη

Τραγούδι «Έρμη, Παντέρμη Κρήτη»

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Στίχοι: Σωτήρης Τριβιζάς

Ερμηνεία: Τάσος Αποστόλου

Απόσπασμα από το έργο «Παλιγγενεσία»:

Τραγούδι «Διάκος»

Σύνθεση: Δημήτρης Μαραμής

Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης

Ερμηνεία: Κώστας Μακεδόνας, «8tetto»

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης

    Περνώντας πια στη σφαίρα της αθανασίας μέσα από το σημαντικό του έργο, τις ιδέες και τη στάση ζωής, που θα τον κρατούν πάντα ζωντανό στην καρδιά...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος

    Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο γνωστός τραγουδιστής, Τόλης Βοσκόπουλος.  ...

    Συνέχεια

    Φιλιώ Πυργάκη: Πέθανε η σπουδαία ερμηνεύτρια του δημοτικού τραγουδιού

    Πέθανε σε ηλικία 82 ετών η σημαντική εκπρόσωπος του δημοτικού τραγουδιού, Φιλιώ Πυργάκη.Η τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια έδινε...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου που μελοποίησε τη Σαπφώ

    Πέθανε η Αγγελική Ιωαννάτου, γνωστή διεθνώς ως Angelique Ionatos, Eλληνίδα τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και...

    Συνέχεια

    «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock» - To νέο βιβλίο του δημοσιογράφου, Γιάννη Αλεξίου

    Με νέο βιβλίο, που έχει τίτλο «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock», επανέρχεται ο πολυπράγμων δημοσιογράφος και...

    Συνέχεια

    «Led Zeppelin Symphonic» στο Ηρώδειο

    Στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους και μετά από το sold out στο εμβληματικό Palladium του West End στο...

    Συνέχεια

    «Πώς να σωπάσω» με τους Θηβαίο, Μπάμπαλη, Ίκαρη, Τριανταφυλλίδη και τον Κώστα Καζάκο

    Η μουσικοθεατρική παράσταση "Πώς να σωπάσω", που δεν πρόλαβε, λόγω καραντίνας, να παρουσιαστεί το Χειμώνα στο ...

    Συνέχεια

    Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021

    Eπανέρχεται για τρίτη χρονιά το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ», ένας θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα...

    Συνέχεια

    Η ζωή του φωτογράφου εν καιρώ πανδημίας

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Οι του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ τούς γνωρίζουμε χρόνια πια... Είναι οι άνθρωποι της...

    Συνέχεια