Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Να ενισχυθούν οι Έλληνες Δημιουργοί και Δικαιούχοι Δικαιωμάτων»-Επιστολή ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια Υπουργεία

Την ενίσχυση των απασχολούμενων στον μουσικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται περισσότερο από όλους αυτόν τον καιρό, ζητά με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και τα τέσσερα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων «Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ».

Δεδομένου ότι ήδη τα τελευταία έτη οι επαγγελματίες του κλάδου βιώνουν μία μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ζητά να υιοθετηθούν τα αιτήματά της, ώστε να ενισχυθούν οι Έλληνες δημιουργοί της μουσικής που βιοπορίζονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα και να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις συνθήκες κινδύνου για την επαγγελματική τους απασχόληση και την επιβίωσή τους.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός ζητά τα εξής:

1) Άμεση ενίσχυση των εν ενεργεία ΟΣΔ που δεν συμπεριλήφθηκαν στο κονδύλι των 15 εκατ. ευρώ, με κριτήρια βάσει εσόδων 2019 και απωλειών 2020.

2) Επέκταση του επιδόματος των 800 ευρώ σε όλα τα μέλη των εν ενεργεία ΟΣΔ (συνθέτες, στιχουργούς, κληρονόμους και λοιπούς δικαιούχους), τα οποία θα ταυτοποιήσουν οι αντίστοιχοι ΟΣΔ, και για διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών.

3) Διακοπή πληρωμής ΦΠΑ στα δικαιώματα για τα έτη 2020 και 2021 και στη συνέχεια μείωση του ΦΠΑ μόνιμα για όλο τον χώρο και τις δραστηριότητες του κλάδου της Μουσικής.

4) Επιδότηση όλων των επιχειρήσεων HORECA που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, ώστε να ανταποκριθούν στην πληρωμή δικαιωμάτων στους ΟΣΔ χωρίς νομικές ενέργειες για την είσπραξή τους.

5) Δημιουργία έκτακτου Ταμείου Υποστήριξης των απασχολούμενων στη μουσική αγορά και των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

6) Κατάργηση εφαρμογής ορίου 20% για το ύψος των διαχειριστικών εξόδων των ΟΣΔ.

7) Παράταση προθεσμίας που θέτει η νομοθεσία στους ΟΣΔ, με τη μορφή αστικών συνεταιρισμών, για τη διενέργεια πράξεων (σύνταξη και έγκριση οικονομικών καταστάσεων από τη ΓΣ και δημοσίευση έκθεσης διαφάνειας) που πρέπει να γίνουν προσεχώς, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

8) Μη καταβολή του 1% των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στον ΟΠΙ από τους ΟΣΔ τουλάχιστον για τα έτη 2019 και 2020.

9) Άμεση πληρωμή από όλους τους κρατικούς και δημοτικούς φορείς των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων προς τους ΟΣΔ δικαιούχων των ετήσιων εύλογων αμοιβών.

10) Ειδική Αποζημίωση, έστω μερική, για όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν μέχρι τον Αύγουστο 2020.

11) Προτροπή των Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Σταθμών να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες για τη χρήση των εκπροσωπούμενων έργων και να καταβάλουν άμεσα την οφειλόμενη αμοιβή των δικαιωμάτων τους στους ΟΣΔ.

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Νίκος Ξυλούρης- Τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο» από τον ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ

    Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η δεύτερη, συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου «Νίκος Ξυλούρης - Τραγουδάμε...

    Συνέχεια

    Mε αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο ανοίγει φέτος το Ηρώδειο

    Tρεις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο θα κάνει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ...

    Συνέχεια

    ΕΡΤ: Στήριξη με 4,3 εκ. ευρώ σε καλλιτέχνες

    Η ΕΡΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 18 Μαϊου σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών που αδυνατούν να εργαστούν...

    Συνέχεια

    Νέα παράσταση διαμαρτυρίας των Καλλιτεχνικών Σωματείων στο Υπουργείο Πολιτισμού

    «Ο αγώνας μας μπορεί να νικήσει αν είναι οργανωμένος. Όλοι μαζί, ακόμα πιο συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, ακόμα πιο οργανωμένοι...

    Συνέχεια

    H συγκέντρωση των καλλιτεχνών στο Σύνταγμα- Ο απόηχος με το βλέμμα στο αύριο

    Γράφει η Αρετή Κοκκίνου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Χρέος μου θεώρησα τη...

    Συνέχεια

    Στη Βουλή τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου

    Kινητοποίηση στη Βουλή οργανώνουν τα καλλιτεχνικά σωματεία την Πέμπτη 7 Μαϊου στις 12 η ώρα το μεσημέρι. Πιο συγκεκριμένα...

    Συνέχεια

    Ξαρχάκος για Μενδώνη: «Η κυρία διακατέχεται από ένα σύνδρομο που εγώ το λέω βλαπτική έπαρση»

    Κατακεραύνωσε ο εμβληματικός Σταύρος Ξαρχάκος την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, καθώς και την πολιτική...

    Συνέχεια

    Προσωρινό «Όχι» σε Φεστιβάλ και συναυλίες σύμφωνα με το πλάνο άρσης των μέτρων

    Από τη Δευτέρα 4 Μαϊου η χώρα επιστρέφει στη νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος...

    Συνέχεια

    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έδωσε συναυλία πάνω σε φορτηγό, διασχίζοντας το κέντρο της Αθήνας

    Μια διαφορετική συναυλία, εξαιτίας του COVID-19, έδωσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη πάνω σε ένα φορτηγό, διασχίζοντας...

    Συνέχεια