Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Πρώτη θέση του cd «Σπονδή» του Στέλιου Πετράκη στα Ευρωπαϊκά World Music Charts για τον Ιούλιο!

Το νέο cd του κουαρτέτου του Στέλιου Πετράκη (Stelios Petrakis Quartet) με τίτλο “Σπονδή”, βρίσκεται στην κορυφή των Ευρωπαϊκών charts για τη μουσική του κόσμου, (World Music Charts Europe) για τον Ιούλιο 2022.

Πρόκειται για ένα cd με νέες συνθέσεις του Στέλιου Πετράκη που ανήκουν στο κρητικό ιδίωμα και λίγες παλιές συνθέσεις σε διασκευή, που ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του, Δημήτρης Σιδερής (λαούτο – τραγούδι) Μιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο) και Νίκος Λεμπέσης (χορός) ετοίμαζαν προσεκτικά καθ' όλη τη διάρκεια της καραντίνας και που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την Artway – Technotropon και στη Γαλλία από την Molpe Music. Στο cd συμμετέχουν φιλικά και τρεις διακεκριμένοι μουσικοί (Βασίλης Σταυρακάκης, Bijan Chemirani και Χαράλαμπος Παρασκάκης), η τεχνική επεξεργασία (μίξη και μάστερινγκ) έχει γίνει από τον Efrεn Lοpez σε παραγωγή του Στέλιου Πετράκη.

Όλα τα μουσικά κομμάτια είναι εμπνευσμένα από αληθινές ιστορίες της παλιάς Κρήτης, που αναφέρονται λεπτομερώς στο τρίγλωσσο βιβλίο που περιλαμβάνει το cd.

Τα πιο ιστορικά και ποιοτικά World Music Charts της Ευρώπης (www.wmce.de) ιδρύθηκαν τον Μάιο του 1991 από 11 ραδιοφωνικούς παραγωγούς από 11 χώρες για λογαριασμό του Εργαστηρίου της μουσικής του κόσμου (world music workshop) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας (EBU).

Στη σημερινή τους μορφή, τριανταένα χρόνια μετά, μία φορά το μήνα, οι σαρανταπέντε πλέον ειδικοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί της μουσικής του κόσμου από είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν τα δικά τους κορυφαία δέκα αγαπημένα από τις τρέχουσες κυκλοφορίες «μουσικής του κόσμου» από τις λίστες αναπαραγωγής τους και τα ταχυδρομούν στο Μπρνο της Τσεχικής Δημοκρατίας (στο Βερολίνο από το 1991 έως το 2020). Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται σε επεξεργασία σε μια βάση δεδομένων και στη συνέχεια το Top 20 δημοσιεύεται ως WORLD MUSIC CHARTS EUROPE. Στα WMCE εμφανίζονται μόνο οι ηχογραφήσεις που έχουν κυκλοφορήσει επίσημα σε υλικούς φορείς (cd, βινύλιο κλπ).

Ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του που βρίσκονται καθ' οδόν για τη Valencia της Ισπανίας, όπου θα εμφανιστούν την Κυριακή 3 Ιουλίου σε ανοιχτή συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης στ πλαίσιο του Φεστιβάλ Poliritmia 2022, δεν κρύβουν τη χαρά και την ικανοποίηση τους για τη νέα αυτή διάκριση, που βάζει τους ίδιους και τη μουσική της Κρήτης στο επίκεντρο της προσοχής της World Music σκηνής της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα δίνει στο σχήμα και στη μουσική του την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι. Ευχαριστούν όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που τους έχουν στηρίξει τα οκτώ χρόνια παρουσίας του Stelios Petrakis Quartet στη διεθνή σκηνή της world music, και υπόσχονται να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να ταξιδεύουν τη μουσική τους σε νέα μέρη και να τη μοιράζονται με νέα φιλόμουσα ακροατήρια.

Δείτε τη λίστα:

https://www.wmce.de/

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Τίνα Τάρνερ: Πέθανε η «γιαγιά της ροκ»

    Η διάσημη τραγουδίστρια Τίνα Τάρνερ, γνωστή και ως "η γιαγιά της ροκ" πέθανε σε ηλικία 83 ετών...

    Συνέχεια

    «Έφυγε» ο ερμηνευτής Γιάννης Βογιατζής

    Την τελευταία του πνοή άφησε ο ερμηνευτής Γιάννης Βογιατζής, σε ηλικία 89 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Μαϊου στο νοσοκομείο...

    Συνέχεια

    Πέθανε ο μυθικός Χάρι Μπελαφόντε σε ηλικία 96 ετών

    Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής Χάρι Μπελαφόντε, γνωστός και ως...

    Συνέχεια

    «Πέτρα κι Ουρανός / Αφουγκράσματα κι απόηχοι γης ελληνικής» - Το νέο βιβλίο του Στέφανου Δορμπαράκη

    Ο Στέφανος Δορμπαράκης κυκλοφορεί το έκτο βιβλίο του, με τίτλο «Πέτρα κι Ουρανός – Αφουγκράσματα κι απόηχοι...

    Συνέχεια

    Νίκος Πιτλόγλου και Μαρία Λαλιώτη «Μεταξύ συρμού και αποβάθρας» στο ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ PLUS

    Γράφει ο Κώστας Προβατάς Στον "Σταυρό του Νότου Plus" βρεθήκαμε την Τετάρτη 5...

    Συνέχεια

    Πέθανε η Ρένα Κουμιώτη

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών η ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου.

    Συνέχεια

    Mας καθήλωσαν οι «Σπόροι της Σμύρνης» του Νίκου Πλατύραχου στο ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Γιώργος Σπανός Tην απόλυτη αποθέωση γνώρισε η...

    Συνέχεια

    Έγινε... του Ρασούλη στο ΑΛΣΟΣ

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Esperidis Photography Το δελτίο Τύπου ήταν...

    Συνέχεια

    Ατελείωτο χειροκρότημα για το «Τango Greco» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Φωτογραφίες: Δημήτρης Ζήσης "Σας ευχαριστώ...

    Συνέχεια

    «Ο Τεχνίτης Πετεινός» - Ο στιχουργός Κώστας Φασουλάς μάς συστήνει το πρώτο του παραμύθι

    "Με πιθανό το σενάριο, όλα τα έμψυχα όντα σε αυτόν τον κόσμο, να έχουν βρει τον τρόπο να διασκεδάζουν την ανία τους, να ξεφεύγουν...

    Συνέχεια