Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», από τη Φωνή της Ελλάδας

Η «Φωνή της Ελλάδας» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, μεταδίδοντας στους απανταχού ακροατές το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη, «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», σε ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, που θα μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Πέμπτη 25 Μαρτίου και ώρα 5.00 μ.μ.

Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός και ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας.

Διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

Η ενορχήστρωση είναι του Χρήστου Τρεσίντση.

Η αναμετάδοση θα γίνει:

Ψηφιακά από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece και Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Αρωγός στη γνωστοποίηση της μετάδοσης του μουσικού αυτού έργου στις Ελληνικές Αρχές του εξωτερικού, τις Ομογενειακές Οργανώσεις και τα Ομογενειακά ΜΜΕ είναι ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Η ιδέα για τη δημιουργία του νέου συμφωνικού έργου άρχισε να διαμορφώνεται, όταν ήρθε στα χέρια της Πηγής Λυκούδη ένα χειρόγραφο ανάτυπο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» που γράφτηκε στην Κατοχή, το Νοέμβρη του 1941. Το είχε εκδώσει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 1983 σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, έκδοση που από καιρό είναι εκτός εμπορίου.

Η μουσική προσέγγιση έγινε με απόλυτο σεβασμό και θαυμασμό στις δύο αυτές προσωπικότητες που κοσμούν τη διαδρομή της μεταβυζαντινής Ελληνικής ιστορίας.

Το συμφωνικό αυτό έργο, διάρκειας 40 περίπου λεπτών, βασίζεται εξ ́ ολοκλήρου στην μελοποίηση του κορυφαίου αυτού ποιήματος και φέρει τον ομώνυμο τίτλο.

Τη δημιουργία του έργου ενίσχυσε ο στόχος της συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Ο Μακρυγιάννης χαρακτηρίζεται από την συνετή συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και μετά. Είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία από το 1820 και πρωτοστάτησε στην επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 για την καθιέρωση Συντάγματος.

Στα «Οράματα και θάματά» του γράφει «...ένα πράγμα με παρακινεί και μένα να γράφω, ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Έγραψα γυμνή την αλήθεια να ιδούνε όλοι οι Έλληνες και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και τα παιδιά μας να λένε: έχουμε αγώνες πατρικούς, έχουμε θυσίες».

Ο Σεφέρης στις ΔΟΚΙΜΕΣ του γράφει για τον στρατηγό «Ήταν μία από τις πιο μορφωμένες ψυχές του ελληνισμού. Η μόρφωσή, η παιδεία του, δεν είναι κάτι ξέχωρο ή αποσπασματικά δικό του· είναι το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής, παραδομένη αιώνες και χιλιετίες, από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία κατατρεγμένη και πάντα ζωντανή, αγνοημένη και πάντα παρούσα, είναι το κοινό χτήμα της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του γένους».

Ο Άγγελος Σικελιανός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς Έλληνες ποιητές, του οποίου το έργο διακρίνεται από έντονο λυρισμό και ιδιαίτερο γλωσσικό πλούτο.

«Άρχοντα της λαλιάς μας» αποκάλεσε ο Σεφέρης τον Άγγελο Σικελιανό, δημιουργό του εξαιρετικού ποιητικού έργου «Μακρυγιάννης».

Το 1946 προτάθηκε δυο φορές από την Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ, τη δεύτερη από κοινού με τον Καζαντζάκη. Το 1947 εκλέχτηκε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και προτάθηκε ξανά αυτή τη φορά από ομάδα Ευρωπαίων συγγραφέων για το βραβείο Νόμπελ.

Στο ποίημά του «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» (9η στροφή) γράφει:

[...] μά σήμερα εἴμαστε στό «ἐμεῖς», κι ἂς μαζωχτοῦμε

σ ́ἓνα σκοπόν, ἂν θέλουμε νά φκιάσουμε χωριό καί κόσμο!

    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Στα Τραγούδια Λέμε Ναι» - Αφιέρωμα στον Σταύρο Παζαρέντση

    Το Σάββατο 20 Μαρτίου, η εκπομπή "Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ" στην ΕΡΤ1 μάς ταξιδεύει στις γειτονιές των...

    Συνέχεια

    EΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Το κανονάκι»

    Αφιερωμένη στην ιστορία και στο χαρακτήρα του μουσικού οργάνου «κανονάκι», από τα δεξιοτεχνικά χέρια των «...

    Συνέχεια

    «Female Faces» - Ένα καλλιτεχνικό project με επίκεντρο τη γυναίκα, που ξεκίνησε από δύο Ελληνίδες!

    Το project “Female Faces” είναι μία σειρά ταινιών μικρού μήκους, που δημιουργήθηκε από συνθέτες και σκηνοθέτες από...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ»- Aφιέρωμα στον Τάκη Σούκα

    Αφιερωμένη στον Τάκη Σούκα, τον σπουδαίο συνθέτη, που πλουτίζει τον κόσμο μας με το έργο του, είναι η εκπομπή «...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Της Ρόδου ο λυράρης - Γιάννης Κλαδάκης»

    «Χαρά στο' νε που το κρατά της λύρας το δοξάρι, του φαίνεται 'πο μακριά...

    Συνέχεια

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ - «Νύχτες στην παραλιακή»

    Στη νυχτερινή Αθήνα μιας άλλης εποχής και στα θρυλικά κέντρα διασκέδασης θα είναι αφιερωμένο το επεισόδιο της...

    Συνέχεια

    «Στα Τραγούδια Λέμε ΝΑΙ»- Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

    Στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, την ανατρεπτική, την πηγαία, την πιο ευθύβολη στιχουργό του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι...

    Συνέχεια

    Το «ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ MEGA» υποδέχεται την Ελένη Βιτάλη

    Η σπουδαία Ελένη Βιτάλη μάς προσκαλεί το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 9.00 μ.μ. στο «ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ MEGA»...

    Συνέχεια

    Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου - 5 δημοσιογράφοι ΟΝ AIR

    Γράφει η Μίνα Μαύρου Χρόνια πολλά, ραδιόφωνο! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, 5 δημοσιογράφοι...

    Συνέχεια