Ρεπορτάζ

Τι μάθαμε για εσάς!

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος

Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι πλέον ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ελλάδα στο χώρο της μουσικής κινηματογράφου.

Ο ίδιος, έχοντας επενδύσει μουσικά πάνω από 40 ταινίες του ευρωπαϊκού σινεμά και όντας βραβευμένος για το έργο του, κατέχει πλέον μία σημαντική θέση στο πεδίο αυτό, όπου -μεταξύ και των άλλων δραστηριοτήτων του- συνεχίζει να δρα και να εργάζεται, ως επί το πλείστον, μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Ο Νίκος Πλατύραχος έχει στο ενεργητικό του 10 δισκογραφικές εκδόσεις, πολλές συναυλίες με ορχηστρικά και μικρότερα σύνολα, συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές, εργασίες για το θέατρο και επενδύσεις γενικότερα σε οπτικοακουστικές παραγωγές (τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση κ.λ.π.), ενώ δηλώνει ότι η μεγάλη του αδυναμία είναι ο κινηματογράφος και το ονειρικό κλίμα που αυτός περιέχει, κάτι που διαχέεται και στις υπόλοιπες μουσικές του συνθέσεις. Χαρακτηριστικά λέει στο "Μουσικόγραμμα":

"Εύχομαι και πάντα προσπαθώ να προωθώ με όλες μου τις δυνάμεις την ορχηστρική μουσική στην Ελλάδα, ώστε να αγαπηθεί περισσότερο από τον κόσμο, που με αυτό τον τρόπο θα διευρύνει τα ακούσματά του σε πιο πλούσιες και ευφάνταστες περιοχές".

Για την ιστορία του πράγματος αναφέρουμε ότι η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν πρωτοβουλία μιας ομάδας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της Ευρώπης, που συγκεντρώθηκαν με την ευκαιρία της πρώτης τελετής απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1988.

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε τελικά το 1989 ως European Cinema Society, με πρώτο πρόεδρο τον Ingmar Bergman και 40 κινηματογραφιστές, με σκοπό να προωθήσουν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Wim Wenders (1996-2020) και η Agnieszka Holland ακολούθησαν τα βήματα του Bergman, ως Πρόεδροι της Ακαδημίας. H σημερινή πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (πρόσφατα εκλεγείσα) είναι η Juliette Binoche.

Επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι να υποστηρίξει και να συνδέσει τα 4.600 μέλη της και να προωθεί το έργο τους, ενώ στόχοι της είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η εκπαίδευση κοινού όλων των ηλικιών, για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Θέτοντας τον εαυτό της ως κορυφαίο οργανισμό και διευκολύνοντας κρίσιμες συζητήσεις μέσα στον κλάδο, η Ακαδημία προσπαθεί να ενώσει όλους όσοι αγαπούν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, με αποκορύφωμα κάθε χρόνο τον Μήνα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Λίγα λόγια για το συνθέτη Νίκο Πλατύραχο

Ο Νίκος Πλατύραχος σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Eθνικό Ωδείο Aθηνών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στη Μουσική Ακαδημία του Aννόβερου και της Kολωνίας με τον Hans Werner Henze, ολοκληρώνoντας τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Studio Hλεκτρονικής Mουσικής της Κολωνίας.

Έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου και έχει αποσπάσει βραβεία σε ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Trossingen 1991, Filmmusictage Βόννη 1995, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013).

Συνεργάστηκε με τον Mάνο Xατζιδάκι σε επεξεργασίες και ενορχηστρώσεις έργων για την Ορχήστρα των Χρωμάτων ("Mατωμένος Γάμος", κινηματογραφικά, κύκλος "Nino Rota"), καθώς και με τον Mίκη Θεοδωράκη ("Aκολουθία εις Kεκοιμημένους", "Eπιφάνεια Aβέρωφ", τραγούδια).

Παράλληλα, γράφει μουσική για θέατρο, καθώς και συμφωνικά έργα που εκτελούνται και ηχογραφούνται από διάφορα ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα (Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, Ορχήστρα Studio Κολωνίας, Συμφωνική Ορχήστρα της Σόφιας). Στην Eλλάδα, έργα του έχουν παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Hρώδειο και το Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, από την Oρχήστρα των Xρωμάτων, την ιταλική ορχήστρα "Divertimento Ensemble", την Εθνική Συμφωνική Oρχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, την Καμεράτα, τη MOUSA κ.ά.

Η προσωπική δισκογραφική του παρουσία απαριθμεί εννέα CD's στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή ερμηνευτών, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κ.ά.

Το τελευταίο συμφωνικό του έργο, με τίτλο «ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» το συνέθεσε, μετά από ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, για την επετειακή χρονιά των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος
    Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος
    Μοιραστείτε το άρθρο:

    Σχολιάστε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Annual IFPI Chart 2020

    Γράφει ο Πέτρος Δραγουμάνος Την 11η Ιανουαρίου 2021, η IFPI κοινοποίησε το Top-100 Annual Sales Chart για το 2020. Ο...

    Συνέχεια

    «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» από τον Δημήτρη Κάσσαρη

    Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του τραγουδοποιού, συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, κυκλοφόρησε το καλοκαίρι από τις εκδόσεις...

    Συνέχεια

    O Kώστας Θωμαϊδης για τον Θάνο Μικρούτσικο

    28/12/19-28/12/20: Ένας χρόνος χωρίς τον Θάνο Μικρούτσικο. Ο ερμηνευτής και επί σειρά ετών συνεργάτης...

    Συνέχεια

    Χριστούγεννα στο Κανάλι Ένα 90,4

    Αυτά τα τόσο διαφορετικά φετινά Χριστούγεννα, που μένουμε σπίτι, το Κανάλι Ένα 90,4 φέρνει στα ραδιόφωνά μας τη μαγεία με τη...

    Συνέχεια

    Αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη από το νέο τεύχος του Μετρονόμου

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του Μετρονόμου (τχ.75-76) με ένα πλούσιο αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη.

    Συνέχεια

    «Η Μουσική της Ροτόντας» του Δημήτρη Μαραμή σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3

    To Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανέθεσε το 2017 στον συνθέτη, Δημήτρη Μαραμή, να...

    Συνέχεια

    Ο Οδυσσέας Ελύτης «θα μείνει» στην Πλάκα

    Στο διατηρητέο κτίριο στη συμβολή των οδών Διοσκούρων και Πολυγνώτου στην Πλάκα, ιδιοκτησίας...

    Συνέχεια

    Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τη μουσική παράδοση της Αμοργού

    Το όραμα για τη διάσωση, ψηφιοποίηση και διάδοση της Παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων...

    Συνέχεια

    Έκτακτη χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις 4 μουσικές εκπομπές της ΕΡΤ

    Έκτακτη συμβολική χρηματική αποζημίωση στους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στις τέσσερις μουσικές εκπομπές της («Στα τραγούδια λέμε...

    Συνέχεια

    «Στα τραγούδια λέμε ΝΑΙ» στην ΕΡΤ1 – Αφιέρωμα στην οικογένεια Περπινιάδη

    Ανανεωμένη, με φρέσκιες ιδέες, νέα εικόνα, αλλά πάντα με τον ίδιο σκοπό, την ποιοτική ψυχαγωγία και την ανάδειξη, ακόμη περισσότερο, της μουσικής...

    Συνέχεια