Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια, Μίλβα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την οικογένειά της.

Η Μίλβα, που ήταν άρρωστη εδώ και χρόνια, πέθανε την Παρασκευή 23 Απριλίου το βράδυ στο Μιλάνο, δήλωσε η οικογένειά της στο ιταλικό πρακτορείο Ansa.

Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του '60 και του '70, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της ήταν αναγνωρίσιμα πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας της.

"Η Μίλβα ήταν μια από τις πιο έντονες ερμηνεύτριες του ιταλικού τραγουδιού. Η φωνή της προκαλούσε έντονα συναισθήματα σε ολόκληρες γενιές. Ήταν μια μεγάλη Ιταλίδα, μια καλλιτέχνις που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της, για να ανέβει στις διεθνείς σκηνές", σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Γεννημένη στις 17 Ιουλίου 1939 στο χωριό Γκόρο της επαρχία Εμίλια - Ρομάνια στη Βόρεια Ιταλία, η Μίλβα έκανε την εμφάνισή της στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ιταλίας στο Φεστιβάλ τραγουδιού του Σαν Ρέμο το 1961.

Μέσα από την συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο και το τραγούδι «Θάλασσα» η Μίλβα έγινε ιδιαίτερα αγαπητή και στην Ελλάδα. Αρκετά χρόνια νωρίτερα είχε προηγηθεί μια συνεργασία της διάσημης ντίβας με τον Μίκη Θεοδωράκη στον δίσκο "Von Tag zu Tag" («Από μέρα σε μέρα»), στον οποίο η Μίλβα τραγουδούσε στα γερμανικά γνωστά και άγνωστα τραγούδια του Έλληνα συνθέτη, που την καθιέρωσαν στη Γερμανία και ως ερμηνεύτρια έντεχνου τραγουδιού.

Όλοι θυμόμαστε ότι, όταν ο Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή, η ερμηνεύτρια θέλησε να μοιραστεί με το ελληνικό κοινό το βίντεο που της έστειλε ο συνθέτης, υπογράφοντας ως «ο Υπουργός Μαέστρος σου».

Στην αρχή της σταδιοδρομίας της η Μίλβα τραγούδησε στο Μιλάνο κοντά στον σκηνοθέτη Τζιόρτζιο Στρέλερ στην «Όπερα της Πεντάρας» των Μπέρολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ.

"Το θέατρο είναι το πάθος μου", θυμάται η Ιταλίδα ντίβα. "Αγαπώ τα ποιήματα του Μπέρτολτ Μπερχτ και τη μουσική του Κουρτ Βάιλ ή του Χανς Άισλερ".

H Μίλβα εργάστηκε ακούραστα επί πέντε δεκαετίες. Ηχογράφησε 173 δίσκους σε διάφορες γλώσσες και έδωσε εκατοντάδες συναυλίες σε πολλές χώρες της γης.

Στα τέλη της δεκαετίας του΄80 και του΄90 συνεργάστηκε με τον ανανεωτή του αργεντίνικου τάγκο, Άστορ Πιατσόλα, τραγούδησε γαλλικό chanson και ξεκίνησε τη συνεργασία με τον διάσημο Ιταλό συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής, Ένιο Μορικόνε.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στην ιδιωτική ζωή. Οι εμφανίσεις αποτελούσαν πλέον εξαίρεση.

Είχε πει χαρακτηριστικά πριν από λίγο καιρό: «Χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Όλη μου τη ζωή ζούσα υπό πίεση, εργάστηκα υπερβολικά. Θέλω να ταξιδέψω τον κόσμο, να ακούσω καινούργιες μουσικές και να γνωρίσω διαφορετικές θρησκείες. Μέχρι τώρα ταξίδευα μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Δεν είχα ποτέ χρόνο να γνωρίσω πραγματικά τις χώρες και τους ανθρώπους. Όλα γύριζαν μόνο γύρω από το τραγούδι. Δυστυχώς ο χρόνος κυλά γρήγορα και δεν προλαβαίνεις να τον αξιοποιήσεις».

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    O Κώστας Μακεδόνας συναντάει τη Γιώτα Τσιμπρικίδου στο Art Podcast #22

    Ο Κώστας Μακεδόνας συγκροτημένος, μετρημένος στα λόγια του και ταυτόχρονα φιλικός, με χιούμορ και με διάθεση να ζωντανέψει θύμησες...

    Συνέχεια

    Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το καλοκαίρι 2021

    Περισσότερες από 80 παραγωγές έχει σχεδιάσει να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2021...

    Συνέχεια

    O Σπύρος Παπαδόπουλος για τους τίτλους τέλους του «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ»

    Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια επιτυχίας, η μουσική εκπομπή «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ» ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσει...

    Συνέχεια

    Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων στην εποχή της Εικονικής Πραγματικότητας

    Πάντα ανήσυχη, καινοτόμος και φυσικά νεανική από τη φύση της, η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων μπαίνει στην...

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

    Τον μοναδικό Μίκη Θεοδωράκη, τον καλλιτέχνη που με το έργο του άλλαξε την αντίληψή μας για τη μουσική, τιμά η εκπομπή...

    Συνέχεια

    «Σπίτι με το MEGA» με τον Γιάννη Κότσιρα και τη Γιώτα Νέγκα

    Τον Γιάννη Κότσιρα και τη Γιώτα Νέγκα υποδέχεται το «ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ MEGA» ...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Η Κως που τραγουδεί!»

    Στα ξεχωριστά και ιδιόμορφα πολιτισμικά χαρακτηριστικά ιδιώματα της Κω είναι αφιερωμένη η εκπομπή, ΕΛΛΗΝΩΝ...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων λαϊκών επιτυχιών Σπύρος Γιατράς

    Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στιχουργός Σπύρος Γιατράς.

    Συνέχεια

    ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ - Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς δημιουργούς

    Τους Θεσσαλούς δημιουργούς τιμά η εκπομπή, "Στα Τραγούδια Λέμε Ναι", με τη Ναταλία...

    Συνέχεια