Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

«Πέτρα κι Ουρανός / Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» - Το νέο βιβλίο του Στέφανου Δορμπαράκη

Ο Στέφανος Δορμπαράκης κυκλοφορεί το έκτο βιβλίο του, με τίτλο «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής», απευθυνόμενος κυρίως σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την ελληνική μουσικοχορευτική κληρονομιά!

Είναι η τρίτη απόπειρα που κάνει ο Στέφανος Δορμπαράκης στον χώρο του νεανικού βιβλίου, επηρεασμένη από τα μουσικά του βήματα και την ανάγκη του να γνωρίσει τις ρίζες του τόπου του.

Η ιστορία αναφέρεται σε δύο φίλους, τον Κωνσταντίνο και τον Δημήτρη, οι οποίοι διακατέχονται από αληθινό σεβασμό προς την παράδοση του τόπου τους, και μάλιστα τη μουσική. Ο έρωτάς τους γι' αυτήν γίνεται το όχημα, για να διεισδύσουν και στις υπόλοιπες γεμάτες ζωή διαστάσεις της παράδοσης της πατρίδας τους.

Η βιωματική προσέγγισή της - η επιτόπια παρουσία τους στους τόπους που ζει και εκφράζεται η παράδοση - τους κάνει να νιώσουν από κοντά τους ντόπιους ανασασμούς. Μέσα απ' το παραμύθι που λέει μια γιαγιά. Μέσα απ' το τραγούδι ενός παππού καραβοκύρη. Μέσα απ' τους τρανταγμούς του χορού σε μια χωριάτικη πλατεία. Ένα λαογραφικό περιδιάβασμα σε μέρη που χτυπάει η καρδιά της παράδοσης... Μία φανταστική ιστορία, βγαλμένη από τις ρίζες του τόπου μας, απ' τη Θράκη ως την Κάρπαθο κι απ' την Κρήτη και τη Μάνη μέχρι την Πίνδο και την Κέρκυρα.

Το βιβλίο «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» έχει ήδη αγαπηθεί από τους νέους και πριν από μερικές μέρες μεταφέρθηκε στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης από τα παιδιά του Χορευτικού Εργαστηρίου της Νέας Ιωνίας, σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη μουσικοχορευτική παράσταση!

Την εικονογράφηση του βιβλίου υπογράφει η Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ἀκολουθεῖν» σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Λίγα λόγια για τον Στέφανο Δορμπαράκη

Ο Στέφανος Δορμπαράκης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α. και διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, παίζοντας πιάνο, αλλά η γνωριμία του με την παραδοσιακή μουσική κατά τα εφηβικά χρόνια τον έκανε να ασχοληθεί με το κανονάκι, ένα παραδοσιακό όργανο που έχει τις ρίζες του στο μονόχορδο του Πυθαγόρα του Σάμιου.

Ως μουσικός έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, με μεγάλες διακεκριμένες Ορχήστρες, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, με το Εθνικό Θέατρο, με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ ως δάσκαλος έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει σε γνωστά μουσικά συγκροτήματα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει - ως μουσικός εκτελεστής, ερμηνευτής και χορωδός - λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων.

Παράλληλα διδάσκει σε σεμινάρια-εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει αναλάβει πολλές μουσικές επενδύσεις παιδικών, και όχι μόνο, παραμυθιών, γράφοντας ο ίδιος μουσική. Έχει συνθέσει ακόμα μουσική για ταινίες μικρού μήκους σε διάφορα Φεστιβάλ εντός κι εκτός Ελλάδας.

Το 2016 κυκλοφορεί την πρώτη του ανεξάρτητη δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Λευκό γράμμα» από τις μουσικές παραγωγές "Μελωδικό Καράβι" αποτελούμενη από πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις του ιδίου, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα έχει συγγράψει έξι βιβλία. Τρία βιβλία που απευθύνονται κυρίως στους νέους: «Σε τεντωμένη χορδή - Ο Πυθαγόρας και οι απαρχές της μουσικής» (2016), το οποίο έχει άμεση σχέση με το κανονάκι, «Το καΐκι τ΄άη Νικόλα» (2021) και τώρα το «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής».

Επίσης, έχει κυκλοφορήσει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, με τίτλο «Πέτρος ο Πελοποννήσιος - Η Ακρόπολη της Μουσικής Ανατολής» (2017), μια συλλογή μικρών διηγημάτων, με τίτλο «Στο πλάι της σκιάς» (2018) και την ποιητική συλλογή «Σε φόντο γκρι» (2020).

Αυτό το διάστημα ολοκληρώνει το δεύτερο προσωπικό του album οργανικής μουσικής, το οποίο θα κυκλοφορήσει εντός του 2023.

- www.akolouthein.gr

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Το Κανάλι Ένα γιορτάζει….ραδιοφωνικά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

    Με ένα ολοήμερο έκτακτο πρόγραμμα γεμάτο πολιτισμό, μουσική και σπουδαίους προσκεκλημένους γιορτάζει το Κανάλι Ένα 90,4 ...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ- «Aφιέρωμα στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο»

    Αφιερωμένο στον Μάνο Αχαλινωτόπουλο θα είναι το επεισόδιο της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ την Τρίτη 16...

    Συνέχεια

    O Mίκης Θεοδωράκης για το θάνατο του Αντώνη Καλογιάννη

    Συγκινητικό και ανθρώπινο το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, μετά την είδηση του θανάτου του Αντώνη...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης

    Σύμφωνα με ανάρτηση των οικείων του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή.  ...

    Συνέχεια

    Λυδία Σέρβου:«Ο μουσικοσυνθέτης Δήμος Μούτσης είναι ο άνθρωπος που σακάτεψε την ψυχή μου, πριν καν συμπληρώσω τα 15 χρόνια»

    Σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη προβαίνει η Λυδία Σέρβου στο φύλλο της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου στην εφημερίδα "ΤΑ...

    Συνέχεια

    «Ανέφαλα κι αγρίμια»- To νέο βιβλίο της στιχουργού, Μαρίας Παπαδάκη

    «Ανέφαλα κι αγρίμια» έχει τίτλο το νέο βιβλίο της στιχουργού και συγγραφέως, Μαρίας Παπαδάκη. Μία...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο «άρχων της Columbia»,Τάκης Λαμπρόπουλος

    Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου ο θρύλος της ελληνικής δισκογραφίας, Τάκης Λαμπρόπουλος...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι» στην ΕΡΤ1- Αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή

    Tον μεγάλο συνθέτη, Χρήστο Λεοντή, φιλοξενεί η εκπομπή "Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ" με τη...

    Συνέχεια

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού για καλλιτέχνες

    Πώς εντάσσονται στα μέτρα στήριξης οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Υποβολή μονομερών...

    Συνέχεια

    Κάτοχος του Βραβείου «Forty Under 40» ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας

    Με το τιμητικό Βραβείο «Forty Under 40» τιμήθηκε ο διεθνής λαουτίστας, Βασίλης Κώστας. Στην...

    Συνέχεια