Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πέθανε ο «άρχων της Columbia»,Τάκης Λαμπρόπουλος

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας, Τάκης Λαμπρόπουλος, ο πρωτοπόρος εκείνος νους που στα 28 του χρόνια ανέλαβε τη διεύθυνση της Columbia.

Τον Τάκη Λαμπρόπουλο αποχαιρέτησε μέσα από τη σελίδα του στο facebook ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς:

«Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι "έφυγε" ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή και η υπόσταση της Columbia, ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύριος χρηματοδότης, ο άνθρωπος που στην ουσία ανέδειξε και παρήγαγε αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αναδεικνύοντας πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν και άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο, μέσω της δικής του αρωγής. Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Copumbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος. Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε "Αξιον Εστί", δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως απ ότι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού.

Με θλίβει βαθύτατα η "φυγή" του και νιώθω κι εγώ προσωπικά υποχρεωμένος για τη συμβολή του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές και τη βοήθεια ενός ανθρώπου που οι επαφές του και οι προσωπικές του φιλίες είχαν να κάνουν με ανθρώπους του διαμετρήματος, ενός Μίκη Θεοδωράκη, ενός Σταύρου Ξαρχάκου, ενός Μάνου Χατζιδάκι που ήταν οι φίλοι του...

Εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι σε ανθρώπους με τέτοιο ειδικό βάρος, το μόνο που μπορεί να λείψει είναι η φυσική παρουσία. Γιατί κατά τα άλλα, πάντα θα παρίστανται μέσω της κολοσσιαίας χωρίς υπερβολή προσφοράς τους. Καλό ταξίδι Κύριε Τάκη.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν ο άνθρωπος που έφερε τα πάνω κάτω στην ελληνική δισκογραφία. Ο «άρχων της Columbia», όπως τον αποκαλούσαν, γεννήθηκε το 1930 και ανέλαβε τα ηνία της δισκογραφικής εταιρίας το 1958 σε ηλικία 28 χρονών. Ως μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των Αδελφών Λαμπρόπουλων, έκανε μια σειρά από τολμηρά καλλιτεχνικά, αλλά και επιχειρηματικά βήματα, που άλλαξαν την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Προσκάλεσε στην εταιρεία του σπουδαίους Έλληνες ποιητές (Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσο, Αναγνωστάκη), νέους μουσικούς, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Σταύρο Ξαρχάκο κ.ά. Διόρισε τον Μανώλη Χιώτη συντονιστή και διευθυντή των ηχογραφήσεων και ανακάλυψε νέες φωνές, όπως της Βίκυς Μοσχολιού, του Μανώλη Αγγελόπουλου, του Στράτου Διονυσίου, της Γιώτας Λύδια, της Μαρίας Φαραντούρη, της Δήμητρας Γαλάνη, του Νίκου Ξυλούρη. Εισήγαγε ηθοποιούς στη δισκογραφία: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρη Χορν, Μελίνα Μερκούρη.

Καθιέρωσε τα ημίωρα των δισκογραφικών εταιρειών στο ραδιόφωνο και επέβαλε ως σήμα της Columbia την εισαγωγή της «Συννεφιασμένης Κυριακής» του Βασίλη Τσιτσάνη. Σύστησε τη σειρά «πρώτη εκτέλεση» σε όλους τους συνθέτες, διαφυλάσσοντας το κύρος των πρώτων εκτελέσεων και επανέφερε στο προσκήνιο το ρεμπέτικο τραγούδι, με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Πόλυ Πάνου, Πάνο Γαβαλά, Γιώτα Λύδια.

Μέχρι και την αισθητική των εξώφυλλων δίσκων άλλαξε, καθιερώνοντας το εικαστικό εξώφυλλο, με έργα μεγάλων ζωγράφων: Τσαρούχη, Μόραλη, Εγγονόπουλου, Μποστ, Αργυράκη.

Στήριξε τους δημιουργούς που τον εμπιστεύθηκαν απέναντι στον συντηρητισμό της τότε Ραδιοφωνίας, αλλά και στη λογοκρισία των συνταγματαρχών. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του λαϊκού τραγουδιού και την άνθιση του έντεχνου κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος εδώ και πολλά χρόνια ζούσε μεταξύ Κέρκυρας, Λονδίνου και Ελβετίας...

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το Κανάλι Ένα γιορτάζει….ραδιοφωνικά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

    Με ένα ολοήμερο έκτακτο πρόγραμμα γεμάτο πολιτισμό, μουσική και σπουδαίους προσκεκλημένους γιορτάζει το Κανάλι Ένα 90,4 ...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ- «Aφιέρωμα στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο»

    Αφιερωμένο στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο θα είναι το επεισόδιο της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Τρίτη 16...

    Συνέχεια

    O Mίκης Θεοδωράκης για το θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη

    Συγκινητικό και ανθρώπινο το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, μετά την είδηση του θανάτου του Αντώνη...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης

    Σύμφωνα με ανάρτηση των οικείων του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή.  ...

    Συνέχεια

    Λυδία Σέρβου:«Ο μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης είναι ο άνθρωπος που σακάτεψε την ψυχή μου, πριν καν συμπληρώσω τα 15 χρόνια»

    Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προβαίνει η Λυδία Σέρβου στο φύλλο της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα "ΤΑ...

    Συνέχεια

    «Ανέφαλα κι αγρίμια»- To νέο βιβλίο της στιχουργού, Μαρίας Παπαδάκη

    «Ανέφαλα κι αγρίμια» έχει τίτλο το νέο βιβλίο της στιχουργού και συγγραφέως, Μαρίας Παπαδάκη. Μία...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι» στην ΕΡΤ1- Αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή

    Tον μεγάλο συνθέτη, Χρήστο Λεοντή, φιλοξενεί η εκπομπή "Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ" με τη...

    Συνέχεια

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες

    Πώς εντάσσονται στα μέτρα στήριξης οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Υποβολή μονομερών...

    Συνέχεια

    Κάτοχος του Βραβείου «Forty Under 40» ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας

    Με το τιμητικό Βραβείο «Forty Under 40» τιμήθηκε ο διεθνής λαουτίστας, Βασίλης Κώστας. Στην...

    Συνέχεια